Skip to content

„Gradina placerilor lumesti” a lui Hieronymus Bosch a fost reinterpretata intr-o lucrare digitala de 21 de metri latime.

Grupul artistic Smack a creat o „Gradina digitala a placerilor lumesti”, inspirata de celebra lucrare a lui Hieronymus Bosch si bazata pe epoca contemporana. 

Opera lui Bosch a fost realizata intre 1490 si 1510, fiind recontextualizata si interpretata astfel incat sa reprezinte zilele noastre: de la casca de astronaut la Disneyland si zgarie-nori. Panoul central al tripticului digital a fost comisionat in 2016 de catre Stedelijk Museum din Amsterdam, care la vremea respectiva se numea „Muzeul imaginii”. 

In contextul unei expozitii de grup de la Centrul cultural Matadero din Madrid, colectivul artistic Smack a realizat si celelate doua panouri ale seriei, Raiul si Iadul, asemenea tripticului lui Bosch. Lucrarea finala a fost denumita SPECULUM si a fost gandita pentru o panza de 21 de metri latime. 

Expozitia este un tribut pentru Hieronymus Bosch, a fost intitulata „Gradina placerilor lumesti” si gazduita la Matadero de Colección SOLO si cu participarea a 15 artisti internationali. 

Fiecare artist a propus propria perspectiva asupra operei de secol al XVI-lea a lui Bosch care este gazduita la Museo del Prado din Madrid inca din 1936. Ei au folosit o gama larga de medii, printre care si inteligenta artificiala, sunete, animatie digitala, pictura, sculptura si instalatie, rezultatul fiind o desfasurare de lucrari care sa uimeasca vizitatorii. 

Intr-o sectiune speciala a expozitiei, artistul spaniol Filip Custic a creat o instalatie video numita ”HOMO-?” care rezuma toata istoria umanitatii. In acelasi timp, artista americana Cassie McQuater a realizat un joc video bazat pe opera lui Bosch. Printre acestea, artistul Davor Gromilovic a realizat opere de arta digitala, suprarealiste care sa ofere o noua versiune a Gradinii placerilor lumesti. 

Expozitia este deschisa in aripa 16 a Centrului cultural Matadero din 7 octombrie 2021 pana in 27 februarie 2022. Cu prilejul acestui eveniment, un catalog de expozitie de 160 de pagini va fi publicat de catre Colección SOLO prin care vor putea fi explorate toate lucrarile din prisma relatiei pe care o au cu tripticul original al lui Bosch. 

Opera originala a lui Bosch a fost realizata in decurs de 20 de ani, cand artistul avea intre 40 si 60 de ani. Este una dintre cele mai complexe lucrari din toata istoria artei. 

Artistul olandez a realizat un triptic de 205,5 x 384,9 cm care sa reprezinte gradina Edenului, Iadul si Paradisul. Dintre cele trei panouri, cel din centru este de dimensiuni mai mari si prezinta o desfasurare impresionanta de personaje, forme, animale fantastice, constructii si compozitii bizare pentru epoca respectiva care nici astazi nu au reusit sa fie deslusite in totalitate de catre experti.

Citește în continuare