Skip to content

Gradina Keukenhof din Olanda, cu 7 milioane de flori, s-a redeschis. In Bucuresti, Gradina Botanica este deschisa, puteti face sport printre florile de primavara, iar copiii pot participa la ateliere de gradinarit

Vizitele sunt din nou premise in imensa gradina Keukenhof, acolo unde pot fi admirate sapte milioane de lalele, zambile si narcise, ingrijite de o armata de gradinari.

Deocamdata, este permis accesul a cel mult 5.000 de vizitatori in parcul aflat intre Amsterdam si Haga. Acestia pot vizita locul cu o singura conditie – sa faca dovada unui test negativ pentru Covid-19.

Sute de spatii publice s-au deschis in Olanda, la finalul saptamanii trecute, permitand accesul vizitatorilor care trebuie sa faca intai un test rapid care sa arate ca nu sunt infectati cu noul coronavirus.

Testele rapide sunt gratuite, rezultatele sunt trimise pe mail, sub forma unui cod, care este scanat la intrarea in muzee, gradini zoologice sau alte spatii. Totul face parte din planul olandezilor de a redeschide treptat spatiile publice celor care fac testele rapide, furnizate gratuit. Testul trebuie facut cu cel mult 40 de ore inaintea vizitei.

Anul trecut, gradina Keukenhof nu a putut fi deschisa pentru ca oamenii sa poata admira florile de primavara, atunci primul val al pandemiei a lovit Europa. Deschiderea fusese programata pentru 20 martie. Gradina se intinde pe o suprafata uriasa, cat 50 de terenuri de fotbal puse laolalta.

In anii de dinaintea pandemiei, locul era plin de oameni veniti din toate colturile lumii pentru a admira florile, pentru a le fotografia sau pentru a savura o cafea pe banci sau la cafenelele din interior.

Ministrul olnadez al sanatatii, Hugo de Jonge vede, insa, aceast plan ca pe o cale catre normalitate, pana cand va creste rata vaccinarilor.

In Bucuresti, Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” este deschisa vizitatorilor. In plus, pe peluzele ce sunt deschise publicului, puteti merge pentru a face sport in aer liber.

Tot in Gradina Botanica, puteti descoperi un colt al plantelor din gradina bunicii. Sectorul chiar asa se numeste, “Gradina bunicii”, si este un model simbolic al gradinilor traditionale romanesti, locul in care legumele, florile, plantele medicinale si aromatice, arbustii si pomii fructiferi au un rol bine stabilit.

Gradina a fost infiintata in anul 2011, în cadrul unui proiect cu voluntari, derulat de Asociatia Team Work in parteneriat cu Gradina Botanica.

Locul isi propune sa ilustreaze varietatea plantelor cultivate in gradinile de la tara, tot mai putin cunoscute copiilor si adulților din mediul urban si sa readuca in atentia publicului importanta gradinii din jurul casei si conservarea diversitatii vegetale prin cultivarea soiurilor traditionale.

Acolo, au loc frecvent ateliere pentru copii. Pentru a afla din timp de aceste ateliere, puteti urmari pagina de Facebook a Gradinii Botanice, acolo sunt anuntate atelierele viitoare – https://www.facebook.com/GradinaBotanicaDBrandza

In weekendul ce tocmai a trecut, a avut loc atelierul “Micul botanist”, in cadrul caruia copiii au putut descoperi plante precum leurda, untisorul, papadia, dar si alte plante care sunt comestibile.

Citește în continuare