Skip to content

HARRY TAVITIAN revine la Bucuresti

Dupa debutul de saptamana trecuta (cand Mircea Vintila si grupul Brambura au adunat in Clubul Tribute din Calea Victoriei, 118  o multime de fani ai folk-ului de calitate), ciclul Acoustic Magic Nights continua in club Tribute cu un eveniment dedicat in mod special amatorilor de jazz si blues, dar nu numai : recitalul extraordinar al lui HARRY TAVITIAN.
 
Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de ziarul american International Herald Tribune drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ şi în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. „Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European, spunea unul din cei mai importanţi critici de jazz din Austria (Richard Schuberth, Radio ORF1, Austria). 
 
Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanţa, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă blues-ul, atunci când îl ascultă pe Memphis Slim în concert la Braşov. În 1974 participă la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu şi cânta în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedică exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi va deveni promotorul jazzului de avangardă in România. În anii ’80 muzica Creativului era sincronă cu avangarda jazzului european şi cu tendinţele de coagulare a şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei, în ciuda izolaţionismului politic al României, a problemelor legate de neacordarea vizelor şi de imposibilitatea de a răspunde invitaţiilor la festivalurile din Occident. În 1985 şi 1986 grupul Creativ scoate două LP-uri la casa londoneză Leo Records. Fanii de jazz din România primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentraţionar al dictaturii Ceauşescu. Tavitian a fost un pionier şi în privinţa combinaţiilor Est-Vest: „Sunt multe lucruri pentru care eu nu am aşteptat o revoluţie ca să le fac: am cântat cu muzicieni din vest în Romania înainte de ’89, în ciuda tuturor riscurilor la care ne expuneam. Mărturie stă LP-ul East-West Creativ Combinations, înregistrat în 1988 la Costineşti”.
 
Muzica lui Harry Tavitian se caracterizează prin deschidere către influenţe multiple şi printr-o mare capacitate de sinteză.
Într-un interviu acordat revistei Jazz Forum (1986), Tavitian declara: Suntem aici în Levant, suntem parte a lumii, suntem deschişi către cultura lumii, către spontaneitate.
 
Jazzul de avangardă şi blues-ul arhaic au alternat în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.
Tavitian se consideră armean prin naştere, român prin adopţie şi se simte acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiraţie. Muzica sa este şi o dovadă a legăturii dintre muzica românească şi cea armeană. În stânga şi dreapta Mării Negre, România aparţine Balcanilor precum Armenia, Caucazului. Arta lui Tavitian este deschisă în ambele direcţii.
 
Unul dintre marii critici americani de jazz spunea: Există mulţi pianişti de jazz, dar Tavitian este unic. Folosirea de către el a temelor tradiţionale româneşti şi armeneşti este, fără îndoială, una din cele mai bune mânuiri ale muzicii de acest gen la ora actuală, făcută cu deosebită grijă şi dragoste, cu o tehnică superbă şi un simţ dramatic fără egal. În concert, ca şi pe disc, la pian, talăngi sau fluiere româneşti, Tavitian este un om din care muzica pur şi simplu izbucneşte din străfunduri.
 

 

Muzica lui Tavitian este deosebit de apreciată de public pentru energia debordantă, spontaneitatea, dar şi pentru pasajele de o mare tensiune dramatică. Tavitian a colaborat în cei 35 de ani de activitate cu numeroşi jazzmani români şi străini. Cântă atât singur cât şi în duo sau în formaţii mai numeroase. Între formulele actuale de duo amintim cele cu percuționistul Cserey Csaba, pianistiul Ion Baciu jr., saxofonistul rus Anatoly Vapirov, clarinetistul german Hans Kumpf. De mare succes s-au bucurat timp de 30 de ani concertele la două piane sau patru mâini cu regretatul Johnny Răducanu Dintre proiectele mai extinse amintim Orient Express (prima formaţie de etnojazz din România  fondată de Tavitian în 1999 cu care a participat la Expoziţia Mondială de la Hanovra, la Smithsonian Folklife Festival – Washington, etc) şi Orchestra Mării Negre care reuneşte 11 dintre cei mai buni muzicieni de etnojazz din ţări din jurul Marii Negre. 
 
Harry Tavitian:„Da! Jazzul este pentru nişte elite. Dar ştiţi ce fel de elite?” 
„Pentru a te îndrăgosti de jazz, e esenţială participarea la concerte. Există o idee preconcepută că jazzul e doar pentru iniţiaţi. Da! Jazzul este pentru nişte elite. Dar ştiţi ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschişi. Omul firesc, natural, este astăzi din ce în ce mai rar. Asta este elita jazzului. 
 
Comunicarea în jazz, între scenă şi sală, e de un tip special. Muzica se naşte acolo, în faţa publicului. Participarea muzicianului este totală, dăruirea lui este totală. Publicul simte lucrul acesta şi legătura se realizează de la sine. Prin felul în care se bucură de clipa aceea irepetabilă, de muzica născută spontan în faţa lui, publicul e împreună-creator cu muzicienii de pe scenă”.   
 
  • www.harrytavitian,wordpress.com  – pentru alte info si foto
  • www.harrytavitian.ro  
 
Clubul se deschide la ora 20:30, recitalul artistului fiind divizat in doua parti. Biletele costa numia 30 de lei.  Rezervari se pot face la telefon 0728.742.883.
 
Unora le place jazz-ul si pentru ei am creat o seara speciala la Tribute! In compania celui mai important jazzman roman contemporan, Harry Tavitian, descoperim misterele jazz-ului si acorduri de poveste. Gata cu vorbaria, veniti sa va convingeti direct de la sursa!
 

Citește în continuare

Let the bass flow

 Joi, 17 octombrie in Club Goblin incepe Bassflow Sessions: LET THE BASS FLOW. LineUp-ul petrecerii este alcatuit din Unlocka, Dazecraft si Deft.   ─────────────── Muzica: Drum&Bass / Dubstep/ Trap  …

Citeste mai mult