Skip to content

(foto) O plimbare prin gradinile spectaculoase ale castelelor de pe Valea Loarei

Geometrice sau salbatice, mereu frumos inflorite, cu legume sau tufe de trandafiri parfumate, gradinile si parcurile de pe Valea Loarei uimesc vizitatorii la fel de mult precum castelele pe care le inconjoara. O zi petrecuta prin aceste locuri in aer liber va transpun in vremurile din perioada Renasterii.

Printre cele mai faimoase si fermecatoare gradini de pe Valea Loarei se numara cele de la Castelul Villandry.

Gradinile din Villandry se continua fatadelor castelului pe mai multe niveluri, fiecare continand tipuri diferite de terase. Iarba tunsa cu o precizie absoluta si armonia aranjamentelor florale de la o suprafata la alta, fac din aceste intinderi verzi de 9 hectare un simbol al frumusetii si simetriei perfecte. Vizitatorii se pot pierde printr-un parc-labirint si pot avea o vedere panoramica a gradinii ca o broderie, din punctul de belvedere. Terasa superioara este „Jardin du Soleil” si a fost creata in 2008. Gradina uimitoare cu legume amplatasa la nivelul inferior este cea mai renumita din Villandry.

Cu motive muzicale in forma de lira si harpa si un design renascentist, gradina ornamentala ar putea fi o sala de muzica in aer liber. Gradinile cu apa, iazuri si fantani surprind lumina apusului in dupa-amiezile lungi de vara, in timp ce „Jardin des Simples” reaminteste despre proprietatile importante ale plantelor aromatice si medicinale.

Chateau de Villandry se afla la aproximativ 20 km de orasul Tours in regiunea centrala a Frantei.

Gradinile doamnelor de la Chateau de Chenonceau se afla in localitatea cu acelasi nume, la 12 km de Amboise, pe Valea Loarei, si ofera un cadru indragit de vizitatori. 

Gradinile Chateau de Chenonceau sunt formate dintr-o serie de gradini individuale, principalele doua fiind cele ale lui Catherine de Medicis si Diane de Poitiers, amanta regelui Henric al II-lea. Exista, de asemenea, si o colectie de copaci proiectata de Bernard Palissy, un celebru olar francez.

Gradina Diane de Poitiers este impunatoare si formala, cu opt triunghiuri mari de gazon, terase inalte cu arbusti si parti geometrice cu flori plantate riguros, de doua ori pe an (primavara cu bulbi de violete si margarete, iar vara cu petunii, dalii, verbina si tabac). In centrul gradinii se afla o fantana ornamentala.

Gradina Ecaterinei de Medici este mai intima, un spatiu veritabil si elegant care se deschide spre partea de vest a castelului si prezinta fantani, arbori de portocali, trandafiri cataratori, tufe de buxus, iedera, iar pe margini diferite tipuri de flori.

Gradina de legume este acum o impresionanta gradina cu flori pentru decorarea castelului si pentru atelierele florale care se desfasoara la Chenonceau. Are aproximativ 10.000 de metri patrati.

Leonardo da Vinci si-a petrecut ultimii trei ani din viata dedicati inventiilor sale geniale la Chateau du Clos-Lucé, acceptand invitatia lui Francisc I.

Om autodidact, Leonardo da Vinci este unul dintre primii care a inventat stiinta experimentala. El a elaborat un nou mod de invatare, departe de cartile sale, observand natura si gasind raspunsurile sale in ea.

Mergand prin Gradina lui Leonardo de la Chateau du Clos-Lucé, un parc bucolic in stil englez de 7 hectare, puteti descoperi pe deplin influenta naturii asupra operei sale. Pesteri, izvoare, puncte de belvedere si cascade, un iaz inconjurat de pini vechi de o suta de ani, chiparosi italieni, gradini de trandafiri, crini, irisi galbeni sau violete, un fermecator pod rotativ si unul cu doua etaje sunt elemente din traseul amenajat pentru vizitatori. Aici cele mai mici detalii ale operei lui Leonardo sunt aduse la viata.

Deoarece modelele masinariilor au dimensiunea reala, acestea ofera o experienta autentica atat copiilor, cat si adultilor. Iar pe copaci sunt suspendate mai multe schite pe panze, fiecare cu trei pana la patru metri inaltime.

Gradina Napoli de la Chateau d’Amboise este o adevarata oda a naturii si a pastrarii acesteia, amenajata intr-o ambianta italiana, care aminteste de vilele familiei Medici din Toscana.

Château d’Amboise este situat la o altitudine de 81 de metri si ofera vederi panoramice asupra Loirei. In secolul al XV-lea, Charles al VIII-lea, incantat de peisajele renascentiste, a incredintat crearea primei gradini napolitane lui Dom Pacello da Mercogliano, un gradinar calugar napolitan. Aici, in capela Saint Hubert este inmormantat Leonardo da Vinci.

La sfarsitul secolului al XVI-lea, gradina a fost abandonata timp de aproximativ 250 de ani, pana cand de regele Ludovic-Filip al Frantei a dispus lucrari ample asupra gradinii.

Ghivecele din teracota se imbina cu simfonia culorilor plantelor si florilor, creand o scena calma, dar in acelasi timp vesela, potrivita pentru meditatie. Aceasta ultima „sculptura peisagistica” a fost dezvaluita in primavara anului 2017, sub numele de „gradina Napoli”, care evoca originile italiene ale gradinii initiale.

Cu vedere la raul Loara, Chateau de Chaumont-sur-Loire arata ca intr-un basm. Este amplasat in centrul tarii, in regiunea Loir-et-Cher, o zona plina de castele uimitoare construite de-a lungul marginii raului si in apropiere acestuia.

In gradinile castelului Chaumont-sur-Loire este organizat anual Festivalul International al Gradinii, cu creatii din plante nascute din imaginatiile artistilor si designerilor de talie mondiala, care concureaza pentru a proiecta una din cele 30 de expozitii de gradini pe terenurile castelului.

In fiecare an exista o tema diferita. Festivalul a inceput in 1992 si a devenit o parte cheie a calendarului de gradinarit. In afara competitiei, potecile si podurile fermecatoare impletite cu flori multicolore sunt locuri tentante pentru a va plimba din aprilie pana la inceputul lui noiembrie.

Chaumont nu a avut deloc o gradina pana in secolul al XVI-lea. In secolul al XIX-lea au fost plantati multi copaci, iar la ordinul Printului de Broglie, gradinile au fost inspirate din peisajul englezesc.

Tema din acest an al festivalului se concentreaza in jurul ideii ca Pamantul este o gradina, un microcosmos care reflecta macrocosmosul, expresia finala a posibilitatii unei vieti armonioase. Oriunde s-ar afla si indiferent de forma pe care o au, gradinile reprezinta viitorul si trebuie sa ofere un model echilibrat de coexistenta intre natura si oameni.

Citește în continuare