Skip to content

Filme de basm

Inceputul lunii iunie e dedicat copiilor. Dar sa fim seriosi – cati din noi nu avem in colectie filme inspirate din basme? Povestile au fascinat dintotdeauna iar producatorii au speculat nevoile oamenilor de a se intoarce la inocenta. Pe langa invazia de filme violente de pe piata, aceste filme sunt o adevarat desfatare. Acesta este un top (personal) al celor mai reusite filme tip fairytale.

Deci, un top pentru copiii din noi 🙂

1. Alice in wonderland (2010) Cel mai asteptat film al anului, inspirat de cartea lui Lewis Carrol, ne dezvaluie o lume fascinanta, plina de culoare cu iepuri care vorbesc, pisici care dispar, palariei nebuni, regine bune si nebune..si cate si mai cate. In regia lui Tim Burton cu Johnny Depp si Helena Bonham Carter.

2. Wizzard of oz (1939) Dupa romanul lui L. Frank Baum, in regia lui Victor Fleming. Dorothy (Judy Garland) si Toto insotiti de Omul de tinichea, Sperietoarea de Ciori si Leul cel fricos ne poarta pe taramuri magice cu maimute inaripate, pantofi care te fac sa dispari si vrajitori buni si rai.

3. Big fish (2003) Cu Ewan McGregor, Albert Finney si Helena Bonham Carter. Nu este o ecranizare a unei povesti, dar este un film despre povesti. Filmul contine o inlantuire de intamplari incredibile, povestite de un tata aflat de patul de moarte. Un film emotionant care i-a adus lui Tim Burton o nominalizare la Oscar.

4. The Brothers Grimm (2005) Terry Gilliam ne propune o viziune originala asupra vietii a celor mai celebri scriitori de basme de pana acum – Frati Grimm. Cu Matt Damon, Heath Ledger si Monica Bellucci.

5. Adventures of Baron Munchausen(1988) Terry Gilliam pune in imagini celebrul roman despre un baron mincinos si aventurile lui incredibile. John Neville in rolul Hieronymus Karl Frederick Baron von Munchausen. De 4 ori nominalizat la Oscar.

6. The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) O noua dezlantuire fantezista marca Terry Gilliam. Povestea se petrece in zilele noastre dar vorbeste despre oglinzi magice, pariuri cu diavolul, vanatori de suflete . Distribuite de exceptie si 2 nominalizari la Oscar.

7.Sleepy hollow (1999) Tim Burton ecranizeaza cartea lui Washington Irwing – Legenda calaretului fara cap. Gotic pur cu Johnny Depp, Christina Ricci.

8. Charlie and the Chocolate Factory (2005) Dupa cartea lui Roald Dahl. Povestea unui baietel sarac care castiga un tur in celebra fabrica de ciocolata Willy Wonka. Si un trio deja celebru – Tim Burton, Johnny Depp si Helena Bonham Carter.

9. Finding Neverland (2004) Un film in care Marc Forster ne arata cum a luat nastere povestea lui Peter Pan. Cu Johnny Depp, si Kate Winslet si cu un Oscar pentru coloana sonora.

10. Edward Scissorhands (1990) Tot Tim Burton, tot Johnny Depp, tot nominalizare la Oscar. Bonus Winona Ryder. O poveste moderna despre un tanar cu foarfeci in loc de maini care reuseste sa cucereasca inima unei fete frumoase.

Ati observat ca majoritatea filmelor sunt regizate de Tim Burton ( 5 filme) si Terry Gilliam (3 filme), iar actorii care apar cel mai des sunt: Johhny Depp si Helena Bonham Carter.

Alte filme care merita sa intre in top sunt: Piratii din caraibe, Nightmare before Christmas, Princess And The Frog, Shrek, Princess Bride. Mai ziceti si voi care. Sursa foto.

Citește în continuare