Skip to content

O cladire de patrimoniu din Galati a primit Marca patrimoniului european, o distinctie oferita de Comisia Europeana. Doar 60 de situri istorice din intreaga Europa au aceasta titulatura

Comisia Europeana a acordat Marca patrimoniului european unui numar de 12 situri anul acesta care au jucat un rol important in istoria si cultura Europei, printre care si Palatul Comisiei Europene a Dunarii la Galati, o cladire de patrimoniu care dateaza din 1896.

Conform informatiilor oferite de Comisia Europeana, Marca patrimoniului european se acorda cladirilor, documentelor, muzeelor, arhivelor, monumentelor sau evenimentelor care au jucat un rol important in crearea Europei de astazi. Distinctia este menita sa-i faca pe cetateni, in special pe cei tineri, sa inteleaga si sa aprecieze mai bine patrimoniul comun si diversificat al Uniunii Europene.

Distinctia a fost oferita in urma evaluarii unui grup de experti independenti din intreaga UE, care a desemnat siturile, dintre cei 21 de candidati preselectati de statele membre participante. Acum, numarul total de situri care detin Marca patrimoniului european se ridica la 60.

Cladirea din Romania desemnata anul acesta este Palatul Comisiei Europene a Dunarii, un edificiu inaugurat la Galati in 1896.

Dunarea este o cladire istorica din Galati, construita special pentru a fi sediul Comisiei Europene a Dunarii (European Commission of the Danube, ECD). Institutia a fost infiintata dupa Congresul de pace de la Paris din 1856 pentru a reglementa regimul navigatiei pe fluviu. Mai tarziu, ECD s-a transformat intr-o organizatie mai complexa. Situl a fost sediul unei organizatii internationale importante care a contribuit la sporirea integritatii europene si la dezvoltarea pasnica a Europei.

In prezent, Palatul Comisiei Europene a Dunarii este sediul Bibliotecii Judetene „V.A. Urechia” inca din anul 1968.

Conform informatiilor oficiale ale bibliotecii, acest edificiu reprezinta o constructie europeana deoarece decizia de construire a fost luata de reprezentantii a opt state europene, lucrarea beneficiind de fonduri europene comune si fiind reprezentativa pentru valorile in care credea Comisia Europeana a Dunarii, preluate astazi de Uniunea Europeana. In cladire isi desfasurau activitatea functionarii compartimentelor: Secretariatul General, Contabilitatea, Arhiva si biblioteca. Totodata, se desfasurau plenarele delegatilor CED si se asigura cazare pentru unii dintre functionari.

Configuratia actuala a cladirii este rezultatul reconstructiei din temelie realizata de Societatea Romana de Intreprinderi din Bucuresti, intre 23 iunie 1922 si 10 mai 1923, vechea cladire fiind puternic avariata in Primul Razboi Mondial.

Proiectata in stil neoclasic, constructia dezvoltata pe subsol partial, parter, doua etaje si mansarda, a pastrat multe dintre elementele arhitecturale originale: usa in stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea in holul principal; stucatura de pe peretii interiori; coloanele aparente de la parter si etajul I, ornamentate cu motive vegetale si simboluri specifice – ancora, tridentul, cornul abundentei; pardoselile, scarile in marmura si mozaic; balustradele cu ornamente in fier forjat; luminatorul de la etajul I, din sticla transparenta, cu cadru marginal colorat, impodobit cu frunze de laur; lambriurile din lemn de diferite esente, unele rare; medalioane cu initialele CED; candelabrele si aplicele metalice.

La demisol exista inca seiful ce adapostea valorile Comisiei.

La exterior, trecerea intre parter si etaj se face printr-un bandou profilat care are in partea inferioara o decoratie vegetala. Ferestrele etajului sunt decorate in partea inferioara cu ghirlande de lauri.

Celelalte 11 cladiri alese anul acesta ca parte din Marca patrimoniului european sunt Muzeul Culturii si Situl Arheologic Vučedol, Vukovar (Croatia), Situl arheologic Nemea, Nemea antica (Grecia), Arta tracica in Rodopii de Est: Mormantul Aleksandrovo, Haskovo (Bulgaria), Parcul minier Almadén, Almadén (Ciudad Real, Spania), Echternach Saint Willibrord Heritage, Ville d’Echternach (Luxemburg), Centrul istoric al orasului Turaida, Sigulda (Letonia), Pictura murala medievala in regiunile Gemer si Malohont, Rimavské Brezovo (Slovacia), The Oderbruch, Seelow (Germania), Campusul Seminaarinmäki, Jyväskylä (Finlanda), Manifestul Ventotene, Ventotene (Italia) si MigratieMuseumMigration (MMM), Bruxelles (Belgia).

Din 2013, aceste situri au fost selectate pentru valoarea lor simbolica, pentru rolul pe care l-au jucat in istoria europeana si pentru activitatile pe care le ofera. Primul sit care a primit aceasta distinctie din Romania a fost Memorialul Sighet din Maramures in 2017.

Citește în continuare