Skip to content

FITS 2021 VIDEO. Dansatori din trei tari au creat un spectacol in doar 12 zile. Il puteti urmari gratuit online. Coordonatorii proiectului atrag atentia ca TikTok-ul a schimbat perceptia tinerilor despre dans

Vibrant, captivant si sensibil, cu umbre si lumini, culoare si sunet, in doar 12 zile, dansatori din trei tari au creat un spectacol in jurul ideii de reflexie, transpusa in scena prin decorul spectaculos si prin miscarile de dans ale tinerilor artisti din Alytus (Lituania), Freiburg (Germania) si Romania.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) a prezentat spectacolul „Reflexii”, un spectacol de dans elaborat, creat in cadrul proiectului „People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa, disponibil integral gratuit in link-ul de Youtube de mai jos.

Reflexia, legata irevocabil de prezenta in fata oglinzii, de senzatia ca, din adancul spatiului oglindit, un al doilea eu vine spre noi si ne urmareste fiecare miscare, este tema acestui spectacol.

Spectacolul “Reflexii” a fost primul proiect outdoor in rezidenta la Sibiu, fiind un “proiect de participare, deoarece noi suntem de parere ca viitorul teatrului consta in a participa; toti tinerii vor sa ia parte la ceva. Ca sa ii includem pe tineri in dans, trebuie sa le scoatem in valoare calitatile, abilitatile si sa le aducem pe scena. Putem vedea rezultatele uriase daca ne sustinem reciproc si ne punem unii pe altii in valoare”, a declarat Matthias Rettner, coordonatorul proiectului, la conferintele FITS.

O forma de exprimare apreciata de tanara generatie, hip-hopul, ca tip de cultura urbana, serveste atat ca generator de miscare fizica, cat si ca suport muzical. Mai mult, la conferinta FITS dedicata evenimentului, Matthias Rettner a subliniat importanta TikTok-ului si felul in care social media a schimbat modul in care tinerii se raporteaza acum la dans.

Proiectul a fost gandit ca promovarea sa fie facuta mai mult pe Instagram pentru ca asa se comunica mai bine cu tinerii din proiect. De altfel, exista si un cont de TikTok din acelasi motiv.

„Sunt foarte recunoscatoare ca eu, ca dansatoare, am oportunitatea de a aduce hip hop sau orice fel de dans pe scena. Ceea ce mi se pare foarte special la acest proiect este faptul ca ne-am cunoscut abia acum 12 zile si suntem deja atat de conectati incat reusim sa ne scoatem in valoare abilitatile unul altuia”, a declarat Alanis Martinec, dansatoare din Freiburg.

Pornind de la ideea potrivit careia domeniul in care artistii invitati activeaza este unul marcat de reguli si principii stricte, criticul de teatru Octavian Saiu a provocat o discutie in jurul posibilitatii ca acesta sa devina un camp deschis, unde sa punem in valoare toate stilurile diferite si sa incorporeze limbi diferite.

„Este o libertate aparte atunci cand esti pe scena, este cu totul altceva: timp de o ora, cat dureaza spectacolul, nu stim ca acesta exista sau ca noi existam, dar stim ca suntem cu totii impreuna”, a povestit dansatorul de origine romana George Hadarig.

Diana Dobre, reprezentant al proiectului din partea Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, a povestit pentru urban.ro ca acest spectacol este primul din sectorul outdoor, insa povestea cu acest proiect a inceput de fapt in 2016 cu un alt spectacol, mai mic, conceput tot de teatrul PAN.OPTIKUM din Freiburg, unde au fost alesi doi dansatori din Sibiu, care ulterior au lucrat mai multe productii.

Pentru acest proiect, People Power Partnership, Diana mentioneaza ca “dansatori din alte orase au aplicat si au fost alesi – dansatori din Targu Mures din Cluj si din Bucuresti si au inceput repetitiile in 10 august. A contat foarte mult faptul ca am gasit un spatiu unde sa stea impreuna – Academia Evanghelica din cartierul Turnisor”.

Diana subliniaza si importanta spatiului, festivalul desfasurandu-se in zona centrala a orasului: “desi Academia Evanghelica este situata intr-un cartier mai indepartat din Sibiu, comunitatea de acolo este foarte stransa si am simtit o implicare si un ajutor foarte mare din partea lor. Am fost foarte placut surprinsi ca lumea a aflat si au venit intr-un numar mare sa vada spectacolul, nefiind un loc specific festivalului”.

“Pentru acest proiect, regulile sunt putin mai lejere fata de dans clasic sau balet, fiind integrate miscari din dansul de strada sau hip-hop. Regizoarea le da libertatea sa-si aleaga miscarile care cred ca ii reprezinta, iar ei n-au simtit ca invata o coregrafie, ci o creeaza impreuna”, adauga Diana Dobre.

Productia spectacolului „Reflexii” a presupus participarea unei echipe vaste de artisti romani si straini – regia: Sigrun Fritsch, coregrafie: Kien Trinh, light design: Max Rieger, manager turneu: Marielle Koplin, manager proiect: Matthias Rettner, educatie si pedagogie: Athena Gandila, colaborator proiect: Tudor Leva. Din distributie fac parte Egle Kordiukovaite, Jokubas Nosovas, Lujza Haláková, Medeinė Rainytė; Andrada Ion, Diana Dragu, Enya Musoaie, Flavia Persa, Florian Gavarici, George Hadarig, Isabela Haiduc, Luiza Petra; Alanis Martinec, Bernice Waldvogel, Charlotte Schänzlin, Junis Becherer.

Citește în continuare