Skip to content

(galerie foto) FITS 2022. Laetitia Casta vine la Sibiu intr-un one woman show. Vedeta joaca rolul pianistei de origine romana Clara Haskil. Cele mai spectaculoase imagini cu Laetitia Casta.

In 2021, Théâtre Jacques Coeur in Lattes, l’Espace Carpeaux, Courbevoie et Châteauvallon-Liberté a pus in scena spectacolul „Clara Haskil, Preludiu si Fuga”, un one woman show pe care il interpreteaza actrita si modelul francez Laetitia Casta, primul astfel de proiect al actritei.

Povestea este a Clarei Haskil, pianista de origine romana, despre care Charlie Chaplin a declarat in toata viata lui nu a cunoscut decat trei genii: Einstein, Churchill si Clara Haskil.

Clara Haskil a fost una dintre cei mai mari pianisti ai secolului al XX-lea, fiind cunoscuta ca cea mai buna interpreta a partiturilor lui W.A. Mozart. La aniversarea a 200 de ani de la nasterea lui Mozart, ea a fost invitata Festivalului din Salzburg, unde a realizat o interpretare memorabila a Concertului pentru pian si orchestra Nr. 20 in Re minor.

Clara Haskil s-a nascut la 7 ianuarie 1895, la Bucuresti, intr-o familie de origine evreiasca, iar la varsta de 5 ani canta in fata Reginei Elisabeta a Romaniei, care-i pune la dispozitie o bursa de studii la Conservatorul din Bucuresti, iar un an mai tarziu incepe sa studieze cu profesorul Richard Robert, la Academia de Muzica din Viena. Ulterior, pleaca la Paris unde George Enescu a ajutat-o sa isi continue studiile.

Clara Haskil a avut un mare avantaj pentru ca reusea sa cuprinda 12 clape intre aratator si degetul mic, insa mai multe probleme de sanatate nu i-au permis studiul continuu al muzicii, fiind nevoita sa interpreteze purtand un corset de ghips, apoi imobilizata la pat, si operata pentru extirparea unei tumori ce ii presa nervul optic. De asemenea, aceasta a legat o prietenie cu Dinu Lipatti, existand in arhive o corespondenta intensa intre cei doi.

Clara a sustinut concerte in intreaga lume, devenind din ce in ce mai cunoscuta in pofida originilor sale evreiesti si a repercursiunilor naziste. Din cauza unui accident stupid, se loveste la cap si moare o zi mai tarziu, in 1960, inainte sa implineasca 66 de ani.  

Ceea ce interpreteaza pe scena Laetitia Casta este un text scris de Serge Kribus, acompaniata la pian de Isil Bengi, iar regizor este Safy Nebbou.

Serge Kribus a fost fascinat de misterul luminos al Clarei, asadar a cercetat cu atentie arhive, a petrecut mult timp investigand pentru a rezolva enigma  acestei femei ciudate care a fost pentru multi dintre ascultatorii ei o sursa de bucurie inegalabila, dupa cum mentioneaza agentia Les Visiteurs du Soir in prezentarea principala a spectacolului. „El i-a meditat biografia, i-a consultat arhivele, i-a ascultat inregistrarile, si-a imaginat cheile ei emotionale, doliul, indoielile ei – moartea tatalui ei in timp ce ea abia avea patru ani; plecarea la Viena, apoi la Paris, departe de mama si surorile ei iubite; umilinta din preajma lui Alfred Cortot, care nu-o placea; prietenia ei cu Dinu Lipatti, care a disparut prea devreme; scolioza ei prost tratata”, se subliniaza in descrierea spectacolului.

Odata prezentat proiectul lui Safy Nebbou, acesta a fost fascinat de text si de Clara, iar vocea acestei fete a inceput sa semene cu cea a Laetitiei Casta, cu care lucrase in spectacolul de teatru unde joaca alaturi de Raphaël Personnaz, dupa filmul lui Ingmar Bergman, „Scene dintr-o casnicie” (2017). Atunci, actrita i-a spus ca si-ar dori un spectacol unde sa fie singura pe scena, iar rolul Clarei i s-a potrivit perfect patru ani mai tarziu, spectacolul avand premiera in 2021.  

Spectacolul se joaca in cadrul FITS pe 30 iunie si 1 iulie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Sibiu, si inca se mai gasesc bilete. Detalii aici.

Partea emotionanta este ca din 2013, tot la Sibiu are loc Festivalul Internațional „Clara Haskil”, primul proiect de talie internationala din Romania care in Sala Thalia (aceeasi unde va avea spectacol Laetitia Casta) reuneste anual unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Iar pentru a duce mai departe memoria pianistei exista chiar Trio Clara Haskil din Germania, avandu-i in componenta pe pianistul William Youn, violonista Nina Reddig si violoncelista Hannah Weber, care au fost prezenti si ei la Sibiu la una dintre editiile Festivalului „Clara Haskil”.

Pe Laetitia Casta a descoperit-o un fotograf pe plaja, in timp ce era in vacanta cu familia in Corsica, la varsta de 15 ani. 30 de ani mai tarziu, cariera sa aduna reprezentari ale companiilor de beauty&fashion precum L’Oréal, Dior sau Guess, Chanel, Jean-Paul Gaultier, Tommy Hilfiger, Miu Miu, Ralph Lauren, dar si H&M.

Pana acum, Laetitia Casta a aparut pe coperta a peste 100 de reviste printre care Cosmopolitan, Vogue, Rolling Stone, Elle si Glamour si a fost model pentru designeri precum Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier, Chanel, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J. Crew, Louis. Vuitton, Givenchy, Roberto Cavalli, Lolita Lempicka si Vivienne Westwood. Ea a aparut si in celebrul calendar Pirelli.

Laetitia Casta a devenit „Guess Girl” in 1993 si a castigat recunoasterea internationala ca fiind una dintre ingerasii Victoria’s Secret din 1998 pana in 2000 si ca purtator de cuvant al companiei de cosmetice L’Oreal.

Mai mult, Laetitia a fost fotografiata si de unul dintre cei mai emblematici fotografi de moda ai tuturor timpurilor, Mario Testino, pentru campania D&Gs Pour Femme din 2012.

Unul dintre momentele importante din cariera sa a fost in 1999, cand Laetitia a fost aleasa de primarii francezi pentru a aparea pe monedele si timbrele franceze timp de zece ani, ca imagine a Mariannei, intruchiparea alegorica a Republicii Franceze, o functie ocupata anterior de Brigitte Bardot si Catherine Deneuve.

Mai mult decat o fata frumoasa si un corp de invidiat, Laetitia si-a creat in paralel si o cariera in cinematografie, fiind cunoscuta din filme precum „Asterix and Obelix” (1999), alaturi de dansatorul spaniol Joaquin Cortes in neo-noir „Gitano” (2000), interpretand-o pe Brigitte Bardot in „Gainsbourg: A Heroic Life” (2010), cu Richard Gere in „Arbitrage” (2012), „A Faithful Man” cu Lily Rose Depp (2018), printre altele.

De asemenea, Laeticia Casta a regizat si un scurtmetraj, „En moi”, pe care l-a prezentat in 2016 la sectiunea Semaine de la Critique, in care a prezentat povestea unui regizor de film care merge la Opera din Paris pentru a filma noul sau film. Ceea ce descopera acolo il ajuta ca imaginatia sa i se dezvaluie, iar personaje misterioase il conduc catre dorinta lui de a crea si de a iubi.

Citește în continuare