Skip to content

Guvernul spaniol le va oferi tinerilor care implinesc 18 ani un voucher de 400 de euro pentru concerte si evenimente culturale. Este o schema care educa tinerii si ajuta sectorul cultural care a fost profund afectat de pandemie.

Pedro Sanchez, primul ministru al Spaniei, a anuntat ca incepand cu 2022, tinerii care implinesc varsta de 18 ani vor primi un voucher de 400 de euro pentru a-l chelui pe carti, concerte, bilete la cinema si muzeu, activitati care tin de sfera culturala. Este un program menit sa ii ajute pe tineri in educatia culturala care va avea impact asupra evolutiei individuale si colective deopotriva.

Programul se va desfasura incepand cu anul 2022 si este in valoare de peste 200 de milioane de euro, fiind o parte importanta din noua strategie culturala a Spaniei.

Presa spaniola mentioneaza ca peste 500.000 de tineri sunt eligibili pentru a primi vouchere anul viitor prin Ministerul Culturii si al Sportului. Miquel Iceta Llorens, Ministrul Culturii spaniol spune ca „este ca un cadou oferit celor care ajung la majorat si m-as bucura daca ei l-ar folosi pentru a merge la opera sau la un concert de muzica clasica”. 

Odata cu lansarea noii strategii, primul ministru sustine ca aceasta masura va imbunatati accesul oamenilor tineri la cultura. In acelasi timp, prin strategia adoptata vor sustine industria culturala spaniola, care a suferit drastic din punct de vedere financiar in timpul pandemiei.  

Recent, Franta si Italia au anuntat scheme similare iar Spania se alatura programului de vouchere ca un raspuns la situatia grea prin care trece industria culturala. 

Intr-o declaratie publicata pe Twitter, Yolanda Diaz, vice-premierul spaniol, a spus ca „Sustinerea artelor si a viitorului tinerilor au fost conditii esentiale pentru adoptarea bugetului care este gandit un impuls de energie pentru cultura noastra.”

Banii din program vor fi impartiti pe mai multe sectiuni culturale, suma totala a voucherului poate fi folosita pe multiple activitati, nu doar pe una. Astfel cei care beneficeaza de voucher sunt indemnati sa participe la evenimente din mai multe arii artistice. Va putea fi folosit pentru mersul la cinema, la muzee, participarea la concerte live si la opera, achizitionarea de carti.

Anuntul vine la cateva zile dupa ce guvernul spaniol a adoptat o alta schema de ajutor de stat pentru locuitorii sai. Prin aceasta le va oferi adultilor tineri cu venituri medii si cu varste intre 18 si 35 de ani o reducere de 250 de euro la plata chiriei lunare.

Mai jos puteti afla mai multe despre programul desfasurat in Franta, despre modul in care au fost clasificate cartile in Belgia – pentru a oferi acces publicului la librarii si biblioteci printre restrictiile pandemice. Tot mai jos puteti afla si despre situatia incerta din Romania in care proiectele de acest gen sunt tinute in aer.

Citește în continuare