Skip to content

Inspirata de o vizita in Romania, Carmen Chaplin vrea sa faca un documentar despre originile tiganesti ale strabunicului ei faimos: Charlie Chaplin

In urma cu cateva zile, la festivalul de film de la San Sebastian, Carmen Chaplin, producator si regizor de filme documentare, a anuntat ca incepe sa lucreze la documentarul “Charle Chaplin, A Man Of The World”.

Documentarul, spune Carmen Chaplin, va urmari originile rroma ale celui care a creat unul dintre personajele iconice ale cinematografiei mondiale – Vagabondul si va reinterpreta simbolurile din filmele sale din perspectiva traditiei si a mostenirii cu care celebrul actor si regizor a venit prin originea sa de sange.

Dupa o vizita in Romania, Carmen Chaplin a realizat ca spiritul tiganilor e foarte prezent in munca strabunicului ei

“In urma cu cativa ani ma aflam in Bucuresti si, pur si simplu, am fost fascinata de copiii de tigani si cainii lor pe care-i vedeam pe strada. Cerseau pentru mancare si se ascundeau de politie si tot ceea ce vedeam mi se parea o secventa live din „The Kid”, filmul pe care Chaplin l-a facut in 1921.

Apoi am observat cum se raportau la acesti copii, prietenii mei romani si am realizat ca ii priveau ca pe niste mici infractori. E rau sa fii tigan. Am vazut oameni educati care cred ca tiganii nu sunt buni de nimic si ii dispretuiesc. Asa ca m-am gandit sa le arat tuturor cum in filmele lui Chaplin e o parte importanta din mostenirea traditiilor tiganesti”.

Filmarile pentru  “Charlie Chaplin, A Man of the World”  vor incepe in primavara anului viitor. Documentarul e conceput ca un mix de secvente din viata actuala a tiganilor puse fata in fata cu secvente din fimele lui Chaplin si va avea o coloana sonora din muzica filmelor lui Chaplin reinterpretata modern. O parte importanta din film va fi din marturiile si interviurile membrilor familiei Chaplin, care e foarte bogata in artisti, unii nomazi, la fel ca tiganii din alte vremuri.

Familia Chaplin a dus mai departe traditia celui care le-a facut numele celebru: nepoti si stranepoti au cariere impresionante din lumea artelor de la film la circ.

Carmen Chaplin este fiica lui Michael, unul dintre cei 8 copii rezultati din casatoria lui Charlie Chaplin cu Oona O’Neill, ultima sotie a marelui actor.

Dintre copiii si nepotii lui Charlie Chaplin cele mai cunoscute nume raman desigur – Geraldine Chaplin, actrita pe care ati putut-o vedea in „Doctor Zhivago” sau „Nashville” (pentru ambele a fost nominalizata la Globurile de Aur) si care a fost si in Romania in urma cu cativa ani, la Cluj, la TIFF, dar si Victoria Chaplin care in Marea Britanie a fost un foarte apreciat artist de circ. Fiul ei, James Thiérrée este la randul lui un foarte apreciat artist de teatru circ; a fost prezent si in Romania cu un spectaculos show, Raoul, despre nebunia unui artist singur.

Thiérrée a fost, de altfel, actorul din rolul principal in filmul „Liberte” al lui Tony Gatlif (cel care a facut si Gadjo Dilo cu Rona Hartner), intr-o poveste despre un pusti care, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pleaca dupa o trupa de circ pentru ca e fascinat de lumea nomazilor.

Dintre nepoti, Orson Chaplin e actor si l-ati vazut in roluri episodice „Ray Donovan” sau „Lucifer”, Oona Castilla Chaplin (fiica lui Geraldine) – actrita care a avut roluri episodice in „Game of Thrones” sau „The Crimson Field”, Kiera e model la Paris, Dolores e actrita tot la Paris.

Charlie Chaplin nu si-a ascuns niciodata originile tiganesti, povestea in interviuri ca nu are certificat de nastere si ca exista o scrisoare de la mama lui catre o matusa in care e mentionat cum a fost nascut intr-o caravana de tigani.

Autobiografia lui Chaplin – „Viata mea” a aparut si in Romania la Editura Nemira si o puteti cumpara de aici.

Citește în continuare