Skip to content

Garderoba personala a regretatului designer Vivienne Westwood va fi scoasa la licitatie in luna iunie. Colectiile ei estimate de milioane de euro sunt mai cautate in prezent decat in 1980, cand au fost create original.

Garderoba personala a regretatului designer Vivienne Westwood va fi vanduta la inceputul verii intr-o licitatie organizata de Christie’s care va include articole de imbracaminte si accesorii inspirate de artisti celebri precum Keith Haring.

Obiectele sunt scoase la vanzare de Andreas Kronthaler, vaduv si fost partener de lucru al lui Westwood. O parte din incasari vor fi directionate catre organizatia caritabila a lui Westwood (The Vivienne Foundation), Amnesty International si Médecins Sans Frontières.

In total, vor fi scoase la licitatie aproximativ 200 de piese din garderoba personala a lui Westwood care a fost si ramane un simbol al modei britanice post-1980.

Intitulata „Vivienne Westwood: The Personal Collection”, licitatia va cuprinde obiecte de moda, bijuterii si accesorii care acopera patru decenii din viata designerului. In fapt, vor fi organizate doua licitatii: o vanzare live pe 25 iunie la Londra si o licitatie online intre 14 si 28 iunie.

In perioada 14-24 iunie, la sediul Christie’s de pe King Street din Londra va avea loc o expozitie publica care va prezenta obiectele, intrarea va fi gratuita.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Christie’s: “Una dintre primele colectii ale lui Westwood, Witches, toamna/iarna 1983/84, a fost inspirata in parte de vrajitorie si de codul grafic al simbolurilor magice ale lui Keith Haring. Institutiile din intreaga lume se vor lupta, fara indoiala, pentru articole din colectii de referinta, cum ar fi Harris Tweed (toamna/iarna 1987), in care Westwood a reintrodus corsetul, si On Liberty (toamna/iarna 1994), in care a reinventat bustul.”

Kronthaler a descris-o pe regretata sa sotie ca fiind „un geniu, o rebela, un outsider care avea chemarea de a fi diferita, de a da peste cap sistemul. A fost o ganditoare originala. Vivienne a fost eroina noastra”.

Ca parte a unui proiect lansat pentru a strange fonduri pentru organizatia Greenpeace, designerul a creat o serie de printuri bazate pe cartile de joc pe care le-a proiectat Westwood. Primul set, prezentat intr-o cutie brodata manual, va fi oferit la licitatie in cadrul vanzarii fizice (The Big Picture-Vivienne’s Playing Cards, estimate la 30.000-50.000 de lire sterline). Incasarile din aceasta vanzare vor fi donate organizatiei Greenpeace.

Printre piesele din licitatie se numara un corset inspirate de secolul al XVIII-lea, o fusta lunga, asortata, o rochie tricotata cu flori tridimensionale si o rochie imprimata cu colectia Propaganda una dintre cele mai evidente prezentari politice ale lui Westwood. Aceasta a fost numita dupa un eseu al lui Aldous Huxley intitulat „Propaganda intr-o societate democratica”. Sunt piese care valoreaza foarte mult in acest moment, in special datorita tendintelor din ultimii ani care au readus la moda corsetele realizate de Westwood.

Designerul, care a murit in 2022 la 81 de ani, a fost considerat un pioner al modei punk. 

Vivienne Westwood si-a canalizat pasiunea pentru istoria europeana si tehnicile de croitorie in colectii provocatoare, cu incarcatura politica. Pe parcursul carierei s-a inspirat mult din costumele si tinutele militare din secolul al XVIII-lea, precum si din tartanele si tweed-urile britanice, pe care le-a remodelat pentru a crea o noua viziune asupra modei din Regatul Unit.

A avut o viziune unica asupra artei, pasiunea ei pentru moda era la fel de intensa ca dorinta de a schimba lumea. A fost o activista feroce, a protestat deseori impotriva nedreptatilor si a infuzat colectiile ei vestimentare cu acest spirit militant si pe alocuri revolutionar. 

Adrian Hume Sayer, directorul colectiilor private de la Christie’s, a declarat ca „simtul activismului, al artei si al stilului lui Westwood este incorporat in fiecare piesa pe care a creat-o”. El a adaugat ca expozitia si vanzarea de la Londra „vor celebra viziunea ei extraordinara cu o selectie de tinute care marcheaza momente semnificative nu doar in cariera ei, ci si in viata personala. Va fi o ocazie unica pentru public de a intalni atat lumea publica, cat si cea privata a lui Dame Vivienne Westwood si de a strange fonduri pentru cauzele in care a crezut cu atata ardoare.”

Mai multe detalii despre licitatii gasiti aici.

Citește în continuare