Skip to content

Festivalul de Film International Filminute 2010

Incepand cu anul acesta, monden.info este partener media al Festivalului de Film International Filminute 2011. Asa cum ii spune si numele, Filminute este un festival de film care are o regula stricta – filmuletele care intra in competitie nu au voie sa depaseasca un minut. Deci provocarea e maxima.

Anul acesta, Filminute a ajuns la cea de-a 5-a editie iar pe shortlist au ramas 25 de filme din 18 tari (Cehia, Finlanda, Islanda, India, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, SUA si Ungaria, Africa de Sud, Polonia).

Presedintele juriului si co-fondatorul festivalului, John Ketchum este entuziasmat de selectia de anul acesta:

„In fiecare an am avut o gama larga de filme si genuri, dar colectia de anul acesta fara indoiala întrece orice asteptari. Se observa o viziune intunecata si înfricosatoare asupra lumii printre lucrari, dar mai sunt de asemenea filme care contin momente de întelepciune contemplativa. In acelasi timp, avem o cantitate fara precedent de umor sec in colectie, pe care noi stim ca publicul il va aprecia. In mod clar situatia economiei globale are o influenta asupra oamenilor creativi! Locul de origine si mediul sunt foarte importante pentru multi cineasti. Aceste lucruri le formeaza personalitatea si ii ajuta sa-si contruiasca povestea. Publicul Filminute va fi din nou uimit de ce iti poate povesti, sau sugera, un cineast în 60 de secunde – nici mai mult, nici mai putin”

Juriul international din acest an este unul impresionant si este format din RONALD BERGAN, colaborator la Guardian si critic de film; NEILL BLOMKAMP (regizorul nominalizat la premiile Oscar pentru DISTRICT 9); TANUJA CHANDRA (scenarist si regizor); JAN LUMHOLDT de la FIPRESCI; MARK TUTSSEL, Global Chief Creative Officer la Leo Burnett Worldwide.

Co-fondatorul Filminute, Sabaa Quao afirma:

“Statisticile arata ca pe parcursul lunii septembrie, cand se desfasoara festivalul, în fiecare 20 de secunde cineva undeva priveste un film de pe shortlistul Filminute. Acest lucru ne produce o satisfactie incredibila. În fiecare an, de-a lungul întregii luni septembrie, Filminute prezinta o lista extraordinara de 25 de filme invitand publicul din toata lumea sa vizioneze si sa voteze online. Premiul „Best Filminute” si 5 mentiuni sunt desemnate de juriul distins al Filminute. Audienta internationala voteaza pentru favoritul sau, alegand castigatorul premiului din partea publicului. Premiile Filminute vor fi anuntate in scurt timp dupa inchiderea festivalului, pe 30 septembrie.”

Mai multe detalii puteti gasi accesand siteul www.filminute.com. Anul aceste puteti urmari Filminute pe Twitter la http://twitter.com/filminute sau pe Facebook la http://www.facebook.com/filminute. Intrati, vizionati si votati! Selectia de anul acesta este intr-adevar impresionata. Am ales totusi 5 scurtmetraje care ni s-au parut mai interesante pe care sa le vizionam impreuna (click pe poza pentru vizionare) Yellow Gone Good Bye Mr. Nice Guy 5:27PM

Care vi se par? Ce alte filmulete de pe site v-au trezit interesul?

Citește în continuare