Skip to content

Higher, fire si desire

Dupa parerea mea, muzica romaneasca din ultimii ani a scazut foarte mult din punct de vedere calitativ. Avem acelasi ritm, aceleasi subiecte si se pare ca si aceleasi cuvinte care se repeta la nesfarsit: higher, fire, desire.

Artistii romani nu mai lanseaza piese in limba romana, atrasi de mirajul lansarii in strainatate, unde e musai sa canti intr-o limba de circulatie internationala.

Asta nu e neaparat un lucru rau, dar atunci cand aproape toata muzica romaneasca este in engleza, cred ca e o problema. Rareori, mai apare cate un artist care lanseaza o melodie in romana, dar din pacate aceasta n-ajunge pe radio pentru ca, vezi domne… lumea cere popcorn si piese in engleza.

Respect pentru artistii hip-hop, care canta in continuare in romana si care prind destul de bine, macar online, daca pe radio n-au loc.Pe albumul Lucrare de control al lui DOC se afla melodia Toata lumea canta, care are ca mesaj principal cam ce-am zis eu mai sus.

Cei de la Ceva Nou au lansat zilele trecute, pornind de la piesa de mai sus un mash-up care vrea sa sublinieze exact ce spune DOC.

Se regasesc in acest mix foarte multe piese de succes de la noi, dar care merg pe aceeasi reteta cu higher, fire si desire. Singura piesa care mi se pare in plus e Sac, de pe ultimul album al lui Guess Who, dar includerea sa a fost alegerea celui care a facut mix-ul. Nu cred ca la piesa respectiva s-a referit si DOC.

Tot din aceeasi categorie sunt convins ca va amintiti si mash-up-ul cu 99% din muzica comerciala in 6 minute. Ce e trist e ca, mai nou, si artisti care pana acum cantau piese normale, au inceput sa lanseze si ei piese comerciale. Ca exemplu pot sa dau ultima piesa a celor de la Body & Soul, care acum cativa ani ne faceau sa fredonam piese ca Ne-au topit caldurile sau Superfemei, iar acum se relanseaza cu o piesa popcorn.

Cred ca ar fi avut mai mult succes daca veneau tot cu o piesa in genul celor de acum 8-10 ani. Din ce-am observat eu, lumea pare plictisita de ce e acum pe radio si isi aduce de fiecare data aminte cu placere de vremurile din tinerete.

Pana cand o sa treaca si moda cu higher, fire si desire, nu ne ramane decat sa asteptam si sa speram ca artistii romani, dar si DJi de radio vor incepe sa ne ofere piese mai bune.

Voua cum vi se pare in lumea lui higher, fire si desire? Ati vrea sa se schimbe peisajul muzical romanesc?

Citește în continuare