Skip to content

Gala filmului politist romanesc

 „Gala filmului politist romanesc” este un eveniment in premiera organizat de Directia Informare si Relatii Publice a Ministerului Afacerilor Interne, in cadrul caruia vor fi difuzate filme politiste de referinta din cinematografia romaneasca.

Evenimentul va fi organizat in doua stagiuni a cate trei luni (22 martie – 1 iunie şi septembrie – noiembrie) in sala de spectacole „Nichita Stănescu” a Centrului Cultural al M.A.I., situata in Bucuresti, strada Mihai Voda nr. 17, sector 5. Intrarea publicului va fi liberă, sala avand o capacitate de 600 de locuri.  

Marea majoritate a filmelor prezentate sunt realizate in anii 70-80´, accentuandu-se astfel contrastul dintre vechi si nou, retro si modern, in ceea ce priveste munca de poliţie.

 Calendarul de difuzare al filmelor:

  • 22 martie – CU MÂINILE CURATE, 1972, regia Sergiu Nicolaescu
  • 23 martie – RECONSTITUIREA, 1969, regia Lucian Pintilie
  • 30 martie – BD – ÎN ACŢIUNE, 1970, regia Mircea Drăgan
  • 6 aprilie – ULTIMUL CARTUŞ, 1973, regia Sergiu Nicolaescu
  • 13 aprilie – OUL DE CUC, 2010, regia Ioan Cărmăzan
  • 20 aprilie – BD – ÎN ALERTĂ, 1970, regia Mircea Drăgan
  • 27 aprilie – POLIŢIST, ADJECTIV, 2009, regia Corneliu Porumboiu
  • 11 mai – UN COMISAR ACUZĂ, 1974, regia Sergiu Nicolaescu
  • 18 mai – BD – LA MUNTE ŞI LA MARE, 1971, regia Mircea Drăgan
  • 25 mai – REVANŞA, 1978, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1 iunie – ACŢIUNEA ZUZUC, 1983, regia Gheorghe Naghi

În prima etapă a Galei, martie-iunie, vor fi prezentate şi premiate cele mai bune materiale TV (emisiuni, reportaje, documentare, seriale etc.) referitoare la problematica specifică Ministerului Afacerilor Interne sau la activitatea angajaţilor – poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră etc.  În această secţiune pot fi înscrise şi materiale TV de investigaţii judiciare.

Televiziunile interesate se pot înscrie în competiţie cu un reportaj/documentar sau emisiune, jurizarea fiind realizată de către o comisie alcătuită din reprezentanţi ai M.A.I., ai Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică şi ai susţinătorilor evenimentului. Principalele criterii de apreciere vor fi complexitatea subiectului, orginalitatea şi obiectivitatea modului de tratare, impactul vizual şi social.

În cea de-a doua etapă, din toamnă, vor fi premiate cele mai bune scurt-metraje poliţiste, la secţiunea „debut”, realizate de către tineri regizori de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti.

Deschiderea evenimentului va avea loc vineri 22 martie a.c., începand cu ora 14:00, in cadrul unui eveniment la care vor fi invitati reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, actori si regizori celebri, parteneri si sustinatori Galei, precum si jurnalisti. In holul salii de spectacol va fi organizată pe intreaga derulare a Galei filmului politist o expozitie de uniforme, tehnica si logistica apartinand Politiei Romane.

Citește în continuare