Skip to content

La 170 de ani de la disparitia lui Frédéric Chopin, pianista Beata Bilinska ii aduce un omagiu compozitorului polonez printr-un concert la Sala Radio

Sala Radio va invita vineri, 8 noiembrie 2019, de la orele 19:00 la un concert omagiu adus marelui compozitor cu origini poloneze si franceze Frédéric Chopin. In prim plan se va afla chiar conationala sa, pianista poloneza Beata Bilinska, cea care va interpreta alaturi de Orchestra Nationala Radio si sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu partituri celebre precum “Andante spianato”, Variatiunile pe tema “La ci darem la mano” sau “Marea poloneza”. Concertul se va incheia cu Simfonia nr. 8 a compozitorului ceh Antonin Dvorak.

Biletele pot fi achizitionate pe Bilete.ro, la oficiile Postei Romane, la casa de bilete a Salii Radio si la magazinele Inmedio, semnalizate bilete.ro.

Pentru cei care nu pot ajunge la concert sau nu sunt din Bucuresti, concertul poate fi ascultat in direct pe Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical sau online pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

La Sala Radio, Beata Bilinska, pianista de mare succes, “va face echipa” cu Ciprian Marinescu, solist, dirijor si interpret de muzica de camera

Concertul de la Sala Radio va fi sustinut de Beata Bilinska si Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu.

Nascuta la Cracovia, Bilinska a studiat la Berlin, concertand in 2003 pe scena celebrei Carnegie Hall din New York. Au urmat reprezentatii peste tot in lume, in tari precum China, Elvetia, Franta, Japonia, Statele Unite ale Americii sau Danemarca. Pianista poloneza are in palmares 12 CD-uri, dar si numeroase premii precum Premiul I la concursul Rina Scala Gallo International Piano Competition (2002), Premiul I la concursul Arthur Rubinstein in Memoriam (1993) si o finala a concursului Ferruccio Busoni (1993).

La Sala Radio, Bilinska va face echipa cu Ciprian Marinescu, o prezenta constanta a scenei japoneze de muzica clasica, un apreciat dirijor si interpret de muzica de camera. Fost elev al Liceului de Muzica George Enescu si al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, Ciprian Marinescu a devenit in 1998 rezident in Japonia si membru al Osaka Symphony Orchestra. Imbinand cu succes cariera de solist cu cea de dirijor de orchestra, cariera lui Ciprian Marinescu se intinde astazi pe doua continente, el fiind deseori prezent si in Europa, cu concerte diverse, foarte apreciate de public, asa cum se anunta si evenimentul de la Sala Radio.

Prin creatiile sale, Frédéric Chopin a impins limitele tehnice ale pianului, transformand acest instrument in “vedeta” artei sale

Creatia, dar si viata lui Frédéric Chopin au fost asociate deseori cu poezia transformata in muzica. Compozitor si pianist de mare succes, Chopin a iubit pianul mai presus de orice, iar prin creatiile si interpretarile lui a pus in valoare acest instrument, impingand limitele lui tehnice. Lucrarile sale nu sunt ample, ci “miniaturi” pline de farmec si sensibilitate, care evidentiaza inca o data magia pianului.

Frédéric Chopin a absolvit Conservatorul din Varsovia, debutand apoi in Viena cu variatiunile pe tema “La ci darem la mano”, o lucrare inspirata din opera lui Mozart, compusa pe cand avea numai 17 ani. Celebrul compozitor Robert Schumann, aflat atunci in sala, i-a prezis un viitor stralucit tanarului artist.

Frédéric Chopin, un “cetatean al lumii prin virtutea talentului sau”, este omagiat peste tot in lume la 170 de ani de la disparitia sa

Pe 18 octombrie 1849, Frédéric Chopin se stingea din aceasta viata. Moartea sa a fost anuntata foarte poetic de catre poetul polonez Cyprian K. Norwid: “Frédéric Chopin, cetatean al Varsoviei prin nastere, polonez la suflet, dar cetean al intregii lumi prin virtutatea talentului sau, a parasit aceasta lume”.

In 2019, la 170 de ani de la disparitia sa, Frédéric Chopin este omagiat prin diverse evenimente si concerte organizate in numeroase tari din lume, inclusiv Romania.

Citește în continuare