Skip to content

„Hollywood” by Netflix vs realitate. Rock Hudson plus alte 3 personaje care au existat si in realitate.

De cateva zile, Netflix a lansat noua serie intitulata Hollywood care se “joaca” pe linia fina dintre adevar si fictiune, spune o parte din culisele si scandalurile din anii 40 – 50 de la Hollywood, dar incearca si sa rescrie istoria dand o speranta celor care cred ca lumea ar fi fost altfel daca drepturile omului ar fi fost respectate.

Filmul regizat si scris de Ryan Murphy (cel care a mai facut pentru Netflix “The Politician”) aduce in prim plan numele lui Rock Hudson, dar si al altor personalitati care au fost vedete la Hollywood in acea perioada, facand ca linia dintre adevar si realitate sa fie si mai ambigua.

Va aratam mai jos povestea reala din spatele actorului Rock Hudson, care si-a marturisit orientarea sexuala – prin ricoseu, un pic ambiguu – abia inainte de moartea sa (a fost bolnav de SIDA) si nu la inceputul carierei, cum e mentionat in film. Mai intai insa, 3 personaje din film care au existat si in realitate.

Anna May Wong din seria „Hollywood”, interpretata de Michelle Krusiec, a castigat un Oscar; in realitate, desi actrita a fost recunoscuta pentru talentul ei, nu a castigat niciodata statueta. In plus, pana la aceasta data, nicio femeie asiatica nu a castigat un Oscar in categoria “cea mai buna actrita”.

Anna May Wong

Anna May Wong (1905 – 1961) a fost intradevar prima actrita cu origini asiatice care a avut recunoastere internationala. A fost vedeta de filme mute, sub contract cu studiourile Metro Goldwyn Mayer si, exact ca in povestea din seria Netflix, nu i s-a dat rolul de asiatica in filmul „The Good Earth” fiind distribuita o actrita americana, Luise Rainer, care a si castigat Oscarul.

In realitate, Wong a plecat de la Hollywood la sfarsitul anilor ’20, dezamagita de rolurile pe care le primea, si s-a mutat in Europa unde si-a facut propriul cabaret.

Anna May Wong vs Michelle Krusiec

In contextul folosirii femeilor asiatice doar in ipostaze de gheise in cinematografia americana pana acum o decada, sau de eroine in filme de actiune (vezi Maggie Q si toate filmele in care face multe cascadorii)  castigarea Oscarului pentru filmul „Parasite” al regizorului Bong Joon-ho , anul acesta la 6 categorii, inseamna un pas important in inlaturarea unor stereotipuri.

Hattie McDaniel, interpretata in film de Queen Latifah, a existat in realitate si a fost actrita care a jucat-o pe dadaca ironica a lui Scarlett O Hara in „Pe aripile vantului”.

Hattie McDaniel

In 1940, Hattie McDaniel a fost prima actrita de culoare care a castigat Oscarul, pentru rolul ei din „Pe aripile vantului”, si – la fel ca in seria Netflix – n-a mai primit niciun rol important dupa aceea. In cariera ei a avut peste 70 de roluri de servitoare, bucatarese, slave, dar nicun rol principal care sa urmareasca povestea unei femei de culoare.

A fost fiica unui sclav, a ajuns la gloria de a castiga un Oscar si a fost respinsa apoi de comunitatea de la Hollywood.

Hattie McDaniel vs Queen Latifah

Henry Willson, interpretat de Jim Parsons, agentul de talente, abuziv si agresor sexual a existat in realitate. Astazi am putea spune ca era un precursor a ceea ce a fost Harvey Weinstein, doar ca abuzurile sexuale si obtinerea de favoruri sexuale prin putere au existat din totdeauna in lumea filmului. Au fost doar mai mult sau mai putin publice.

Henry Willson si-a folosit puterea si influenta si in viata reala ca sa-l hartuiasca sexual si sa abuzeze de Rock Hudson. Willson e creditat ca find responsabil de lansarea carierelor unor actori ca Lana Turner, Troy Donahue, Rory Calhoun sau Tony Curtis.

In epoca se stia ca Willson era gay si avea propriul filtru pentru a propune actorii pentru un rol iar asta avea legatura cu favorurile sexuale, dar nu-si punea nimeni problema sa amendeze acest lucru. Willson provenea dintr-o familie foarte bine conectata la industria divertismentului din acea vreme, tatal lui a fost presedintele studiourilor Columbia. A avut de mic conexiuni cu lumea teatrului si a filmului, dar si cu mafia vremurilor si a fost un om fara scrupule gata sa obtina orice prin santaj.

Rock Hudson (interpretat de Jake Picking), poate cel mai cunoscut dintre actorii care sunt in centrul povestii din seria Netflix, e si cel mai confuz prezentat; o parte importanta din poveste e fictionalizata denaturandu-se total adevarul istoric, pentru a servi mesajului pe care filmul vrea sa-l transmita: Hollywoodul ar putea fi mai bun si ar putea schimba lumea, daca n-ar exista rasismul.

In realitate, Hudson s-a mutat la Los Angeles pentru a-si face o cariera la Hollywood, dar era departe de naivul si tanarul nu foarte istet pe care-l prezinta seria Netflix. A avut, ca si in film, inca de la inceput un iubit care venea din industria filmului – asistentul de productie Kenneth Hodge – dar acest lucru a fost facut public la multi ani dupa moartea sa.

Cand s-au cunoscut, Hodge avea 33 de ani, iar Hudson 21, iar relatia dintre ei i-a completat o lipsa lui Hudson care a avut un tata vitreg abuziv, Wallace Fitzgerald, care l-a batut foarte mult in copilarie pentru a-i inlatura gesturile si preocuparile feminine.

Ca sa scape de bataia tatalui, Ray Fitzgerald, numele real al lui Hudson, s-a inrolat in armata la 18 ani.

Cand a ajuns la Hollywood, imediat dupa armata, in 1947,  nu avea nicio pregatire in actorie dar avea un chip pe care producatorii l-au considerat interesant si cu potential de star. S-a dovedit ca au avut dreptate si, dupa contractul pe care l-a semnat cu Universal Pictures in 1948, care a inclus si lectii de actorie, Hudson a jucat in peste 60 de filme cu multi dintre actorii vedeta ai momentului, incluzandu-i aici pe Lauren Bacall, sau pe Elizabeth Taylor si James Dean in filmul „Giant” pentru care a fost nominalizat la Oscar, sau filmul „Pillow Talk” unde a avut-o partenera pe Doris Day.

A fost foarte discret cu viata sa privata, dar studiourile Universal, ca a ascunda faptul ca era gay, i-au aranjat o casatorie paravan cu asistenta personala a agentului sau abuziv, Henry Willson. Pe doamna o chema Phyllis Gates, a aparut la bratul lui Hudson la ceremonii timp de trei ani, dupa care cei doi au divortat.

Impreuna cu sotia, Phyllis Gates

Hudson s-a luptat cu SIDA mai bine de 10 ani si cu cateva luni inainte de moartea sa in 1985 a recunoscut publc ca are aceasta boala (care era o rusine in epoca) fiind prima vedeta care admite ca are SIDA.

La un an si jumatate dupa moartea sa au aparut cateva scrisori pe care Hudson le-a scris catre diferiti parteneri ai sai prin care ii anunta ca are SIDA si ii ruga sa-si faca controale medicale.

Intr-un interviu cu un an inainte de a muri, Rock Hudson a fost intrebat “ce crede ca a avut in plus de a reusit in aceasta meserie?” si-a raspuns:

“Nu stiu, m-am gandit de multe ori, poate ca e acel ceva din interior pe care nu poti sa pui degetul si care face ca un om sa fie atractiv de privit”


In America, lumea a devenit mai relaxata in a accepta comunitatea gay la mai bine de 20 de ani de la perioada care e ecranizata in seria „Hollywood”.

In 1970, Harvey Milk devenea prima persoana gay din America care e aleasa prin vot ca o oficialitate a orasului, se intampla in San Francisco. Viata lui Harvey Milk a fost ecranizata in 2008, in rolul principal era Sean Penn care a si castigat cel de-al doilea Oscar din cariera pentru cel mai bun actor, cu acest rol. In total filmul a avut 8 nominalizari la Oscar si a castigat doua, cel de-al doilea fiind pentru cel mai bun scenariu original.

Citește în continuare