Skip to content

Interviu: Ana Coman, tanara care a cucerit publicul cu piesele „Contratimp” si „Pana maine”, isi lanseaza albumul de debut „9 missed calls”, duminica, in Expirat

Pe 8 martie 2020, de la ora 19:00, Ana Coman isi lanseaza primul material discografic, printr-un concert in Expirat Halele Carol.

Cunoscuta pentru rubrica „Ana are cantec” de la Radio Guerrilla, Ana a inceput sa cante piese cover, urmand apoi sa-si descopere sunetul si identitea muzicala, care au ambitionat-o sa-si compuna propriile cantece. In septembrie anul trecut, Ana a lansat prima piesa in limba romana,”Contratimp”, care a depasit 350.000 de vizualizari pe YouTube.

Albumul de debut „9 Missed Calls” contine 9 piese compuse timp de doi ani, o imbinare de momente diferite – 9 situatii conectate de aceleasi sentimente febrile, 9 nopti albe, 9 frici, 9 sperante, 9 visuri, 9 „e ultima oara”, 9 tipete, 9 finaluri, 9 inceputuri.

Versurile tale sunt minunate si foarte emotionante, de unde te inspiri cand compui piesele?

Multam! Imi folosesc propriile trairi drept punct de plecare pentru piese. Orice mi se intampla, orice sentiment pe care nu stiu cum sa il gestionez devine muzica. Si asta este, cum o spun si altii, o forma de terapie.

Care a fost momentul in care te-ai decis sa incepi sa canti? Cum s-a intamplat?

Cant inca de mica. Am facut cor 10 ani, trimisa de ai mei. Si bine mi-au făcut.

Cum ai trecut de la cover-uri la piese compuse de tine?

Am simtit, la un moment dat, ca am ceva sa-mi spun. Eu, mie. Ceva ce nu mai puteam lasa nespus, niste sentimente pe care trebuia sa le verbalizez, sa le dau afara. Si aaa s-a nascut prima piesa.

Stilul tau muzical s-a schimbat de la primul cantec si pana acum?

Tin minte ca primul cantec compus se numea „Carried Away”. Mai stiu doar refrenul acum. Nu am mai revenit niciodata asupra lui, pentru ca nu e chiar o reusita. Era mai degraba o schita a unei piese, dar apoi am continuat sa compun si, cu cat am avut mai multe trairi, cu atat au iesit mai multe piese.

Cel mai greu si usor, in acelasi timp, imi este sa cant „Pana Maine”. Este piesa pe care o cant cu un mic nod in piept.

De ce ai trecut de la piesele cu versuri in limba engleza la cele in romana? Cum a fost schimbarea?

Nu a fost o schimbare planificata, ci una naturala, de la sine. Intr-o zi, am luat chitara in brate si versurile au inceput sa curga in romana. Nimic mai mult.

Cum au primit fanii noile piese?

Banuiesc ca prin „noile piese” te referi la piesele in romana. Lumea rezoneaza mult mai mult cu cele scrise in romana; pentru mine nu e neaparat aceeasi situatie, dar recunosc ca imi place mult mai mult sa compun in romana, pentru ca mi-e mai usor sa ma exprim asa. Inainte, era fix invers.

Cum este albumul „9 Missed Calls” si cat ai lucrat la el? Ne spui putin din povestea lui?

Am lucrat ceva timp la el, dar nu am simtit cum trece vremea. E o colectie de piese, adunate sub umbrela „9 Missed Calls”. Eu, Minel si Daniel (colegii mei de trupa) am lucrat împreuna. Povestea…va las pe voi sa o gasiti, ascultandu-l.

Legat tot de albumul de debut, ai o piesa preferata care te emotioneaza de fiecare data cand o canti?

Dat fiind ca fiecare piesa este despre o experienta trecuta, ma emotioneaza toate. Dar, acum, cel mai greu si usor, in acelasi timp, imi este sa cant „Pana Maine”.

Este piesa pe care o cant cu un mic nod in piept. E despre pierderea ratiunii intr-un context in care trebuia sa o pastrez. Sau poate nu.

Chiar daca melodiile tale sunt usor nostalgice, adopta o abordare plina de speranta.

Pentru ca eu, intotdeauna, indiferent de situatie, tot sper ca o sa fie mai bine. Chiar daca e sfarsitul lumii, sper ca nu are cum sa se termine asa, ca sigur exista ceva bun acolo. Chiar daca, rational, stiu ca asta a fost tot.

Povestile de iubire despre care canti creeaza o legatura puternica cu ascultatorii.

Ma bucur! Cred ca toti avem povesti de iubire la care se ne gandim din cand in cand si sunt fericita sa aud ca lumea rezoneaza cu ce transmit eu.

Primesti mesaje de la oamenii care se regasesc in versurile tale? Cum te descurci cu intensitatea acestor emotii?

Am primit mesaje, da, si e fain sa stii ca ai reusit sa atingi pe cineva.

Cum ti-ai dori sa te perceapa publicul?

Nu vreau sa imi creez o imagine anume. Mi se zice des ca par, prin piese si aparitie, melancolica, visatoare, si, daca asa ma vad oamenii, e foarte bine.

Care sunt artistii internationali pe care ii asculti sau care iti influenteaza muzica?

Nu stiu exact daca imi influenteaza muzica sau nu, dar, cand eram clasa a IX-a, m-am indragostit de Coldplay. Apoi au tot aparut si disparut diversi artisti. De obicei, ma indragostesc de piese, nu de toata muzica unui artist.

Cu care dintre ei ti-ai dori sa colaborezi in viitor?

Coldplaaaaaaaay!!!

Cum ti-ar placea sa-ti dezvolti cariera muzicala?

Momentan, sunt atat de fericita/emotionata/panicata ca am facut Sold Out la concertul de lansare de album, incat nu ma pot gandi mai departe.

La ce festivaluri internationale sau pe ce scene importante ti-ai dori sa canti?

Mi-ar placea sa revin pe scena Electric Castle, unde m-am simtit senzational, si sa incerc apa si pe la festivalurile din afara.

Cum a inceput colaborarea cu Daniel Olteanu si Dan Minel Stoica?

Prin ianuarie 2019, mi-a scris Daniel Olteanu pe Facebook ca i-ar placea sa colaboram pentru o piesa. Ma auzise cantand la Radio Guerrilla, i-a placut, iar eu am zis „sure, de ce nu?”. M-am dus la studio, am tras piesa (Run), iar in momentul acela era acolo si Minel. Eu imi cautam de ceva timp oameni, ca sa formez o trupa; i-am intrebat pe ei doi daca ar fi interesati si au zis da. Era vorba doar de un concert alaturi de ei, nu de o colaborare de lunga durata, pentru ca amandoi fac parte si din alte proiecte time consuming (Jurjak, NoruNegru, Tourette Roulette), insa iata-ne un an mai tarziu in aceeasi formula.

Cine este Ana cand nu compune piese emotionante sau nu este pe scena festivalurilor?

Este aceeasi Ana care compune si este pe scena.

Cum a fost momentul de la TEDxBucharestWomen?

A fost foarte emotionant, pentru ca erau 400 de oameni in fata mea. Tin minte ca, la prima piesa cantata, mi se inmuiasera picioarele si imi pierdusem nitel din glas.

Te pregatesti in viitor pentru un turneu cu noul album?

Dap. Vom ajunge în Cluj și Brașov, imediat după lansarea din București.

Citește în continuare