Skip to content

Festivalul Filmului European revine din 8 mai in Bucuresti. Filmele ajung in alte 9 orase din tara. 40 de lung metraje urmeaza sa fie prezentate publicului

Festivalul Filmului European revine incepand cu 8 mai in Bucuresti, urmate de editii locale speciale in noua orase din Romania: Botosani, Brasov, Chitila, Deva, Iasi, Sfantu Gheorghe, Targu Jiu, Targu Mures si Timisoara, marcand un record in ceea ce priveste numarul de orase in care festivalul va fi prezent.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, EUNIC Romania si UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, in parteneriat cu ambasadele, centrele si institutele culturale europene.

In Bucuresti, Festivalul se desfasoara intre 8 – 18 mai, la Sala Luceafarul (Gala de deschidere, pe 8 mai), Cinema Elvire Popesco (9 – 15 mai) si Cinemateca Eforie (9 – 11 si 16 – 18 mai).

Programul va continua astfel:

Brasov: 9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta

Timisoara: 15 – 18 mai, Cinema Studio

Sfantu Gheorghe: 17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex
Botosani: 22 – 25 mai, Cinema Unirea

Deva: 23 – 25 mai, Centrul Cultural Dragan Muntean

Iasi: 23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii

Targu Mures: 23 – 25 mai, Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia
Chitila: 30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului
Targu Jiu: 30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu

Editia 2025 a Festivalului Filmului European, curatoriata de criticul de film Catalin Olaru, reuneste peste 40 de lungmetraje, din care 28 prezentate in premiera nationala, si doua selectii de scurtmetraje, proiectate de asemenea in premiera nationala. Printre acestea se numara 11 documentare, 13 filme regizate de femei si doua filme coregizate de femei.

„In cele zece orase, vor fi prezente in selectia FFE filme recompensate la cele mai importante festivaluri la nivel mondial. Vorbim de „A Sudden Glimpse to Deeper Things” (r. Mark Cousins, cel mai bun film la Karlovy Vary), de „Toxic” (r. Saulė Bliuvaitė, cel mai bun film la Locarno) sau de „1489” (r. Shoghakat Vardanyan, cel mai bun film la IDFA, cel mai mare festival de film documentar din lume). Dar si de „Des Teufels Bad / Devil’s Bath” (r. Veronika Franz si Severin Fiala, Ursul de Argint acordat in 2024 directorului de imagine Martin Gschlacht), „El llanto / The Wailing” (r. Pedro Martín Calero, premiul pentru Cel mai bun regizor la San Sebastian) sau „Mond / Moon” (r. Kurdwin Ayub, Premiul Special al Juriului la Locarno).

Dincolo de premii, sunt filme care deschid perspective si aduc mai multa intelegere, fie ca vorbim de victimele razboiului din Nagorno-Karabakh, de marginalii cineastului francez Virgil Vernier, caruia ii dedicam un portret, de victimele colonialismului din filmele Margaridei Cardoso, invitata a festivalului, sau de angajatii exploatati pana la dezumanizare din „Youth (Homecoming)” si „Youth (Hard Times)” ale lui Wang Bing. La FFE, mai mult decat un instrument inainte de toate vizual de recompunere a lumii, filmul indeplineste o functie vitala, aceea de destelenire a empatiei.” a declarat Catalin Olaru, directorul artistic al FFE.


Programul complet va fi anuntat in curand. In Bucuresti si Timisoara biletele vor putea fi achizitionate online, pe platforma Eventbook.ro si direct din cinematografe, iar in restul oraselor accesul este gratuit.

Citește în continuare