Skip to content

10 filme britanice de vazut in 2013

Ca-n fiecare an, filmele britanice rivalizeaza cu cele americane si ne incanta cu productii facute cu simt de raspundere, cu umor de calitate, actori talentati si cu povesti imprevizibile.

 

Anul acesta cineastii britanici s-au axat foarte mult pe comedii si pe drame. Am ales 10 filme britanice noi care mai mult ca sigur ca va vor starni curiozitatea.

Sa vedem cam care e oferta cinematografica made in Britain :

Filth
Filth e o ecranzirea dupa un roman de Irvine Welsh (Trainspotting, The Acid House) iar cunoscatorii probabil ca se gandesc deja la cuvinte cheie gen: obscen, violent, comic, absurd.
Este povestea lui Bruce Robertson, un politist plin de vicii – obsedat sexual, santajist, cocainoman, alcoolic – care investigheaza o crima comisa din motive rasiale si spera sa fie promovat intr-o functie superioara, maninpulandu-i pe toti cei din jur in functie de interesele proprii.
In papucii lui Bruce intra scotianul James Mc Avoy, actorul nominalizat la BAFTA si la GOLDEN GLOBES pentru rolul din Atonement.

Philomena
Daca e sa ne luam dupa recenziile pozitive de la Festivalul de Film de la Venetia, Stephen Frears (Dangerous Liaisons, High Fidelity, The Queen) a dat iar lovitura cu drama Philomena. Oricum nu prea ai cum sa dai gres cand distribui o actrita de talia lui Judi Dench in rol principal. Ea este Philomena, o femeie care isi cauta fiul ce a fost luat de langa ea si dat spre adoptie acum mai bine de 50 de ani. Ii este alaturi Martin Sixsmith (Steve Coogan), un jurnalist politic cazut in dizgratii, care devine foarte interesat de cazul acestei femei si calatoreste alaturi de ea in America.

The World’s end
Una dintre cele mai tari comedii pe care le-am vazut anul asta vine de la cineastul britanic Edgar Wright. Filmul incheie trilogia Three Flavours Cornetto sau Blood and Ice Cream Trilogy, inspirata din genurile favorite ale regizorului. 5 prieteni din copilarie se intalnesc dupa 20 de ani si vor sa faca ce stiu ei mai bine: sa bea. Mai exact isi propun sa faca un tur al barurilor din orasul natal, care va culmina cu vizita la barul lor favorit, intitulat ”The world’s end”. Pe parcursul noptii vor descoperi ca numele barului lor favorit are mare legatura cu ce urmeaza sa se intample si ca in oraselul lor natal nimic nu mai e ce-a fost. Turul barurilor nu se termina cu o mahmureala zdravana ci cu o lupta pe viata si pe moarte.
In distributie apar actorii Simon Pegg, Nick Frost, Rosamund Pike, Paddy Considine, Martin Freeman, Eddie Marsan, Rafe Spall.

The Double
este o tragi-comedie ciudata scrisa si regizata de Richard Ayoade si inspirata dintr-o nuvela de Dostoievski. Jesse Eisenberg este Simon, un birocrat timid si interiorizat adus in pragul nebuniei de aparitia unui fel de doppelganger, un barbat care ii seamana perfect din punct de vedere fizic si care incearca sa ii fure identitatea. Ca si structura interioara, dublura lui este exact opusul: increzator, carismatic si cuceritor. Incet incet, aceasta incepe sa puna stapanire pe viata lui.

Dom Hemingway
DOM HEMINGWAY este o comedie neagra scrisa si regizata de Richard Shepard, in care apare si actrita/fotomodel romanca Madalina Ghenea. Filmul ne spune povestea lui DOM (Jude Law), un infractor care a petrecut 12 ani in inchisoare pentru a-si acoperi seful si care dupa eliberare, porneste imediat in cautarea acestuia pentru a-l face sa-i plateasca datoria. In plus, dupa ce are o experienta in care aproape ca-si pierde viata, incearca sa se reapropie de fiica lui (Emilia Clarke) de care s-a instrainat de ceva vreme. Madalina Ghenea este Paolina, femeia fatala care devine iubita lui Dom Hemingway. Din distributie mai fac parte actorii Richard E Grant, Emilia Clarke (Game of Thrones) sau Demain Bichir.

About time
Este o tragi-comedie romantica fantastica ce combina calatoria in timp cu iubirea. 
Cand implineste 21 de ani, Tim Lake (Domhnall Gleeson) afla de la tatal sau ca are capacitatea de a calatori in timp… Tim nu poate schimba istoria, dar poate schimba ceea ce se intampla in viata lui, asa ca se hotaraste sa-si faca viata mai buna… gasindu-si o iubita. Din nefericire, aceasta misiune se dovedeste a fi mult mai grea decat isi imaginase iar pentru a-si mentine o relatie, calatoria in timp nu-i este de foarte mare ajutor.
Distributia acestei comedii, scrisa si regizata de Richard Curtis, e formata din actorii Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy,Tom Hollander, Margot Robbie

Under the skin
Este o ecranzaire dupa un roman de Michel Faber, in regia lui Jonathan Glazer (Sexy Beast, Birth). Protagonista filmului este Scarlett Johansson, in rolul unei extraterestre sexi, care calatoreste pe o autostrada din muntii Scotiei in cautarea oamenilor singuri pe care sa ii seduca apoi sa ii trimita pe planeta ei, unde carnea de om este o delicatesa. Pe pamant ea vine sub chipul Laurei, o femeie seducatoare care se foloseste de sexualitatea ei pentru a captura autostopisti musculosi si singuratici. Viata pe pamant o schimba si in curand insa incepe sa fie curioasa si atrasa de complexitatea oamenilor intrand in conflict cu propria rasa.

How I live now
este vorba de un film regizat de Kevin Macdonald (The Last king of Scotland), adaptat dupa o nuvela cu acelasi nume scrisa de Meg Rosoff. Actiunea se petrece intr-un viitor, speram noi, indepartat, cand incepe un mare razboi, cel de-al treilea razboi mondial. In prim plan o avem pe Daisy (Saoirse Ronan) o americanca din New York care isi viziteaza rudele din Anglia, pe timpul vacantei de vara. Aici flirteaza cu un tanar vecin (interpretat de George MacKay) dar idila lor e intrerupta de inceputul razboiului care transfroma totul intr-o lupta apriga pentru supravietuire.

Trance
Si Danny Boyle ne-a captat anul acesta atentia, de data asta cu un thriller psihologic cu mafioti, hoti de arta si psihoterapeuti. Protagonistii sunt actorii James Mc Avoy, Vincent Cassel si Rosario Dawson. Simon (James Mc Avoy), un participant la licitatii pentru obiecte de arta care ajuta un mafiot (Vincent Cassel) sa fure un tablou pretios (semnat de Goya) de la o licitatie publica. Simon incearca sa-l pacaleasca pe mafiot iar acesta reactioneaza foarte violent si-l loveste lasandu-l inconstient. Cand isi revine din trauma, Simon pretinde ca nu isi mai poate aminti nimic si nu stie unde a ascuns tabloul furat. Si asa intra in peisaj Elizabeth (Rosario Dawson), un psihoterapeut specialist in hipnoza care incearca sa afle ce se ascunde in mintea lui Simon.

I give it a year
E o comedie romantica reusita, ce a avut premiera si la noi, prin primavara.
Filmul este regizat de Dan Mazer, scenaristul unor comedii precum Borat sau Bruno care ne propune o alternativa reusita la comediile romantice cu care suntem obinsuiti: filmul incepe acolo unde se sfarsesc majoritatea comediilor romantice si isi propune sa analizeze ce se intampla in primul an de casnicie, despre care se spune ca ar fi cel mai dificil an. Asa ca in loc sa avem o comedie romantica in care cei doi trec prin toate obstacolele si raman in final impreuna, regizorul a inversat scenariul si a folosit toate cliseele pentru a-i face sa se desparta, pornind de la o premiza simpla; despartirea poate fi mult mai amuzanta decat casatoria. Distributia este formata din actorii Rose Byrne (Bridesmaids), Rafe Spall (Prometheus), Minnie Driver, Jason Flemyng, Olivia Colman si Jane Asher.

Alte filme britanice care merita vazute sunt The look of love, Byzantium, A Field in England, Tracks, A Belfast Story, Alan Partridge: Alpha Papa, s.a.

Citește în continuare