Skip to content

Geta Bratescu are o expozitie solo la Copenhaga

Galeria “Kunstforeningen GL Strand” din Copenhaga expune incepand cu 2 martie o expozitie solo a Getei Bratescu “Freedom of Forms” / “Libertatea formelor”.

„La GL STRAND, expozitia se concentreaza pe opera Getei Bratescu inca din anii 1970, cand aceasta se indreapta spre un limbaj performativ si abstract in primul rand. Expozitia prezinta fotografii, filme si desene, dar si colaje ale artistei. Dintre aceste colaje face parte si seria de lucru “Jeu des formes” / “Game of Forms”, care rezuma idealul Getei Bratescu si elementul esential al jocului din arta sa. Alte lucrari – atat timpurii cat si tarzii – implica autoportretul ca subiect. De-a lungul carierei sale, Geta Bratescu a explorat femeia ca motiv, dar si propriul rol de artist si rolul artistei in general in societate,” descriu expozitia reprezentantii galeriei, citati de Galeria Ivan, galeria romaneasca care o reprezinta pe artista.  

Geta Bratescu a fost una dintre personalitatile principale ale artei contemporane romanesti incepand cu anii 60. A primit aprecierea internationala meritata spre finalul carierei prin reprezentarea Romaniei la Bienala de la Venetia, in 2017.

Artista s-a nascut in 1926 la Ploiesti si a studiat simultan la Facultatea de Litere si Filosofie si la Scoala de Belle Arte din Bucuresti de unde a fost exmatriculata de comunisti in 1949 pentru “origini sociale nesanatoase”. In 1971, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A avut o cariera prolifica in care a dezvoltat desene, colaje, gravuri, tapiserii, fotografii, esee, filme experimentale si performance.

Lucrarile sale au aparut in cele mai importante expozitii internationale de arta contemporana din lume: in cadrul Trienalei de la Paris din 2012, in Bienala de la Venetia din 2013. In 2015, i-a fost dedicat un vernisaj la Tate Liverpool urmat de expozitii la Hamburg (2016), MSK Gent (2018), Camdern Arts Center in Londra, Hauser & Wirth in Los Angeles si New York (2017) si Neuer Kunstverein din Berlin.

In 2017, a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia cu proiectul „Aparitii”, prima expozitie personala a unei artiste femei in Pavilionul Romaniei. Operele create de Geta Bratescu se afla in colectii importante din MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Tate Modern, Hammer Museum, San Francisco Museum of Modern Art, Muzeul de Arta Moderna din Varsovia, MUMOK, Viena, Moderna Galerija, Ljubljana si MNAC, Bucuresti.

Momentan, expozitia nu poate fi vizitata fizic de catre public din cauza restrictiilor autoritatilor pentru combaterea raspandirii noului coronavirus. Expozitia are loc pana la 11 aprilie, insa cel mai probabil se va prelungi in functie de data in care Copenhaga va ridica restrictiile.

Citește în continuare