Skip to content

Florin Ristei: Am castigat X Factor fara povesti lacrimogene inventate, fara scenarii care sa vanda (interviu)

Pe Florin Ristei il stim de multa vreme, iar anul trecut l-am ascultat cu Vescan peste tot cu piesa Las-o. De la Dana, la X Factor si televiziune am vorbut un pic cu el despre muzica, trupa, concursuri si cum e mare fan al condusului.

1. Cum ti-a venit ideea pentru noul single? Care e povestea din spatele lui?
Piesa s-a nascut dupa un concert, intr-o dimineata tarzie, nascuta probabil din trairile de la momentul respectiv. Versurile le-am scris eu si cred ca vorbesc de la sine, fara prea multe explicatii.

2. Ai avut un super succes alaturi de Vescan. Cum ati ajuns sa lucrati impreuna?

Colaborarea cu Vescan a fost una rapida si spontana. Al meu chitarist, Alin Ilies, lucra la el la studio la cateva piese, tragea chitari si mi-a zis ca e o piesa cu un refren puternic acolo, care s-ar putea sa-mi placa. Zis si facut. Am mers, am tras refrenul si asa s-a nascut o piesa si o colaborare reusita.

3. Ai o relatie indelungata cu televiziunea, intai la Danutz SRL, apoi la alte emisiuni si acum si prezentator. E mai simplu in rolul asta decat cel de artist si interpret?
Am invatat multe din TV. Lucruri pe care le-am aplicat si le aplic pe scena. Si cred ca experienta din ambele locuri se completeaza bine. Bineinteles, prima dragoste ramane cantatul, insa am multe de invatat si pe partea de prezentator. Incerc sa fiu cat mai natural si sa ajung la inimile oamenilor prin sinceritate si prin ce stiu eu mai bine sa fac 😀 Daca sunteti curiosi cum ma descurc, deschideti televizoarele intre 11 si 13 in fiecare zi, de luni pana vineri, si ma gasiti acolo, cu “Prietenii de la 11”, pe Antena1.

4. Cum a ajuns Florin Ristei sa faca muzica?
Oho, de la 6 ani am tot inceput cu muzica. Intai cu vioara, apoi cu pianul, apoi s-a prins mama ca am voce. Si de acolo, potopul :))

5. Cat de greu e sa vii cu o piesa noua? Lucrezi impreuna cu trupa sau vii tu cu ideile si ei cu implementarea?
E destul de greu. Lucram si impreuna si separat. Insa sunt si suntem atat de perfectionisti incat nimic nu ni se pare indeajuns de bun incat sa iasa pe piata. Multe idei in lucru, dar parca toate s-au scris. Inca mai avem de lucrat la partea de compozitie si fructificarea a ideilor. Toate la timpul lor.

6. Cand ai intrat in competitia X Factor aveai deja experienta in lumea muzicala. Te-a ajutat in vreun fel?
Da, bineinteles ca m-a ajutat, insa la X Factor am trecut print-o experienta pe care n-o mai traisem pana atunci. Era totul altfel, era un concurs, era cu voturi. Depindeam de niste oameni care ma urmareau din fata televizorului si carora trebuia sa le castig increderea si sentimentele. Am lucrat pe partea aia si am incercat sa transmit numai prin muzica. Fara povesti lacrimogene inventate, fara scenarii care “sa vanda”. Am cantat si se pare ca am transmis ce trebuia celor de acasa.

7. Care e cel mai important lucru pe care l-ai invatat sau cu care ai plecat de la concurs? Cu exceptia premiului, evident. 🙂
Mi s-a confirmat din nou ca publicul nu poate fi mintit. Oamenii simt, si nu trebuie sa insultam inteligenta telespectatorilor niciodata, incercand sa le dam ce credem noi ca ar vrea ei. Sper si cred cu tarie ca sinceritatea si profesionalismul la un moment dat isi spun cuvantul si vor “vinde”.

8. Pe scena te vedem un tip foarte volubil, plin de energie, amuzant. Esti la fel si cand cobori de pe scena sau ai si tu o Sasha Fierce”?
:)) sunt la fel. Exact ce vorbeam si mai sus. Nu incerc sa fiu un personaj, nu incerc sa disociez vietile: cea personala de cea profesionala. Sunt un tip pozitiv, imi place sa rad si sa tratez fiecare situatie cu optimism si simtul umorului.

9. Ce iti place sa faci cand nu esti pe scena? Cum te destinzi?
In afara faptului ca imi place absolut tot ce e legat de domeniul media, adica: audio (mixez si produc singur toate materialele necesare), video (multe din clipurile cu FreeStay de pe youtube sunt montate si editate de mine), Photoshop, IT (desfac, repar, stric, dezmbembrez aproape orice), programare, online si toate chestiile care ma pot ajuta in drumul meu muzical, imi place sa imi umplu timpul si cu diverse activitati.

Una dintre cele mai importante ar fi condusul. Iubesc sa merg cu masina, ma relaxeaza si imi da o stare de bine. Plec cu masina din oras de cate ori am ocazia si conduc duba noastra destul de des cand plecam la cantari in tara. O alta parte importanta a timpului liber o petrec cu prietenii. Am o gasca foarte misto, formata din colegi de trupa + cativa prieteni cu care ne intalnim de cate ori avem ocazia si stam la povesti, jucam diverse jocuri de societate, jucam fifa, iesim, ne plimbam si facem haos pe unde apucam. In rest, imi place sa invat din orice cate putin, pentru ca, daca la un moment dat voi avea nevoie, sa ma pot descurca mai repede.

10. Ce muzica ai acum in playlist?
Acasa ascult destul de rar muzica, pentru ca uneori e bine sa mai ai si putina liniste ca sa-ti poti auzi si pune in ordine gandurile. In rest, ascult Bruno Mars, Justin T., niste Snarky Puppy, niste Toto. Si in masina, de cele mai multe ori caut un radio ca sa mai ascult chestii noi care apar pe la noi.

11. Ce te motiveaza, care e forta din spatele a tot ceea ce faci?
Pasiunea. Cred cu tarie ca inca mai exista oameni care fac lucrurile din pasiune si nu pentru bani. Imi doresc sa cladesc o cariera de care sa fiu mandru peste ani, cand ma voi uita in spate. Si cat timp pasiunea va fi acolo, cu siguranta voi fi multumit de mine. Iubesc ce fac si imi dedic tot timpul pentru asta. Uneori inaintez cu pasi mici, alta data cu pasi mai mari sau uneori chiar cu pasi foarte foarte mici. Dar sunt convins ca fiecare etapa trebuie trecuta si ca nu se pot sari pasi.

12. La un moment dat spuneai ca noi nu avem industrie muzicala. Ti-ai mai schimbat parerea, crezi ca avem sanse sa crestem”?
Cand spuneam asta, ma refeream la “industrie” muzicala luata mot-a-mot. Avem muzica buna si mi se pare ca e din ce in ce mai buna, si cu mesaj mai puternic de la an la an. Mi-as dori insa, ca din ce in ce mai multi artisti si trupe sa fie profesionisti in adevaratul sens al cuvantului. Trebuie sa construim, sa facem lucrurile din pasiune, pornind de la o echipa solida (care include parte tehnica, regie, scenografie, stilisti, marketing, pr.) care sa munceasca doar pentru un anumit artist si ajungand la prestatii LIVE care sa fie pregatite in cel mai atent detaliu. Trebuie sa avem oameni dedicati, trebuie sa fim exigenti, pentru ca doar asa putem evolua si putem ridica stacheta pentru show-uri si concepte unice. Nu trebuie sa urmarim castigul imediat. Trebuie sa cladim pas cu pas o structura solida care mai apoi se va auto-sustine printr-un background solid si o echipa profi.

Cum vi se pare Florin Ristei dupa acest interviu?

Citește în continuare