Skip to content

Interviu cu Dorian: „Trebuie sa existe un respect pentru limba romana”

De la Marea albastra la prima pozitie in topurile romanesti, te invitam sa il cunosti pe Dorian, artistul protejat de HaHaHa Production ce promite sa aduca lucruri diferite in muzica romaneasca.

Cum ai intrat in gasca HaHaHa Production?
Il cunosc pe Smiley de foarte mult timp si din 2009 de cand am inceput sa fac muzica tot timpul l-am intrebat in legatura cu munca. La inceputul lui 2011 ne-a invitat pe mine si pe colegul meu de productie, Andrei, sa ne alaturam echipei lui. Pana atunci am lucrat noi, faceam muzica in apartament, avem o gramada de piese de atunci foarte valoroase pe care o sa le lansam la un moment dat. Am trecut prin niste etape foarte organice pentru un om care vrea sa faca muzica.

La vremea respectiva ati lansat ceva din ceea ce ati lucrat in apartament?
Prima piesa pe care am lansat-o a fost tot cu ajutorul vostru, celor de la Urban.ro si se cheama Good night sub numele AMP. A mai fost inca una, Bum-Bum.

Cum ai avut curajul sa iesi in fata cu muzica?
A fost o chestie fireasca, am ajuns la nivelul la care sa imi reprezint singur munca. Pana atunci am participat pe diferite featuring-uri si eram pregatit pentru altceva.

Ai facut facultatea de Arta si Regie. Se amesteca foarte bine muzica si partea vizuala, mai ales in momentul de fata, nu?
Fiind un om care se ocupa de multe stagii ale muncii sale: si de compozitie, si de text si de productie intr-o oarecare masura, imi place sa am controlul in tot ceea ce fac.

E un fel de DO IT YOURSELF, e noul trend al omului creativ in 2014, nu crezi?
Da, un artist in 2014 se poate exprima in mai multe feluri decat se exprima in anii \’90. De exemplu, eu fac hip-hop, nu inseamna ca trebuie sa am maieuri largi, sa injur si sa par ca sunt suparat pe lume tot timpul.

Care a fost primul contact pe care l-ai avut cu muzica?
Cand eram copil a fost primul contact. Vin dintr-o familie unde muzica a avut un rol foarte important. Mama este soprana si de cand eram copil iar tatal meu avea o colectie frumoasa de viniluri, facea tot timpul rost de ele si ascultam multa muzica de mic. Vorbim de 3-4 ani, de o varsta mica. De atunci auzeam Wagner si dupa aia auzeam Grandmaster Flash.

Sunt doua extreme, presupun ca te-au definit intr-un mod complex?
Asta m-a format pe mine. Muzica clasica are o conotatie si o valoare. Iar cealalta e o muzica de care m-am indragostit. Astea doua cand s-au intalnit au putut sa genereze ceva creativ in mine. Nu pot sa zic ca ascult numai hip-hop. Ascult tot ce inseamna muzica buna: rock, pop, electro, electronica.

Ai studiat muzica in Constanta?
Nu am studiat niciodata oficial muzica. Am facut canto, am cochetat cu chitara. Am fost un om foarte creativ. Am desenat foarte mult, m-am ocupat cu graffitti. Prima oara cand m-a prins politia, m-a prins cu graffitti! Dupa aia, m-am oprit, avem 13 ani.

Sunt destul de multi compozitori si producatori apreciati care au plecat din Constanta. Cum te-ai dezvoltat in scena locala?
Am cantat peste tot pe unde am putut de la gradinita, scoala generala, liceu, participam cum puteam, unde puteam. Am cantat peste tot pe unde am putut.

Crezi ca ai mostenit latura ta creativa? Parintii tai se bucura de drumul ales de tine?
Da, imi place sa cred ca am mostenit creativitatea. Parintii mei se bucura si m-au sustinut tot timpul. Chiar daca drumul pe care l-am ales nu a fost mereu cel mai bun, mi-au respectat decizia. Au fost foarte mandri de succesul Mare albastra si oamenii o opresc pe mama pe strada si o felicita, e foarte bine.

Hip-hop-ul nu inseamna neaparat protest si negativitate. 

De ce aleg solistii hip-hop sa cante despre cartierul in care au copilarit? Tu cum ai facut alegerea asta, ce te-a impins, dincolo de experientele traite? E vorba de un feeling de apartenenta?
E o influenta foarte puternica. Cartierul din care am pornit eu – Tomis Nord – a dat foarte multi MC. Aforic este de acolo, Tranda este de acolo si acolo e o energie, toata lumea joaca baschet, toata lumea e pe hip-hop, e o anumita energie. Spre deosebire de viziunea aia clasica de cartier unde totul e urat si nasol, eu consider ca locul de unde provin eu m-a influentat in bine. Faptul ca suntem aproape de mare, am avut o copilarie foarte activa cu mult sport, majoritatea prietenilor mei au facut sport, eu am facut sport, a fost ceva pozitiv. Hip-hop-ul nu inseamna neaparat protest si negativitate, asta e o chestie pe care Romania si-a asumat-o dupa anii \’90. Pana atunci, totul a fost pe veselie, pe pozitiv, pe calitatea vietii. E bine sa ne intoarcem uneori la niste valori care ne imbunatatesc viata in loc sa ne-o complice.

Debutul tau a fost in 2013 cu Jazzy Jo – Mi-ai intrat in cap. Cum a luat nastere piesa?
A fost un vibe foarte bun la studio pentru piesa asta. Jazzy Jo e un artist pe care il indragesc, sunt fan Jazzy Jo si o sa raman fan, o apreciez f.mult. Eu scriu majoritatea lucrurilor in engleza pentru ca asa m-am obisnuit sa fac, vreau sa am un reach international. Am auzit piesa si mi-a placut foarte mult. Mi-a venit imediat strofa si e o piesa care s-a bucurat direct de aprecierile publicului, mai ales in online.

Iti vine natural sa scrii in engleza sau e special pentru a atinge cat mai multi oameni?
Muzica pe care o ascult e in limba engleza, cartile pe care le-am citit sunt in limba engleza. Referintele culturale sunt in limba engleza, e normal sa scriu in engleza.

Pe langa faptul ca are incredere ca si compozitor si producator, Smiley are incredere in tine ca si solist si a facut o colaborare cu tine pentru albumul lui. El nu face foarte multe colaborari.
E o piesa facuta din mare pasiune pentru muzica. Nu s-a mai facut genul asta de muzica in Romania, nu cred ca sunt artisti in Romania care sa-ti aduca o energie atat de buna si de pozitiva si sa se potriveasca atat de mult cu muzica cum e pe piesa asta pe care o am cu Smiley. Cand am auzit ghidul vocal pe care l-a tras Smiley, am zis ca trebuie sa scriu ceva, va place, nu va place, trebuie sa am ceva de zis aici.

Smiley-Can I Get a…(Feat. Dorian)

Cum preferi sa scrii muzica: acasa sau in studio?
Oriunde ma apuca. Mare albastra a fost scrisa in metrou, in Bucuresti. Era toamna, era urat afara, ploua si mi-era dor de casa. Am scos telefonul si-am inceput sa scriu piesa, fara negativ sau orice altceva.

Prefer sa am un public greu de multumit si pretentios. 

Ai gandit-o de la inceput ca o varianta dupa Mare albastra sau a venit diferit?
Stiam piesa veche si vroiam sa fac un track care sa fie un fel de tribut dar care sa nu o sampleze. Foarte multi oameni nu au inteles ca nu este o reinterpretare, am schimbat armonia piesei, am refacut de la zero, pe refren e o voce de fata, nu e vocea lui Daniel Iordachioaie. Am pitchuit vocea ca sa sune asa. Am vrut sa fac un tribut nu o reinterpretare si e important ca lumea sa inteleaga asta, am vrut ceva de calitate.

Prefer sa am un public greu de multumit si pretentios. Sa fie niste oameni care inteleg muzica. Niciodata nu o sa ma adresez unui om care nu intelege versurile unei melodii sau care nu se bucura de anumita stare. Asa o gandesc si o simt, sa-mi placa mie, sa fie valoroasa dintr-un punct de vedere.

Cate melodii ai lucrat de cand ai intrat in gasca HaHaHa Production?
Foarte multe, atat pentru mine cat si pentru alti artisti. Vor fi mai multe release-uri ale mele. Din trei piese pe care le fac, numai una este de lansat.

Care sunt artistii din Romania care te-au influentat cel mai tare?
Smiley – creativ este o forta si e un om care tot timpul a facut lucruri care i-au placut si in care a crezut.In rest, sunt multi oameni pe care ii apreciez dar nu pot spune ca m-au influentat: Alex Velea, Cabron, Antonia, sunt multi artisti pe care ii apreciez.

Si din afara tarii?
Pe productie sunt DarkChild, Flying Lotus, Timbaland, Pharrell, Kanye West, No ID, Hanz Zimmer.

Care a fost primul concert la care ai fost in public?
La un concert al mamei mele. Dupa aia, la concertul Michael Jackson din \’92. Am mai vazut Patrice, Drake (in Amsterdam), Julian Marley, Alborosie, Ziggy, majoritatea reggae.

Sound-ul tau se va contura si in zona reggae?
Da, dar nu in totalitate. Ascult mult reggae si consider ca e ok sa ma exprim si in zona asta. Urmatorul meu single in limba romana va avea si insertii de reggae.

Si cum se vor regasi in sound-ul actual care e bazat pe muzica pop in limba romana?
Asta mi se pare un lucru bun atata timp cat exista un respect pentru limba romana. Trebuie sa existe un respect pentru limba romana. Eu nu scriu foarte mult in limba romana pentru ca mi-e frica de ea, e o limba foarte frumoasa si foarte grea. Si cat timp exista oameni ca DOC, CTC, Vlad Dobrescu… daca asculti albumul lui Vlad Dobrescu si auzi cum se poate scrie in romana, data viitoare cand esti in fata unei foi de hartie si pui mare-soare si de-astea, trebuie sa stergi repede. E greu sa scrii in limba romana. O voi face cand voi simti asta. Ceea ce scriu in limba romana voi lansa in acelasi fel in care lansez in limba engleza.

Care sunt cei 5 artisti cu care visezi sa colaborezi neaparat?
The Weeknd, Frank Ocean, Pharrell, Lauryn Hill si Stephen Marley.

Care sunt cele 5 albume pe care ar trebui sa le asculte orice fan al muzicii pentru a intelege ce inseamna calitate?
1. Michael Jackson – Thriller
2. Nas – Cinematic
3. Notorious BIG – Ready to die
4. Mos Des – The ecstatic
5. Lauryn Hill – The miseducation of Lauryn Hill

5 filme pe care ar trebui sa le vada cei care citesc articolul:
1. Kagemusha de Akira Kurosawa
2. Stalker de Andrey Tarkovsky
3. Akira de Katushiro Otomo
4. Seven Samurai de Akira Kurosawa
5. Spike Lee – Do the right thing

Te inspira cultura japoneza?
Da, ma inspira toate cultura asiatica. De exemplu, lucrez la ceva special pe partea asta. Emijah e un proiect al meu si al lui Andrei Mihai, e un proiect de muzica electronica, nu se limiteaza numai la electronica insa se axeaza pe deep house si vocal house. Emijah vine de la Electronic Music Is Just A Hobby, e un proiect foarte drag mie si e inspirat din cultura japoneza care spune ca galaxia este infinita. Nu e un proiect care sa aiba un frontman, e doar o idee, o entitate. E targetat mai mult pentru strainatate. Logo-ul proiectului este un semn japonez care inseamna galaxie infinita.

Ai devenit fanul lui Dorian?

Citește în continuare