Skip to content

Flacara Olimpica a fost aseara pe covorul rosu al Festivalului de film de la Cannes. Intr-o proiectie speciala a fost prezentat documentarul „Olympiques! La France des Jeux”

Aseara, in prime time-ul Festivalului de Film de la Cannes protagonistii nu au mai fost actorii din filmele din competitii ci sportivii care au participat la Jocurile Olimpice de-a lungul carierei lor.

Intr-o inteligenta miscare de promovare a celor mai importante evenimente culturale ale Frantei in contextual Olimpiadei de la Paris care incepe in doar cateva luni, sFlacara Olimpica a fost plimbata pe covorul rosu.

 Personalitati sportive si atleti au fost invitati la premiera documentarului lui Mickaël Gamrasni, „Olympiques! La France des Jeux”, in care trei generatii de sportivi francezi au vorbit despre relatia speciala pe care Franta o are

Unul dintre sportivii prezenti pe covorul rosu a fost campioana mondiala la scrima si medaliata paralimpica Beatrice „Bebe” Vio. In varsta de 25 de ani, originara din Venetia, tocmai a devenit cea mai noua imagine a brandului L’Oréal Paris.

Vio a declarat  ca intentioneaza sa foloseasca platforma globala pentru a evidentia puterea persoanelor cu dizabilitati, precum si pentru a da putere si motivatie femeilor din toate generatiile. Atleta a contractat meningita acuta la varsta de 11 ani si si-a pierdut membrele.

Pe covorul rosu, jucatoarea franceza de baschet Iliana Rupert s-a numarat printre cei care au tinut torta in sunet de melodii din coloanele sonore ale filmelor sportive – inclusiv „Chariots of Fire”, despre alergatorii care se antrenau pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 1924.

Sprintera retrasa si tripla medaliata cu aur la Jocurile Olimpice, Marie-Jo Perec, a avut randul ei, la fel ca si organizatorul principal al Jocurilor, Tony Estanguet.

Marie-Jose Perec in centru cu flacara olimpica

Torta Olimpica se afla intr-un drum strategic de promovare a Frantei spre capitala pentru Jocurile Olimpice de vara.

In afara Jocurilor, flacara eterna este pastrata in Olimpia, langa Templul lui Hera.

Torta a aterizat in orasul portuar Marsilia, in sudul tarii, la inceputul acestei luni, la bordul unei nave din secolul al XIX-lea care a adus-o tocmai din Grecia. La momentul respective a fost o ceremonie care a inclus sportive din toate tarile Uniunii Europene, iar Romania a fost reprezentata de scrimera Ana Maria Branza.

Flacara olimpica va trece prin 400 de orase si zeci de atractii turistice in timpul calatoriei sale de 12.000 de kilometri prin Franta continentala, precum si prin teritoriile franceze de peste mari din Caraibe, Oceanul Indian si Pacific.

Pe 7 iunie, flacara va fi din nou pe mare, de data aceasta intr-o calatorie catre teritoriile de peste mari ale Frantei, inclusiv La Réunion, Guadelupa si Martinica. 

Dupa ce se vor incheia escalele mai exotice, va fi randul Nisei sa gazduiasca flacara pe Promenade des Anglais si Quai des Etats Unis, inainte ca torta sa-si inceapa calatoria de o luna catre capitala Frantei. 

Citește în continuare