Skip to content

Festivalul de Film Horror si Fantastic Luna Plina se reintoarce in biserica fortificata Bietan in aceasta vara

Comuna Biertan din judetul Sibiu este din nou locul de intalnire a cinefililor si iubitorilor de natura prin cea de-a IX-a editie a festivalului de film horror si fantastic Luna Plina. Evenimentul va avea loc intre 20-23 august 2020.

In acest an, programul festivalului include proiectii de film in aer liber, cine-concerte si activitati in natura precum ture cu bicicleta, ghost-hunt si degustari de produse traditionale din zona Transilvaniei. Proiectiile in aer liber au loc la Gradina Méliès (curtea Centrului Evanghelic pentru Tineret/Casa Parohiala) si la Cinema Vertigo (curtea interioara a Scolii generale din apropierea campingului).

Cazarea se poate face la pensiunile din zona, dar si in zona de camping, care are toate dotarile necesare unui sejur care sa completeze experienta festivaliera, cu dusuri si toalete publice, dar si punct de predare a obiectelor de valoare.

Informatii suplimentare despre cazare se pot gasi pe site-ul festivalului, aici.

Situat intr-unul dintre satele care fac parte din patrimoniul incontestabil al Transivaniei, Biertan este una dintre primele asezari germane din Transilvania (1283), intre niste dealuri,  la numai 25 km distanta de Sighisoara si Medias, unde piata centrala este dominata de una dintre cele mai frumoase biserici fortificate ale Romaniei, o capodopera arhitecturala protejata de UNESCO.

Centrul spiritual si defensiv al fiecarui sat era reprezentat de biserica fortificata. In timpul unor atacuri, sasii se retrageau, impreuna cu animalele lor, intre zidurile bisericii, unde aveau depozite hrana si fantana cu apa. Pastrata aproape in intregime, biserica fortificata Biertan, construita in stil gotic tarziu, in secolul al XVI-lea, inlocuieste de fapt o biserica romana mai veche, datand din secolul al XIV-lea.  Mai mult, Biertanul se evidentiaza si prin constructia altarului, care cuprinde 28 de picturi – cu scene din viata lui Isus, a Mariei, rastignirea, botezul, taierea imprejur si diferite picturi cu sfinti, fiind cel mai mare altar poliptic dintre cele patru mai importante din Transilvania, in timp ce la Sebes se afla cel mai valoros, la Prejmer – cel mai vechi, iar la Medias – mai frumos.

De asemenea, in 1910, Biertanul s-a evidentiat la Expozitia Mondiala de la Paris cu incuietoarea de la sacristie, primind premiu pentru inovatie. Sistemul de inchidere are 19 puncte de jur imprejur, iar pentru a o incuia, se utiliza o cheie pentru 4 din cele 19 incuietori si o manivela pentru celalte 15.

Biserica fortificata Biertan are o serie de legende care contureaza si pe alocuri, amplfica, experienta unui festival de film horror si fantastic intre zidurile cetatii.

Bilete sunt disponibile la un pret special pana pe 1 iulie: de la 65 lei pentru acces la proiectii sambata si duminica si 120 lei abonament pentru toate cele 4 zile si acces în camping. Bilete pot fi achizitionate de aici

Citește în continuare