Skip to content

Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti – IPIFF 2010

Este al doilea an consecutiv cand Monden.info a fost invitat sa participe la Festivalul International al Producatorilor de film Independenti (IPIFF).

Acesta a ajuns la cea de-a 5-a editie si a avut loc intre 30 iunie – 4 iulie in Mamaia Constanta. Eu si colegul Bimus (care a avut si un scurt metraj in competitie) am ajuns insa doar in weekend, la premiere.

Chiar daca organizatorii au intampinat niste probleme de ordin financiar, au reusit sa treaca peste acestea cu eleganta si cu umor, lansand un anunt ironic „Festival orfan, cauta partner serios, si sponsor generos”. In ciuda dificultatilor, se pare ca editia de anul acesta a festivalului a fost cea mai reusita.

Filmele independente (indie), fara finantare din partea CNC, castiga din ce in ce mai mult teren si la noi. Daca inainte aveau un public de nisa, in ultima vreme aceste filme au intrat in atentia unui public mult mai larg.

In deschiderea festivalului a fost proiectat, in premiera oficiala, cel mai recent film a lui Radu Gabrea „Manusi rosii” cu Alexandru Mihaescu, Marcel Iures si Andi Vasluianu.

Au urmat 5 zile incarcate in care cinefilii s-au putut bucura de premiere, filme romanesti dar si internationale, documentare, scurt metraje studentesti si multe workshopuri. Au fost proiectate cele mai importante productii autohtone care au avut premiera intre iulie 2009 si iulie 2010, printre care: „Politist, adjectiv”, „Caravana Cinematografica”, „Felicia inainte de toate”, „Despre alte mame”, „Concertul”, „Cealalta Irina”, „Poker”, „Kapitalism”, „Lumea vazuta de Ion B”.

In cadrul sectiunii „Panorama filmului european” au fost prezente filme internationale care au la activ premii importante precum: „Un prophete”, „An Education”, „Gomorrah” sau „The Ghost Writer”.

Juriul de anul acesta a fost format din: Cristian Tudor Popescu, Alexandru Tocilescu, Constantin Paun, Mihai Orasanu, Gheorghe Balasoiu, Dan Nanoveanu si Dinu Serbanescu.

Sambata la Teatrul National din Constanta a avut loc premierea filmelor din competitie. Gala de premiere a inceput cu un spectacol surpriza in care dansul, muzica si teatrul si-au dat intalnire spre incantarea publicului – „Dar pianistul cu cine danseaza” – un spectactol fascinant in regia lui Tunde Bazco.

Directorul festivalului, Dinu Tanase, a anuntat si inmanat impreuna cu voluntarii premiile concurentilor.

Prima sectiune a fost dedicata liceenilor. Castigatorii sectiunii „A drop of sea” au fost doi tineri din Piatra Neamt, Andreea Mironiuc si Bogdan Pecete, care au lucrat impreuna la doua productii -„Creta” si „Domino Effect”.

A urmat Competitia scolilor de film, in care premiantii au fost dupa cum urmeaza:

Premiul pentru animatie s-a dus in Germania, la Ludwigsburg, pentru animatia BOB – un filmulet haios cu animalute si doua finaluri neasteptate.

Premiul pentru scenariu, regie si imagine – „Panza” in regia lui Codin Sebastian Pop de la facultatea Babes Bolyai din Cluj. Acest film experimental a atras atentia juriului care i-a acordat 3 premii.

Trofeul pentru „Cea mai buna scoala de film” i-a fost inmanat Manuelei Cernat si va sta la loc de onoare alaturi de celalalte premii nationale si internationale castigate de UNATC I. L. Caragiale.

A urmat vizionarea unui scurt metraj de tip musical, care a fost foarte bine primit de public – „Outrageously disco”, in regia lui Nicolae Constantin Tanase

Premiile producatorilor:

Premiul pentru film independent – „WebSite story” in regia lui Dan Chisu, un film 100% independent realizat in doar 12 zile.

Premiul pentru cel mai bun documentar – „Memoria de piatra” in regia lui Vivi Dragan Vasile.

Premiul pentru scurtmetraj de animatie: – „Alba neagra” in regia lui Sergiu Baiesu, producator Cristina Nichitus.

Premiul pentru scurt metraj de fictiune – „Icre negre” in regia lui Razvan Savescu si „Lord” in regia lui Adrian Sitaru, ambele fiind produse de Ada Solomon

Premiul de Excelenta i-a fost acordat lui Radu Gabrea, pentru intreaga cariera.

Premiul cel mare IPIFF 2010 , Trofeul Marii Negre pentru cel mai bun lungmetraj de fictiune a fost castigat de producatorii Catalin Mitulescu si Daniel Mitulescu pentru filmul „Eu cand vreau sa fluier, fluier”.

La final au fost invitati pe scena si voluntarii, majoritatea fiind elevi ai liceelor din Constanta care au muncit zi si noapte la desfasurarea acestui festival.

Asteptam cu nerabdare editia de anul viitor.

Poze realizate de Bimus

Citește în continuare