Skip to content

La muzeul Bucuresti, in gradina casei Filipescu-Cesianu, incep serile literare „Deznodamantul nu conteaza”. Evenimentele au loc saptamanal si sunt gratuite

Muzeul Municipiului Bucuresti, alaturi de Asociatia Creatorilor de Fictiune si revista Fictiunea OPTm, lanseaza o serie de evenimente dedicate lecturilor, discutiilor, momentelor de performing art, „Deznodamantul nu conteaza”.

Intalnirile vor avea loc saptamanal, martea, incepand cu ora 19.00, in gradina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), iar prima intalnire va fi pe data de 9 august 2022. Pe langa discutiile propriu zise, organizatorii vor avea si un moment dedicat istoriei Casei Filipescu-Cesianu sau referitor la exponatele din Muzeul Varstelor, primul muzeu cu profil de antropologie urbana din Romania.

Invitatii editiei din 9 august sunt Razvan Tupa si Ioana Miron, alaturi de Doina Rusti, moderata de Carmen Tarnoveanu, unde vor discuta despre romanul fluviu.

Ulterior, dezbaterea se va muta la subiectul dedicat sanselor romanul amplu in ziua de astazi, sau lumea citeste doar micro-romane, o polemica intre Alina Pavelescu si Cristian Fulas.

Muzeul Varstelor este parte din Casa Filipescu-Cesianu, iar pentru prima oara de la intrarea in patrimoniul comunal al proprietatii Filipescu-Cesianu, a fost organizat un muzeu modern al carui proiect expozitional restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilariei si vietii intime.

Patrimoniul Muzeului Bucuresti a sustinut construirea unui proiect expozitional privind spatiile intimitatii, chiar in detaliul vietii de zi cu zi, incepand cu secolul al XVIII-lea. Spatiul prezinta evolutia interiorului urban in Bucuresti, iar fluxul circular de vizitare ofera publicului o calatorie prin timp pentru a observa evolutia interiorului urban, iar un mare interes este destinat zonelor cu expunere a detaliului casnic, ca istoria mobilierului, serviciilor de masă, a costumelor si accesoriilor vestimentare, obiecte de uz casnic, si evolutia lor pe durata ultimilor 300 de ani.

Familia Cesianu a avut mai multe imobile in zona Caii Victoria: Casa Cesianu, Palatul Cesianu Racovita unde in prezent isi desfasoara activitatea casa de licitatii Artmark, o alta Casa Cesianu care este actualul sediu al Academiei Romane si Casa Filipescu Cesianu, unde se afla Muzeul Varstelor, parte din Muzeul Bucurestiului.

Casa Cesianu, cea care se afla la intersectia Bulevardului Dacia cu Calea Victoriei, vizavi de Academia Romana, este momentan un santier in lucru, urmand sa fie transformata intr-o cladire de birouri.

De-a lungul timpului, Casa Cesianu a fost ambasada, teatru de revista si cazino, iar pana de curand, era o priveliste dezolanta cu geamuri sparte si grafitti. 

Citește în continuare