Skip to content

Castigatorul premiului Oscar Geoffrey Rush vine la TIFF.22. L-ati vazut in Piratii din Caraibe, Shakespeare in love, Quills sau The King’s Speech

Foto: Andrew Macpherson

Actorul australian Geoffrey Rush este invitatul special al TIFF.22. Cariera lui de peste 40 de ani, care cuprinde roluri in cateva dintre cele mai premiate filme ale ultimelor decenii, dar si in seria fantasy Piratii din Caraibe, va fi celebrata la Cluj-Napoca, unde Geoffrey Rush va fi omagiat cu Premiul pentru Intreaga Activitate.

Geoffrey Rush, cunoscut in special pentru rolurile sale excentrice atat din filme si seriale, cat si din spectacole de teatru, este unul dintre cei mai aclamati actori australieni. Cariera lui in cinema a explodat literalmente cu rolul lui David Helfgott – pianistul atins de geniu care sufera de o cadere nervoasa devastatoare, dar reuseste sa se salveze – din Stralucire (Shiner. Scott Hicks, 1996). Filmul i-a adus recunoasterea globala, un premiu Oscar si numeroase alte distinctii de top. „Nu exista jumatati de masura in memorabila interpretare a lui Rush. Helfgott e genul de personaj pe care nu-l poti portretiza just decat daca-i intri complet pe sub piele.” (The Guardian).  Stralucire va avea o proiectie speciala la TIFF, in prezenta actorului.

Este unul dintre cei doar 9 actori din lume (alaturi de Al Pacino si Jeremy Irons) care au reusit sa castige Oscar-Emmy-Tony, galeria lui de premii incluzand totodata doua Globuri de Aur si trei Premii BAFTA.

Cu o aparenta predilectie pentru interpretarea figurilor istorice, Geoffrey Rush a mai fost nominalizat la Oscar pentru trei astfel de personaje: Philip Henslowe, managerul de teatru inglodat in datorii din Shakespeare indragostit (Shakespeare in Love, r. John Madden, 1999); Marchizul de Sade in drama biografica Quills (r. Philip Kaufman, 2000), bazat pe piesa omonima a lui Doug Wright, si Lionel Logue, logopedul care l-a ajutat pe Regele George al VI-a cu problemele sale de vorbire, in Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010). 

Rush a obtinut un premiu Emmy pentru rolul protagonistului din The Life and Death of Peter Sellers (r. Stephen Hopkins, 2004). A castigat si un premiu Tony in 2009, jucandu-l pe monarhul muribund Berenger I din piesa absurda a dramaturgului de origine romana Eugen Ionescu, Regele moare – atingand astfel recunoasterea suprema cu care se poate mandri un actor, asa numita Triple Crown of Acting (Oscar-Emmy-Tony). 

Geoffrey Rush face parte si din universul Piratilor din Caraibe. Capitanul Hector Barbossa, personajul interpretat de australian, apare in toate filmele seriei, fiind dusmanul lui Jack Sparrow (Johnny Depp). 

Actorul va primi Premiul pentru intreaga activitate la Gala de inchidere TIFF, care va avea loc in 17 iunie.

Citește în continuare