Skip to content

TIFF 2014 – Lista castigatorilor

Dupa 10 zile pline de evenimente cinefile juriul a deliberat dupa cum urmeaza:

Juriul celei de-a 13-a editii a TIFFului, format din Cristina Flutur, Nik Powell, Michael Kutza, János Szász si Giora Bejach, a avut de luat o decizie destul de dificila, deoarece selectia de anul aceasta a fost peste nivelul asteptarilor. Totusi, la orice concurs exista un singur mare castigator.. Sa vedem cine a luat trofeul TIFF 2041:

Filmul spaniol Stockholm, in regia lui Rodrigo Sorogoyen, a castigat Trofeul Transilvania, sambata seara, la Teatrul National Cluj, la gala de inchidere a celei de-a 13-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Premiul in valoare de 15.000 de euro, oferit de Silva, i-a fost inmanat cineastului de catre actrita americana Debra Winger. „Sunt foarte emotionat, am ramas fara cuvinte. E primul premiu international pe care il primeste acest film. De fapt, al doilea, pentru ca pe primul l-au luat actorii din film”, a spus Rodrigo Sorogoyen pe scena.
Cel de-al doilea sau film le-a adus premii de interpretare actorilor Aura Garrido si Javier Pereira, in rolurile unor tineri care se intalnesc intr-o noapte, una care ii va lega pentru totdeauna. Premiul in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising, a fost inmanat de Cristina Flutur, membra a juriului competitiei, si realizatorul TV Lucian Mandruta.

Sute de invitati, spectatori si jurnalisti au urmarit ceremonia prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele TIFF. Pe covorul rosu – actrita Debra Winger si cineastul Krzysztof Zanussi, distinsi cu Premiul pentru intreaga cariera, actorul Florin Zamfirescu, recompensat cu Premiul de Excelenta, producatorul Nik Powell, directorul Festivalului International de Film de la Chicago, Michael Kutza, regizorii Peter Webber, János Szász, Alexandru Solomon, cantareata Angela Similea, actritele Anamaria Marinca, Cristina Flutur, Ana Ularu, Ioana Blaj, actorii Bogdan Dumitrache, Vlad Ivanov, Mihai Calin, presedintele festivalului Making Waves: New Romanian Cinema – Corina Suteu, producatoarea Ada Solomon, prezentatorii TV Andi Moisescu, Amalia Enache si Lucian Mandruta.
Debra Winger, distinsa cu Premiul pentru intreaga cariera, a fost introdusa pe scena de Anamaria Marinca. Actrita a marturisit ca, fiind superstitioasa, a devenit anxioasa din cauza titlului premiului si ceea ce ar putea prevesti, motiv pentru care l-a redenumit, atasand pe trofeu un sticker rosu cu campania „Salvati Marele Ecran!”. „O sa va ajut cat de mult pot cu aceasta initiativa si sper sa reusiti sa salvati marele ecran in Romania”, a spus Winger.
Renumitul regizor Krzysztof Zanussi, distins la randul sau cu Premiul pentru intreaga cariera, a declarat ca „premiile pentru cei in varsta nu sunt o risipa, pentru ca au nevoie de ele”. „Dupa ce-am vazut scenele din montajul vostru, ma intreb daca chiar am facut atatea filme. Ma tot intreb daca mi s-a terminat cariera. Oricum, am primit premiul acesta de la Michael Kutza, la Chicago, la 40 si ceva de ani, si atunci chiar a fost neasteptat. Abia astept sa va arat noul meu film si va multumesc ca le-ati vazut pe celelalte” a adaugat cineastul polonez. „Socotesc acest premiu un punct de la care putem incepe”, a declarat si Florin Zamfirescu, onorat cu Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz.
Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro, i-a revenit lui Tomasz Wasilewski pentru Zgarie-nori suspendati/ Floating Skyscrapers (Polonia). Cu Premiul Special al Juriului a fost recompensata o coproductie Bulgaria-Romania, Viktoria, regizata de Maya Vitkova, despre un „copil al deceniului” din Bulgaria comunista care se trezeste in capitalism fara privilegiile de altadata. Premiul valoreaza 1.500 de euro si este oferit de HBO.
Juriul format din Cristina Flutur, Nik Powell, Michael Kutza, János Szász si Giora Bejach, a decis sa acorde doua Mentiuni Speciale unor filme „extrem de curajoase”: Cainele/ Paat, semnat de iranianul Amir Toodehroosta, si Umbra alba/ White Shadow, in regia lui Noaz Deshe, o productie Italia-Germania-Tanzania despre drama albinosilor din Africa.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film, i-a fost acordat comediei negre Calvarul/ Calvary, regizata de irlandezul John Michael McDonagh. „Anul acesta, juriul FIPRESCI a fost martirizat cu 12 filme, unul mai violent ca altul, in sectiunea Ochi pentru Ochi. Noi am purtat crucea cu bucurie. Asa ca nu e de mirare ca, la editia a 13-a, castigatorul este Calvarul”, a glumit Oleksii Pershko, membru al juriului.

De cele mai multe voturi din partea spectatorilor a avut parte Natura moarta/ Still Life, de Uberto Pasolini, castigatorul Premiului Publicului, oferit de MasterCard. In topul celor mai populare filme din competitie, pe locul al doilea si al treilea, se afla Quod Erat Demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki), respectiv Everything We Loved (r. Max Currie). Cel mai popular film din intreaga selectie a fost Cinema Paradiso, clasicul film al lui Giuseppe Tornatore.

Cu experimentul Al doilea joc, Corneliu Porumboiu si-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 6.000 de euro – constand in servicii de post-productie oferite de Cinelabs Cel mai bun scurtmetraj in sectiunea dedicata filmului autohton este Sa mori de dragoste ranita, de Iulia Rugina, film inspirat de melodia Angelei Similea. Premiul consta in 1.500 de euro, oferiti de Jameson, si o zi de filmare la Studiourile MediaPRO. O mentiune a juriului de scurtmetraje i-a fost dedicata actritei Sofia Nicolaescu, din Trece si prin perete, (r. Radu Jude)

Ana Ularu i-a inmanat lui Tudor Cristian Jurgiu, regizorul filmului Cainele japonez, cu Victor Rebengiuc in rolul principal, Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank.
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre, oferit de Shorts TV, i-a revenit filmului Prizoniera/ Yardbird, de Michael Spiccia.
Prima editie a celor doua noi programe TIFF a adus pe scena cativa tineri regizori romani cu proiecte in dezvoltare, premiati in urma sesiunilor de prezentare in fata producatorilor si cineastilor romani si straini. In cadrul Transilvania Pitch Stop (TPS), dedicat regizorilor aflati la debut sau la al doilea film, au fost acordate doua premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, in valoare de 2000 euro (numerar), oferit de TIFF, a fost castigat de Father Moves Mountains (r. Daniel Sandu), iar Transilvania Pitch Stop Post Production Award, in valoare de 5000 euro (servicii de postproductie), oferit de Abis Studio & ColorGrade – de Marita, regizat de Cristi Iftime.

In ideea de a dezvolta productia de film in regiune,Transilvania Film Festival Fund (TFFF) sprijina filmele scurte si documentarele unor cineasti locali: Fifteen Zero Thirty Three (r. Iulia Matei), cu un grant in numerar in valoare de 3000 de euro; Opening (r. Cristina Grosan), cu un grant in valoare de 3000 de euro (servicii de postproductie) oferite de Digital Cube, si Compatibilitati (r. Alexandru Capatoiu),  grant in valoare de 3000 de euro (servicii de postproductie) oferit de Cinelab Romania.

Cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti Let’s Go Digital!, oferit de UPC, a fost desemnat Arta este…, de Naomi Nadaban, Teodora Modoi si Antonela Bob.

Tinutele actorilor din programul 10 pentru FILM, prezentati pe scena la gala de inchidere, ale lui Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, si Cristian Hordila, managerul festivalului, au fost asigurate de Tudor. Personal Tailor.

Si acum vestea buna: Toate cele 12 filme din competitia TIFF, inclusiv cele castigatoare, pot fi vizionate la Retrospectiva TIFF la Bucuresti, la Cinema Studio si Elvira Popescu, intre 10 si 19 iunie.

Voi ati fost la TIFF? Ce filme v-au placut?

Citește în continuare