Skip to content

Update Video A aparut trailerul filmului Golda care prezinta transformarea lui Helen Mirren in prima femeie prim-ministru al Israelului, Golda Meir. Dupa o vizita la Bucuresti in 1972, Meir a negociat sumele de bani platite regimului comunist pentru a cumpara evreii persecutati in Romania. Anterior, erau vanduti contra unor animale de ferma.

Scris de Nicholas Martin, Golda este un thriller care se petrece in timpul celor 19 zile tensionate ale Razboiului de Yom Kippur din 1973. Prim-ministrul israelian Golda Meir, confruntata cu potentiala distrugere completa a Israelului, trebuie sa se descurce cu un cabinet sceptic si cu o relatie complexa cu secretarul de stat american Henry Kissinger (Liev Schreiber), in conditiile in care milioane de vieti sunt in joc.

Conducerea sa dura si compasiunea vor decide in cele din urma soarta natiunii sale si ii vor lasa o mostenire controversata in intreaga lume.

Din distributia Golda mai fac parte Camille Cottin (Call My Agent), Rami Heuberger (Schindler’s List), Lior Ashkenzi (Foxtrot), Ellie Piercy (Black Mirror), Ed Stoppard (Judy), Rotem Keinan, Dvir Benedek, Dominic Mafham, Ben Caplan, Kit Rakusen si Emma Davies.

Golda a avut premiera mondiala la Berlinale in februarie si urmeaza sa intre in cinematografele din toata lumea in august.Filmul „Golda” este regizat de israelianul Guy Nattiv, castigator al unui trofeu Oscar pentru scurtmetrajul „Skin” din 2018.

Mirren joaca un rol care i-ar putea aduce a cincea nominalizare la Oscar din cariera, avand deja un trofeu castigat pentru rolul Reginei Elizabeta din „The Queen” (2006). 

Stanga: Helen Mirren in „Golda”, dreapta: Golda Meir

Alaturi de ea mai joaca Camille Cotin in rolul asistentei personale a lui Meir si actorul israelian Lior Ashkenazi in rolul sefului de personal al premierului. Distributia este completata de Rami Heuberger („Schindler’s List”), Ellie Piercy („Black Mirror”), Ed Stoppard („Judy”), Rotem Keinan, Dvir Benedek, Dominic Mafham, Ben Caplan, Kit Rakusen si Emma Davies.

Regizorul Guy Nattiv s-a declarat „onorat ca voi putea sa spun aceasta poveste fascinanta despre prima si singura femeie care a condus Israelul. Fiind cineva care s-a nascut in perioada Razboiului Yom Kippur, sunt onorat. Scenariul genial al lui Nicholas Martin pune in lumina ultimul capitol din cariera Goldei in timp ce tara a suferit un atac mortal neasteptat in timpul celei mai sfinte zile a anului.” 

Atat locuitorii Israelului cat si Golda Meir si echipa ei de ministri formata numai din barbati au fost luati prin surprindere de atacurile petrecute in ajunul sarbatorii din 1973.

Au fost atacati de fortei armate din Egipt, Siria si Iordan care au invocat revendicarea teritoriilor pierdute in timpul razboiului de 6 zile din 1967. In calitate de sef al armatei, Meir a fost nevoita sa raspunda urgent unui conflict sangeros care s-a soldat cu peste 2000 de morti si 8000 de raniti. Misiunea ei a fost cu atat mai provocatoare cu cat lucra cu un cabinet format numai din barbati. 

Mirren a declarat ca „Golda Meir a fost un lider formidabil, intrasigent si foarte puternic. Este o provocare uriasa sa o portretizez intr-unul dintre cele mai dificile momente din viata ei extraordinara. Sper sa o fac cat mai bine!”. In acelasi timp, regizorul Nattiv a afirmat ca Mirren „s-a cufundat genial in personajul Goldei Meir, cu un talent incredibil, cu inteligenta si emotie. Si ii face dreptate acestei femei incredibile cu bogatie si o complexitate de caracter.”

Pe langa filmul biografic cu Helen Mirren, a fost anuntat si un serial care o va avea pe Golda Meir in rolul principal.

stanga: Helen Mirren, dreapta: Golda Meir

Serialul „Lioness” o va avea pe actrita israelianca Shira Haas (cunoscuta pentru „Unorthodox”) in rolul premierului si, spre deosebire de filmul „Golda”, se va concentra pe povestea de viata a Goldei Meir, din momentul nasterii in Kiev, la copilaria petrecuta in Milwaukee, SUA si pana la formarea sa profesionala pentru a deveni primul premier femeie din istoria Israelului.

Guvernul condus de Meir a platit generalii comunisti din Romania pentru a permite evreilor sa emigreze in Israel.

Golda Meir si Nicolae Ceausescu la Bucuresti, 1972. Foto: https://www.wilsoncenter.org

In 1969, in vreme ce toate celelalte tari comuniste rupsesera relatiile diplomatice cu Israelul, Romania a fost singura tara din zona care a pastrat legaturi stranse cu acestia, fapt menit sa promoveze pacea in Orientul Mijlociu. 

In 1972, Golda Meir a fost cel dintai prim-ministru israelian care a efectuat o vizitat oficiala in Europa de Est, venind la Bucuresti pentru o intalnire cu Nicolae Ceausescu si Ion Gheorghe Maurer.

Doi ani mai tarziu, Gheorghe Marcu, un general al Securitatii, a pierdut o valiza cu un milion de dolari in Zurich. Aceasta ii fusese inmanata de un agent secret israelian in schimbul permisiunii ca un numar de evrei sa poata emigra in Israel. Valiza a fost gasita cateva zile mai tarziu iar acest fapt a relevat modul in care generalii comunisti au folosit emigrarea evreilor pentru a castiga bani.

Povestea este relatata in cartea „Securitatea si vanzarea evreilor – Istoria acordurilor secrete dintre Romania si Israel” scrisa de Radu Ioanid care poate fi cumparata de aici. Conform pasajelor din carte publicate pe Historia.ro, in perioada comunista, evreii erau vanduti contra unor animale de ferma.

Majoritatea evreilor care au supravietuit Holocaustului au inceput sa fie vanduti sau rascumparati de statul palestinian devenit ulterior Israel. Intre 1959 si 1967 a fost negociata vanzarea a 23.566 de familii de evrei din Romania in Israel, totalul platit fiind de 12.435.508 dolari, suma fiind platita sub forma de animale de ferma, cum ar fi porci, vaci si oi. Majoritatea banilor proveneau de la rude din Occident ale familiilor evreiesti iar trocul cu animale a fost ales de regimul comunist pentru a evita rusinea transferurilor de numerar la vedere, acolo unde era posibil.

Incepand cu anii ’70, dupa venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu, Securitatea a inceput sa vanda evreii pe bani in functie de nivelul lor de educatie.

Citește în continuare