Skip to content

Florina Gleznea in Nora, „In casa de papusi” a lui Henrik Ibsen

“O casa de papusi” este piesa scrisa de Henrik Ibsen in anul 1879 a carei actiune se petrece in jurul Norei, nume sub care, dupa reprezentarea din Germania, aceasta a ajuns sa fie cunoscuta si in alte tari.

Acest text a fost important la vremea lui pentru ca transmitea un mesaj feminist care a zguduit scenele europene inca de la premiera. Respingerea casatoriei si a maternitatii de catre Nora a scandalizat audientele din acel timp. De fapt, primele productii germane din anii 1880 au folosit finaluri alternative, scrise de Ibsen la cererea producatorilor.

Spectacolul montat de Zsuzsanna Kovacs, la teatrul unteatru, a avut premiera in anul 2017 si se vede si in aceasta stagiune, pe aceeasi scena.

“Nora” este o poveste frumoasa despre o femeie care are simtul datoriei dar care ajunge intr-un mariaj care o plafoneaza si ii distruge vitalitatea, iar ea gaseste resurse sa plece cu totul.

Emanciparea femeii este tema majora a piesei

Spectacolul spune povestea Norei (Florina Gleznea), care sub aparenta fragilitate ascunde un fond de mare seriozitate: cu ani in urma ea a falsificat semnatura tatalui ei (care, intre timp a murit), a obtinut un imprumut de la decazutul Krogstad (Ionut Visan), pe care il restituia treptat, in termen si cu mari sacrificii. Acesta era pretul pe care ea il plateste pentru salvarea sotului ei, Hemler (Liviu Pintileasa), fara ca acesta sa stie.

Subalternul lui Hemler (numit de curand director al bancii), Krogstad, proaspat concediat de acesta, nu ezita sa o santajeze pe Nora. Ii cere deschis sa intervina pe langa sotul sau, in favoarea lui, in caz contrar o va denunta: mai intai lui Hemler, ca in cele din urma sa-i implice pe amandoi intr-un scandal public.

Toate acestea se petresc in jurul Craciunului, moment in care, pe neasteptate in casa lor apare o veche prietena a Norei, doamna Linde (Cristina Casian), ea insasi o victima a unei casnicii esuate: fusese casatorita cu un barbat pe care nu-l iubise niciodata, doar pentru a-si intretine mama.

Nora este o femei careia i se destrama casnicia si nu mai are resurse sa lupte pentru ea

Intreg spectacolul graviteaza in jurul Norei, iar versiunea Zsuzsannei Kovacs reda traseul relatiei dintre ea si sotul ei, de la fericire la dezamagire, de la sacrificiu la egoism si de la minciuna la adevar, relatie care trezeste fascinatia pentru fiecare spectator.

Florina Gleznea este Nora, o doamna mic burgheza, incantata ca sotul ei va fi director de banca. Vizibil exuberanta, felul in care se impune, impetuos si cu un putina fatarnicie – intuita prin fiecare cuvant -, aceasta nu-i confera personajului sau niciun fel de slabiciune, ci din contra accentueaza disperarea crunta a femeii careia i se destrama casnicia. Florina Gleznea ii dezvaluie Norei de-a lungul spectacolului latura sincera si cuceritoare in jocul cu viata si nevinovatia. Joaca de-a papusa Nora surprinde spectatorul. Sincronizarea cu personajul este facuta cu subtilitate si inteligenta, in propria ei lectura, iar descoperirea si revelatia propriei existente este o incercare dramatica de a alunga falsitatea si minciuna.

Liviu Pintileasa este Torvald pe care il vedem intr-un anumit fel la inceputul spectacolului, iar apoi din cauza propriilor frici: de scandal, de santaj si de iubire, se transforma total pana la final. Transformarea exploreaza latura lui meschina: de la admiratia pentru sotia sa pe care o “cumpara” cu cateva bancnote si de la imaginea atragatoare a sotului bland, pana cand acesta se schimba brutal, de nerecunoscut si il face sa para transparent si fara substanta.

Cristina Casian este Doamna Linde, o veche colega de scoala a Norei. Actrita face un rol interesant, acela al femeii maturizate de greutatile vietii care gaseste resurse sa supravietuiasaca si sa o ia de la capat.

Ionut Visan este Krogstad, avocatul care ii imprumutase bani Norei si pe care acum o santaja pentru a-si putea pastra locul la banca. Aparent lipsit de scrupule, Krogstad dozeaza jocul cu puterea, iar in final il descoperim surprinzator de uman atunci cand Doamna Linde ii propune sa inceapa o viata noua impreuna.

Richard Bovnozcki este doctorul Rank prietenul familiei si confidentul Norei. Rolul pe care il face acesta este aparent inofensiv, dar cu trairi interioare aparte. Reuseste sa pastreze ambiguitatea care il inconjoara pe doctor, insa ezitarile si putina lui indrazneala dizolva aparentele.

Spectacolul se poate vedea in data de 16 noiembrie la ora 15.00

„Nora” de Henrik Ibsen

Regia: Zsuzsanna Kovacs

Distributia: Florina Gleznea, Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki, Cristina Casian, Ionut Visan

Durata: 2h 15 min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare