Skip to content

(galerie foto) Premiile Grammy 2024. Celine Dion, revenire-surpriza pe scena dupa 5 ani. Miley Cyrus si Taylor Swift, printre castigatori. Mariah Carey si Christina Aguilera, printre invitati.

Inaintea galei de decernare a premiilor Grammy 2024, producatorul-executiv al evenimentului, Ben Winston, declara ca va fi o “noapte plina de surprize”. Este o expresie pe care regizorii marilor gale televizate o utilizeaza in mod frecvent pentru a atrage spectatorii in fata micilor ecrane. In cazul Grammy 2024, a fost cu adevarat o seara a surprizelor.

Cel mai important eveniment al serii a fost revenirea pe scena, dupa 5 ani, a lui Celine Dion. Artista care sufera de sindromul de persoana rigida a avut o singura aparitie in public din 2019 pana ieri, gala Grammy fiind prima data cand Dion a urcat pe o scena de la anuntul problemelor sale de sanatate. 

Desi sora ei a declarat in repetate randuri ca Dion ar pierde lupta cu boala, artista a fost prezenta pe scena Crypto.com Arena din Los Angeles alaturi de fiul ei in varsta de 23 de ani, René-Charles Angélil. A fost acoperita in intregime cu un palton intr-o nuanta de galben-mustar si a tinut un discurs scurt, fiind vizibil emotionata de primirea calduroasa a publicului care s-a ridicat in picioare pentru a o aplauda.

Inainte de a decerna cel mai important trofeu al serii — Albumul Anului — lui Taylor Swift, Celine a fost primita cu ovatii si a multumit tuturor celor prezenti.

Nominalizata de 5 ori la Grammy de-a lungul carierei sale, Celine Dion a castigat trofeul pentru Cel mai bun album al anului in 1997 cu “Falling You”. Aseara a inmanat acelasi premiu catre Taylor Swift pentru materialul Midnights. 

In scurta aparitie pe scena, artista a declarat: “Va multumesc tuturor, va iubesc si eu. Aratati minunat. Cand spun ca ma bucur sa fiu aici, chiar o spun cu adevarat, din inima. Cei care au fost binecuvantati sa fie aici, la premiile Grammy, ar trebui sa nu ia de la sine inteles bucuria si iubirea uriasa pe care muzica le aduce in vietile noastre si in vietilor tuturor celor din jur.”

A doua mare surpriza a serii a fost lista castigatorilor din categoriile importante care a fost dominata de femei.

Dupa mai multi ani in care Academia Americana a Artelor si a Stiintelor Inregistrarilor a fost criticata pentru ca nu ofera femeilor din muzica aceleasi sanse precum barbatilor, gala Grammy 2024 pare sa fie dedicata femeilor. Majoritatea castigatorilor din categoriile importante au fost femei iar pe scena au urcat doua dintre cele mai puternice prezente feminine din Hollywood si din industria divertismentului: Oprah Winfrey si Meryl Streep, invitate sa  inmaneze trofee.

Pentru a sublinia importanta femeilor in muzica, pe scena au mai urcat alte doua dintre cele mai puternice voci din muzica pop: Mariah Carey si Christina Aguilera. Carey apare foarte rar la astfel de evenimente, prezenta ei a fost de asemenea una dintre surprizele serii.

Marea castigatoare a premiilor Grammy 2024 a fost artista Phoebe Bridgers care a obtinut patru trofee, dintre care 3 au fost castigate alaturi de colegele ei din trupa boygenius. Recent, grupul a insinuat ca ar putea lua o pauza din muzica.

SZA a castigat trei Grammy-uri (din noua nominalizari), la egalitate cu Victoria Monet si Killer Mike. 

Taylor Swift, Miley Cyrus si Billie Eilish au obtinut cele mai importante premii ale serii: Albumul anului pentru Swift, Inregistrarea anului pentru Cyrus cu “Flowers” si Cantecul anului pentru Eilish cu “What Was I Made For”, favorit sa castige anul acesta trofeul Oscar pentru cea mai buna melodie de pe coloana sonora (a filmului Barbie). Pentru Cyrus a fost o victorie semnificativa, aflandu-se la primele Grammy-uri castigate din cariera.

Mai jos gasiti lista castigatorilor pentru categoriile principale si o galerie foto cu cele mai spectaculoase aparitii ale serii.

Album of the Year: „Midnights” – Taylor Swift

Record of the Year, recognizing overall performance on a song: „Flowers” – Miley Cyrus

Song of the Year, recognizing songwriting: „What Was I Made For?” (From The Motion Picture ‘Barbie’) – Billie Eilish & Finneas O’Connell, songwriters (Billie Eilish)

Best New Artist: Victoria Monet

Best Pop Vocal Album: „Midnights” – Taylor Swift

Best Pop Solo Performance: „Flowers” – Miley Cyrus

Best Rock Album: „This Is Why” – Paramore

Best Rock Song: „Not Strong Enough” – Julien Baker, Phoebe Bridgers & Lucy Dacus, songwriters (boygenius)

Best Rock Performance: „Not Strong Enough” – boygenius

Best Alternative Music Album: „the record” – boygenius

Best Rap Album: „Michael” – Killer Mike

Best Rap Performance: „Scientists & Engineers” – Killer Mike featuring Andre 3000, Future and Eryn Allen Kane

Best Rap Song: „Scientists & Engineers” – Andre Benjamin, Paul Beauregard, James Blake, Michael Render, Tim Moore and Dion Wilson, songwriters (Killer Mike Featuring Andre 3000, Future and Eryn Allen Kane)

Best Global Music Album: „This Moment” – Shakti

Best African Music Performance: „Water” – Tyla

Best Music Video: „I’m Only Sleeping” – The Beatles

Best Comedy Album: „What’s in a Name?” – Dave Chapelle

Best Audiobook, Narration and Storytelling Recording: Michelle Obama, „The Light We Carry, Overcoming in Uncertain Times”

Citește în continuare