Skip to content

Ce n-au reusit TIFF, Fest de la Sibiu sau Untold, reuseste IDEO IDEIS. Festivalul de teatru pentru liceeni se desfasoara intre 5 si 9 august

foto: Vlad Catana

Cea de-a 15-a editie a festivalului se va desfasura in perioada 5 – 9 august si va avea in centru SCHIMBAREA si procesele prin care dai sens indignarii si o transformi in actiuni. In cartier sau in curtea scolii. In banca din spate sau in fata blocului. 

Timp de 14 editii, orasul Alexandria le-a fost o a doua casa pentru o saptamana din august, atat tinerilor actori, cat si celor 6000 de spectatori prezenti an de an. Din 2006 si pana acum “Ideo Ideis” a adus in Alexandria, orasul care nu a avut niciodata un teatru, peste 220 spectacole de teatru tanar si profesionist si mai mult de 150 de ateliere de maiestrie si dezvoltare personala.

Acesta nu a propus niciodata retete celor care i-au trecut pragul, ci puncte de plecare pentru propriile intrebari si idei de unde pot porni in cautarea raspunsurilor.  Toate acestea sunt parte dintr-un program gandit pentru a le completa liceenilor educatia formala, folosindu-se de instrumente artistice alternative.

Anul acesta Ideo Ideis va lua o forma noua si se va adapta masurilor de siguranta in vigoare. Se va desfasura intr-un format concentrat, in Alexandria si in celelalte orase ale trupelor selectate si va pastra calitatea experientei

Festivalul crede in educatia facuta cu grija la nevoile participantilor, iar siguranta si sanatatea lor a ghidat tot timpul deciziile de organizare. In cazul in care evolutia situatiei va face imposibila aceasta formula, organizatorii sunt pregatiti sa desfasoare activitatile exclusiv in mediul online, garantand astfel intalnirea adolescentilor cu trainerii, mentorii si masterclass-urile planificate in perioada mentionata.

Incep inscrierile la cea de-a 15-a editie. Festivalul ii incurajeaza pe adolescenti sa se implice in crearea “unui nou normal” potrivit nevoilor lor. Opt trupe finaliste, impreuna cu o trupa din Alexandria, vor putea participa la toate activitatile din festival, adaptate pentru comunitatea lor

Noutatea din acest an este faptul ca organizatorii vor trimite o caravana “Ideo Ideis” in orasul fiecarei trupe selectate, cu o capsula a festivalului in care se vor afla un mentor si 2 traineri. Trupele se pot inscrie pana pe 8 iunie, ora 23:59, pe http://ideoideis.ro/inscriere.

Trupele selectate vor fi anuntate pe 16 iunie.  Viitorul le poate apartine, doar daca traiesc un prezent care ii reprezinta si le vorbeste pe limba lor. Mai multe detalii despre tema din acest an, invitatii si forma de desfasurare vor fi anuntate in curand, adaptandu-se permanent la masurile de siguranta in vigoare.

Cand am inceput, in 2006, “Ideo Ideis” era un festival facut de adolescenti pentru adolescenti. Ne-am gandit cum ar fi sa aducem peste 150 de tineri cu energii si curiozitati ca ale noastre, de peste tot din tara, intr-un oras tacut, fara prea multa efervescenta”, afirma fondatorii, Andreea Bortun si Alexandru Ion

Asa a luat nastere festivalul care a adus orasului Alexandria o energie noua. Acesta este rezultatul unui mix improbabil intre organizatori si cei care vin sa il vada. Anul acesta aduce o oportunitate de a fi descoperite noi moduri de a fi impreuna.

“Fie ca “Ideo Ideis” va veni in vizita in alte 8 comunitati din tara, fie ca ne vom intalni intr-un context online, spiritul lui va cauta sa se multiplice si sa isi gaseasca forme de exprimare pe care nici noi nu ni le-am imaginat pana acum. Ne dorim ca aceasta aniversare, in care suntem fortati de imprejurari sa cautam noi formule pentru existenta festivalului, sa functioneze ca un propulsor pentru o reinventare pe care o vom aduce la lumina in 2021”, declara cei doi fondatori.

In ultimii 14 ani, mai mult de 3000 de adolescenti au participat la fenomenul “Ideo Ideis”, cel mai mare eveniment din Romania dedicat procesului de educatie alternativa pentru tinerii liceeni

Acesta este un festival cultural pentru comunitate si, in acelasi timp, un eveniment dedicat procesului de educatie non-formala pentru tinerii liceeni din Romania. Structura lui este unica in peisajul festivalurilor de teatru din tara si are rolul de a-i ajuta pe participanti sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare, sa capete incredere in ei insisi si sa interactioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personala si profesionala.

Ideo Ideis este un proiect organizat de Asociatia T.E.T.A.

Citește în continuare