Skip to content

Filme de Oscar la CINEPOLITICA

Dupa o gala de deschidere cu sala arhiplina marti, 8 aprilie, la Cinema Studio, cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Cinepolitica continua joi si vineri, cu o selectie de filme propuse la Oscar, un masterclass sustinut de Cristian Tudor Popescu si cateva povesti puternice in Panorama. Festivalul a fost deschis de realizatorul TV Catalin Stefanescu si directorul Cinepolitica, Moscu Copel.

Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire si protagonist in Paradjanov, a vorbit despre cenzura ideologica si cenzura economica in cinema miercuri, la Cinema Union, iar joi seara, de la 20.00, la Cinema Studio, spectatorii il pot intalni la proiectia unuia dintre cele mai asteptate filme din Competitie, Paradjanov. Alaturi de co-regizoarea Olena Fetisova si producatorul Volodimir Kozyr, actorul si regizorul francez de origine armeana va vorbi despre legendarul cineast Sergei Paradjanov si despre productia filmului propus de Ucraina la Oscarul pentru film strain, anul acesta.

Tot joi seara, la Cinema Studio, de la 18.00, va rula in premiera si un alt film din competitie, Clandestinii / Friends from France / Les Interdits, de Philippe Kotlarski si Anne Weil, o incursiune in lumea brutala si absurda din spatele Cortinei de Fier, in 1979, prin intermediul a doi tineri francezi, turisti ziua si clandestini noaptea.

In Panorama, in programul Eye On Films, la Cinema Union, vor fi proiectate joi, de la 18.00, respectiv 20.00, doua povesti tulburatoare despre tradare si consecintele ei: Cartita / The Mole / Kret (regia: Rafael Lewandowski), drama unui lider al miscarii muncitoresti „Solidaritatea” banuit ca a fost un informator al Securitatii, si Dragii mei prieteni turnati / Drága besúgott barátaim / Dear Betrayed Friends (regia: Sára Cserhalmi), care abordeaza subiectul inca tabu al retelei de fosti informatori si al legii lustratiei.

Mult-asteptata este si reintalnirea cu scriitorul si filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, 11 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. Acesta va sustine un masterclass despre „Putere si adevar in cinematografia romaneasca”, subiect pe care l-a aprofundat in cartea „Filmul surd in Romania muta”.

Vineri, 11 aprilie, la Cinema Studio, de neratat sunt doua filme propuse la Oscar de tarile lor, multi-premiate in festivaluri si incluse in competitia Cinepolitica: de la ora 18.00, Zgomot in cartier / O Som ao Redor / Neighbouring Sounds (Brazilia, regia: Kleber Mendonça Filho), o bijuterie de film despre schimbarile sociale din noua Brazilie, iar de la 20.00, Ingerul mortii / Wakolda / The German Doctor (Argentina, regia: Lucía Puenzo), despre o familie care descopera, in anii 60, ca temutul doctor Josef Mengele, notoriu pentru experimentele sale in lagar, le este vecin.

La Cinema Elvira Popescu, vineri, 11 aprilie, spectatorii vor avea parte de un documentar uluitor despre o groapa de gunoi imensa din apropierea Cannes-ului, o metafora a societatii consumeriste de azi, Super Trash, de Martin Esposito (ora 15.00), o poveste semi-autobiografica despre o fetita crescuta intr-o manastire catolica si adusa fara voia ei in Maroc, unde se trezeste, ani mai tarziu, in plina „revolutie a foamei” –  Sacul cu faina / Le Sac de farine, de Kadija Leclere (ora 17.00), si un film fascinant despre culisele arestarii si eliberarii lui Nelson Mandela si al sfarsitului apartheid-ului – Complot pentru Mandela / Plot for Peace, de la ora 19.00.

Alte surprize ale acestei editii gasiti aici.
 

Citește în continuare