Skip to content

Guvernul scotian ofera 50.000 lire sterline familiilor dispuse sa se mute pe insule. Sunt eligibile toate nationalitatile

O noua schema de ajutor este promovata de guvernul scotian, de aceasta data vizand repopularea unor insule. Autoritatile au decis un sprijin financiar de 50.000 lire sterline pentru familiile care vor sa se mute pe aceste insule, iar noii locatari pot fi de orice nationalitate.

Publicatia The Times mentioneaza ca guvernul scotian a anuntat intentia platii a 100 astfel de compensatii, in valoare totala de 5 milioane de lire sterline, dupa o selectie a aplicantilor. Deja exista mai multe cereri din zone precum America de Sud, dar si de la persoane care locuiesc in zone mai apropiate.

Scotia are peste 900 de insule, iar fiecare dintre insule se regaseste in patru grupuri principale: Shetland, Orkney, Hebridele Interioare si Hebridele Exterioare.

Insulele Shetland sunt situate la 130 de mile nord de Scotia continentala si la 190 de mile vest de Norvegia, ceea ce il face cel mai nordic punct al Regatului Unit. Aproximativ 100 de insule se incadreaza ca apartinand de Shetland, iar mai putin de 20 dintre ele sunt locuite.

Cu situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, plaje cu nisip alb si fauna salbatica uimitoare, Insulele Orkney sunt o destinatie de vacanta foarte populara. Exista aproximativ 70 de insule Orkney, dintre care 20 sunt locuite. Multor calatori le place sa viziteze Insulele Orkney in lunile de toamna si iarna pentru o sansa mai mare de a observa aurora boreala. Unele dintre cele mai mari sau mai populare insule din Orkney includ Kirkwall, Hoy si Eday.

Hebridele Interioare este formata din 35 de insule locuite, precum si 44 de insule nelocuite care se intind de-a lungul coastei de vest a Scotiei. Cele trei insule cu cele mai mari populatii sunt Skye, Mull si Islay. In Hebridele Interioare se ajunge cel mai bine din Glasgow, cu masina, feribotul sau cu avionul, in functie de insula unde aveti nevoie sa ajungeti.

Cunoscute si sub numele de Insulele de Vest, sau Na h-Eileanan an Iar in limba gaelica, Hebridele Exterioare constau din 15 insule locuite, cu o populatie totala de 26.830 si peste 50 de insule nelocuite. Plajele din Hebridele Exterioare sunt adesea confundate cu plajele din Caraibe, cu nisipul lor alb ca pudra si apele cristaline. Insula Lewis si Harris, Barra si South Uist sunt trei dintre principalele insule ale Hebridelor Exterioare.

Citește în continuare