Skip to content

Filmele din competitia de la Cannes care vor avea premiera anul acesta in Romania

Zilele trecute s-a publicat lista filmelor care vor intra in competitia celei de-a 66-a editii a celui mai asteptat festival de film european- Cannesul.

Majoritatea filmelor din festivaluri ajung rar la noi si uneori, la o distanta considerabila. Din cele 19 filme aflate anul acesta in competitie, sase vor fi aduse si in Romania de Independenta Film, plus unul dintre filmele care vor rula in afara competitiei.

Sa vedem care sunt acestea:

Only God Forgives

Filmul marcheaza cea de-a doua colaborare dintre Ryan si regizorul danez Nicolas Winding Refn (Pusher, Valhalla Rising, Bronson), cel care i-a dat un rol pe masura in DRIVE. Actiunea din noul film are loc in Thailanda iar Ryan este Julien, un tip cu un trecut tulbure care a ucis un politist si care se ocupa de un club de box tailandez ce serveste ca fatada pentru afaceri cu droguri. Atunci cand fratele sau este ucis de catre fostul politist poreclit  Angel of vengeance, Julien, indemnat de mama sa (Kristin Scott Thomas, de nerecunoscut), il provoca pe acesta la un meci de box pe viata si moarte.

 

Jimmy P.
Un film american in regia francezului Arnaud Desplechin (Kings & Queen 2004, A Christmas Tale 2008, Esther Kahn 2000, The Beloved 2007), cu Benicio Del Toro in rolul principal. Jimmy P. este o adaptare dupa cartea “Psychothérapie d’un Indien des Plaines” scrisa de antropologul Georges Devereux in 1951. Fost pacient-caz de-al sau, Jimmy Picard (interpretat aici de Benicio Del Toro) este un indian din tribul Pieds Noir, extrem de afectat de alcoolism si de pierderea radacinilor sale.

Like father, Like Son

Iubitorii de filme asiatice se vor delecta cu Like father, Like Son , un film japonez regizat de Hirokazu Koreeda (Nobody Knows, After Life, Still Walking).  Un om de afaceri de mare succes afla ca fiul sau a fost inlocuit la nastere cu un alt copil. Acum el se afla in fata unei decizii extrem de importante: il va alege pe fiul sau biologic de care a aflat abia acum? Sau il va creste in continuare pe cel “anonim”, la fel cum a facut-o si pana acum, ca si cum ar fi propriul sau copil?

Jeune et jolie / Young and Beautiful
Este portretul unei fete de 17 ani (Marine Vacth) care se prostitueaza din placere.  Regia este semnata François Ozon (Swimming Pool (2003), nominalizat la Palme d’Or (pentru regie), la César (“Cea mai buna actrita“ – Charlotte Rampling), “Cel mai bun film” – la Festivalul de Film de la Bangkok, în 2003 care mai are un film care va intra anul acesta in cinematografele din Romania – Dans la Maison/In the house.

La Vie d\’Adèle / Blue Is the Warmest Color

Filmul este o adaptare dupa cartea “Le bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh, in regia lui Abdellatif Kechiche. Scenariul incepe cu Adèle, o adolescenta de 15 ani care stie sigur doua lucruri: ca e fata, iar fetele ies cu baietii. Viata ei e pe cale sa se schimbe in momentul in care o intalneste pe Emma, asta in ciuda opozitiei parintilor si a lumii din jur.

The Immigrant

O tanara imigranta este atrasa intr-o viata de burlesc si vodevil pana cand este descoperita si salvata de un fermecator magician. El reuseste sa o gaseasca si pe sora sa, tinuta inca in spatiul restrictionat de pe Insula Ellis, si apoi sa le reuneasca pe cele doua. Distributia este formata din Jeremy Renner, Joaquin Phoenix si Marion Cotillard.

Blood Ties.

Blood Ties pune fata in fata doi frati din Brooklyn-ul anilor ‘70. Unul este de partea legii, celalalt este de cealalta parte, in lumea crimei organizate.
Filmul este regizat de Guillaume Canet si beneficiaza de o distributie importanta: Mila Kunis, Marion Cotillard si Clive Owen.

Si pentru ca tot vorbim de de Cannes, profit de ocazie sa vad dezvalui lista celor 19 filme din competitia de acest an:

Only God forgives, regia Nicolas Winding Refn
Borgman, regia Alex Can Warmerdam
La Grande Bellezza, regia Paulo Sorrentino
Behind the Candelabra, regia Steven Soderbergh
La Venus a la Fourrure, regia Roman Polanski
Nebraska, regia Alexander Payne
Jeune et Jolie, regia François Ozon
La Vie d\’Adele, regia Abdellatif Kechiche
Wara No Tate, regia Takashi Miike
Soshite Chichi Ni Naru, regia Kore-Eda Hirokazu
Tian Zhu Ding, regia Jia Zhangke
Grisgris, regia Mahamat-Saleh Haroun
The Immigrant, regia James Gray
Heli, regia Amat Escalante
Le Passe, regia Asghar Farhadi
Michael Kohlhaas, regia Arnaud Despallieres
Inside Llewyn Davis, regia Ethan and Joel Coen
Un Chateau en Italie, regia Valeria Bruni-Tedeschi

Ati vazut cine este presedintele juriului celei de-a 66-a editii a festivalului?
 

Citește în continuare