Skip to content

(Interviu) Freddie Highmore (Shaun Murphy, Doctorul cel bun, medicul cu autism de la AXN) “Cred ca serialul a fost Intotdeauna despre speranta, dar, mai ales In aceste vremuri, cred ca este si o mostra de recunostinta pentru lucrurile mici din viata.”

Drama medicala “Doctorul cel bun”, care a cucerit milioane de telespectatori din Intreaga lume, fiind desemnata Best Drama TV Series – International TV Audience Awards In cadrul prestigiosului Festival de Televiziune de la Monte Carlo 2019, revine la AXN cu sezonul cinci din 7 aprilie si va fi difuzat In fiecare joi seara, de la ora 21.00.  Recent, acesta a fost reinnoit cu sezonul 6.

Serialul “Doctorul cel bun” (The Good Doctor), cu Freddie Highmore (Bates Motel, August Rush, Charlie&The Chocolate Factory) In rolul principal, urmareste povestea emotionanta a lui Shaun Murphy, un tânar care are autism si a visat de mic sa devina medic. Astfel, abandoneaza viata linistita dintr-un orasel pentru a se alatura echipei de chirurgi de la prestigiosul spital St. Bonaventure. Singur pe lume si având dificultati In a lega relatii personale cu cei din jur, tânarul Il are de partea lui doar pe doctorul Aaron Glassman (Richard Schiff), cel care Il aduce sa lucreze la St. Bonaventure si care se va opune de fiecare data scepticismului si prejudecatilor celorlalti membri ai consiliului de administratie al spitalului.

De-a lungul sezoanelor, Shaun s-a transformat intr-un chirurg exceptional, care a salvat nenumarate vieti. Totodata, acesta a evoluat si la nivel personal, Imbunatatindu-si abilitatile de comunicare si interactiune cu pacientii si colegii, dezvoltând relatii de prietenie, dar si de dragoste. In sezonul anterior, relatia dintre Lea si Shaun a fost pusa si mai mult la Incercare, cei doi traversând emotii foarte puternice, legate de vestea unei sarcini si apoi, de pierderea acesteia.

Debutul sezonului cinci Ii gaseste pe cei doi, recent Intorsi din Guatemala, sarbatorindu-si logodna Intr-un cadru festiv, alaturi de familie, colegi si prieteni. Insa, un anunt al doctorului Glassman schimba traiectoria evenimentului, iar Shaun si Lea sunt nevoiti sa isi amâne planurile. O mama singura afla ca boala fiului ei are o cauza neasteptata, iar Mateo, dupa ce primeste o oferta de angajare permanenta, trebuie sa investigheze daca probleme sale anterioare legate de sederea In America pot fi rezolvate.

Antonia Thomas (Dr. Claire Browne), Hill Harper (Dr. Marcus Andrews), Richard Schiff (Dr. Aaron Glassman), Paige Spara (Lea Dilallo), Will Yun Lee (Dr. Alex Park), Fiona Gubelman (Dr. Morgan Reznick) si Christina Chang (Dr. Audrey Lim) Isi reiau rolurile, in timp ce Rachel Bay Jones (Salen Morrison), câstigatoarea unui premiu Tony, se alatura distributiei din noul sezon.

Salen Morrison soseste la spitalul St. Bonaventure ca un pacient obisnuit, care sufera de scleroza sistemica si care se Impotriveste tuturor eforturilor pe care medicii Incearca sa le faca pentru a o salva. Ulterior, aceasta le dezvaluie ca totul a fost doar un test pentru a vedea modul In care acestia lucreaza si, mai mult, Ii anunta ca este noua proprietara a spitalului. Prezenta ei se va dovedi problematica pentru toate personajele, inclusiv pentru Shaun, care o privesc ca pe un nemesis. Aparent, aceasta este decisa sa Ii puna In situatii dificil de gestionat.

Prin amabilitatea AXN Romania va prezentam un interviu cu Freddie Highmore pe care il vedeti in fiecare joi seara, de la ora 21.00

Exista seriale cu medici de foarte multi ani pe micul ecran. De ce crezi ca ramân atât de populare, in continuare?

Freddie Highmore:  Simt ca acestea Inglobeaza firescul, viata, moartea, ce conteaza cu adevarat In viata, Intr-un mod natural, autentic, real.  Este ceva incredibil de uman si oamenii sunt atrasi de zona aceasta constant. Cred ca mare parte din succesul lor se datoreaza acestui fapt.

Din punctul tau de vedere, de ce este serialul The Good Doctor (Doctorul cel bun) atât de atractiv pentru public, ce le capteaza atentia?

Freddie Highmore: Simt ca atractia a fost Intotdeauna, cel putin din punctul de vedere al personajului meu, modul In care arata optimism si speranta. Viziunea lui pozitiva asupra lumii si asa cum stim, cel putin In ultimii ani, In atât de multe feluri, evenimentele prin care am trecut – cu urcusuri si coborâsuri, nu a fost plina de optimism. Cred ca a arata un personaj precum Shaun, cu dorinta lui necrutatoare de a vedea ce este bun In oameni, de a nu Ii judeca oamenii si de a nu trage concluzii fara a cunoaste pe cineva mai Intâi, cred ca a reprezentat Intotdeauna o calitate atractiva a serialului.

Finalul sezonului trecut a avut loc In Guatemala si Shawn a avut sansa de a-si dovedi abilitatile de a vorbi In spaniola. Ma Intreb daca asta a fost ideea ta pentru ca vorbesti spaniola? Si cum a fost experienta de a-l juca pe Shawn In spaniola?

Freddie Highmore:  Da, a fost foarte distractiv sa vorbesc spaniola. De fapt, nu a fost ideea mea. Dar cred ca a fost o modalitate minunata de a-i explora pe doctori Intr-un mediu complet diferit si sper ca vom putea face asta din nou.

Personajul tau a evoluat In atât de multe feluri de-a lungul seriei. Ne poti spune putin despre ce Ii rezerva sezonul cinci, despre urmatorii pasi pentru Shaun?

Freddie Highmore: Sunt multe lucruri care urmeaza In acest sezon, cu siguranta. Si unul dintre lucrurile – si, de asemenea, unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le raspund pe scurt la Intrebarea anterioara, cred ca a fost calitatea lui Shaun de a fi nefavorabil. Si asta va fi, cu siguranta, o mare parte a povestii sezonului cinci. Spitalul este cumparat de altcineva. Sunt multe schimbari, multe evenimente care vin sa dea dinamica peste cap, iar Shaun va trebui sa lupte din nou pentru el Insusi, pentru ca reusise sa devina relativ confortabil, oamenii se obisnuisera cu el.  Stiau cum lucreaza. El este capabil sa lucreze alaturi de ei relativ bine In sezonul patru si totul este dat peste cap din nou In sezonul cinci. Cu aparitia acestui nou personaj antagonic, Impotriva caruia va trebui sa lupte. Si mai este maturizarea relatiei cu Leah. Cred ca au trecut prin niste momente foarte mari Impreuna sezonul trecut si, evident, poate ca finalul plin de speranta a fost faptul ca se vor casatori, dar nu va fi complet fara drame, desigur. Iar el si Leah, si modul In care vor rezolva probleme mai mature, vor fi, de asemenea, prezente si In sezonul cinci.

Ce aduce Leah In viata lui Shaun?

Freddie Highmore:  Cred ca aceasta Intrebare este foarte mult explorata In sezonul cinci. Leah nu l-a cocolosit niciodata pe Shaun. Ea a fost Intotdeauna directa cu el, l-a tratat Intotdeauna ca pe un adult, ca pe un egal si nu i-a gasit niciodata scuze. Dar mai sunt si alte elemente ale relatiei care vor fi explorate In acest sezon si vom vedea noi provocari si modul In care vor reactiona la ele, individual, dar si la nivel de cuplu. Cum ar fi atunci când Leah face ceva, care nu este tocmai corect. Stiu ca este putin vag, dar cu siguranta va fi o poveste importanta a acestui sezon.

Cum ti-ar placea sa evolueze personajul?

Freddie Highmore: Intr-un mod autentic, adevarat, care sa se simta… real. Si simt ca pâna acum scenaristii au reusit asta. Cred ca unul dintre stereotipurile sau conceptiile gresite despre autism este ca oamenii care au autism nu se pot schimba sau nu pot creste si evolua, Invata. Ceea ce, desigur, este complet neadevarat. Asa ca sunt foarte mândru de felul In care Shaun din sezonul unu este foarte diferit de Shaun din sezonul cinci. Si se simte autentic si corect sa explorezi aceasta evolutie si maturizare. Si speram ca vom continua sa facem asta In timp ce el se confrunta cu noi provocari.

 In ultimul episod din sezonul patru, ne-a fost indicat ca Shaun trebuie sa se ocupe de relatia cu mama lui. Noul sezon va aborda mai multe aceste fantome si probleme din trecutul lui?

Freddie Highmore: As spune ca nu vreau sa induc In eroare si acele lucruri sunt o parte constanta a vietii lui Shaun si, desigur, vor exista momente In care acestea vor fi atinse. Cu siguranta, In prima parte a sezonului, relatia cu mama lui nu este In centrul atentiei. Dar bineInteles, ar putea fi mai multe momente cu mama lui In viitor.

David Shore a spus ca In acest nou sezon, vom vedea un dusman intern. Ne poti da mai multe detalii?

Freddie Highmore: Da, spitalul este cumparat de cineva si, deci, sunt multe schimbari, iar Shaun va fi din nou cel care lupta Impotriva unei institutii care este putin zdruncinata. Felul In care s-a adaptat la munca din spital va fi pusa la Indoiala de aceasta noua persoana care vine si schimba regulile si zguduie lucrurile din temelie. Va fi o batalie cu adevarat interesanta, nuantata, cred, Intre persoana care cumpara spitalul si Shaun. Cei doi au fiecare opinii si puncte valide. Nu este totul alb-negru. Dar, cu siguranta ne readuce la acel tip de aspect emotional si tematic In care Shaun este cel defavorizat, lupta Impotriva a ceva mai mare care era acolo si era predominant la Inceputul serialului.

Ce te-a surprins cel mai mult când ai citit scenariul noului sezon? Ce Iti place cel mai mult In noul sezon?

Freddie Highmore: Cred ca modul In care universul spitalului se zguduie, faptul ca va fi cineva care va cumpara spitalul si Shaun va fi fortat sa se schimbe si sa se adapteze la aceste noi situatii. Batalia lui cu persoana care a cumparat spitalul va fi o parte foarte importanta a sezonului. Si fiecare dintre ei are opinii care sunt corecte si care au sens. Si amândoi vor gresi. Dar acest tip de batalie nuantata si complexa va fi interesant de urmarit. De asemenea, nunta lui Shaun si Leah va fi un mare arc de-a lungul acestui sezon. Pregatirile pentru eveniment si angajamentul major pentru o viata impreuna. Va fi o calatorie mare pentru fiecare dintre ei si vor aparea obstacole pe parcurs.

The Good Doctor – Season 5 – Episode 501

Ar trebui sa ne Ingrijoram pentru Shaun In acest sezon?

Freddie Highmore: Depinde, dar speram ca va exista un sentiment de Ingrijorare. Absolut. Da, cred ca asta-i tensiunea pe care o doresti In orice drama – sa te temi pentru personajele pe care le iubesti si care vrei sa reuseasca In calatoria lor. Dar, cred ca este mai complex decât o relatie personaj pozitiv – personaj negativ. De exemplu, noua persoana, care a cumparat spitalul, are multe puncte valide. Ea nu este neaparat o persoana rea doar pentru ca Incearca sa implementeze schimbari cu care alti oameni nu sunt de acord. Si, In mod similar, Shaun a avut Intotdeauna o viziune atât de diferita asupra lumii si poate aduce alte unghiuri, fiind capabil sa gândeasca In alt mod. Dar, In acelasi timp, sunt lucruri pe care mai trebuie sa le Invete. Si asa va fi o batalie interesanta, cred, dar vor trebui, cu totii, sa Incerce sa gaseasca acel punct comun.

Inca mai studiezi caracterul si trasaturile de personalitate ale persoanelor cu autism sau simti ca nu mai trebuie sa stii nimic pentru portretizarea lui Shaun?

Freddie Highmore: Nu, as spune ca este un proces continuu de Invatare si cercetare. De exemplu, consultantul alaturi de care am Inceput serialul este Inca cu noi si astazi, elaboreaza scenariul si este mereu acolo pentru a oferi sugestii. Este un proces pe care Il continui- sa ma documentez si sa Invat. Si cred ca Intotdeauna am fost constienti, In acelasi timp, ca nu Ii putem reprezenta niciodata pe toti cei care sunt In spectru. Noi spunem povestea individuala a lui Shaun. Si cred ca dupa atâta timp, Shaun va continua sa evolueze, ceea ce, desigur, ne obliga sa abordam subiectul autismului Intr-un mod activ, mai degraba decât sa ne multumim cu ce am facut pâna acum.

 Esti personajul principal, dar esti si producator si ai si regizat episoade din serial. Cum gestionezi toate aceste responsabilitati?

Freddie Highmore: Da, cred ca Imi place foarte mult sa fac parte din procesul mai amplu si mi s-a parut o evolutie naturala. Am fost implicat In serialul Bates Motel de-a lungul mai multor sezoane si acum sunt si aici, deja de mai multi ani. Dar m-am trezit ca vreau sa contribui dincolo de doar zona de actorie. In serial se vad doar o parte din toate conversatiile ample pe care le am cu David Shore legate de Shaun si de progresul lui. Si Imi place foarte mult, sa vad si sa pot contribui la toate acestea, dincolo de doar interpretarea rolului.

 Shaun are o onestitate brutala. Care crezi ca este cea mai atragatoare trasatura a lui pentru tine ca actor care Il joaca si apoi pentru publicul de acasa?

Freddie Highmore: Cred ca speranta. Cred ca, fiind britanic, sunt usor cinic In mod natural. Ca oameni, am avut multe motive sa fim cinici In ultima vreme. Asa ca simt ca este dragut sa interpretez un personaj care este mult mai optimist ca mine si, probabil ca m-a facut o persoana mai buna In acest fel. Deci asta m-a atras Intotdeauna. Cred ca serialul a fost Intotdeauna despre speranta, dar, mai ales In aceste vremuri, cred ca este si o mostra de recunostinta pentru lucrurile mici din viata. In ultimii ani, cu totii ne-am concentrat pe acele lucruri marunte pe care le avem In fata pentru a ne Inveseli si a gasi motive de a ne bucura. Cred ca si serialul va continua aceasta directie. Si, bineInteles, vom continua sa avem acele cazuri medicale interesante si sclipitoare. Dar, cu Shaun pasii mici au fost Intotdeauna mari. Stii, Imbratisarea pe care o da cuiva. Acele momente de liniste, micile schimburi de priviri. Cred ca cu totii am Invatat sa sarbatorim si sa ne bucuram de aceste lucruri, iar Doctorul cel bun va continua sa le exploreze.

I: Serialul este foarte important pentru multi oameni. Ce Inseamna asta pentru tine acum? Fanii Iti spun cum le influenteaza viata? Care este feedback-ul?

Freddie Highmore:  Cred ca cel mai important feedback si cel mai semnificativ pe care l-am primit cu totii de-a lungul serialului este cel de la oameni care au autism sau au persoane apropiate cu autism. Ceea ce ne face sa simtim ca este mai mult decât un simplu serial de televiziune, mai ales atunci când putem aborda subiectul Intr-un mod care speram sa stârneasca speranta, deschidere sau sa aratam situatii In care Shaun se afla si oamenii sa relationeze, sa se identifice, sa simta ca Ii reprezinta.  In acelasi timp, cred ca suntem cu totii foarte constienti de faptul ca Shaun nu va putea niciodata sa reprezinte pe toti cei care fac parte din spectru si suntem foarte concentrati sa spunem povestea lui individuala si calatoria lui individuala si sa o facem cât se poate de nuantata, complexa, autentica si adevarata pentru el.

The Good Doctor – Season 5 – Episode 506

Dupa atâtia ani In care ai interpretat rolul unei medic, esti mai interesat de medicina decât erai Inainte?

Freddie Highmore: Da, cred ca da, cu siguranta unii dintre termenii medicali si jargonul Imi sunt mult mai la Indemâna. As spune ca cea mai mare schimbare a avut loc In ultimul an si jumatate, doi ani din serial, odata cu tot ce s-a Intâmplat In lume, pandemia. Cred ca asta le-a oferit tuturor, dar poate mai ales noua, celor care care lucram la o drama medicala, o Intelegere si o apreciere mai profunda pentru tot ceea ce fac profesionistii din viata reala, zi de zi, punându-si viata In pericol pentru a ne mentine pe toti In siguranta. Stiu ca vorbim despre sezonul cinci, dar Inca din sezonul patru mi s-a parut ca era necesar sa le aducem un omagiu acelor oameni cu episoadele despre pandemie. Pentru ca, ne-a ajutat sa punem In perspectiva faptul ca noi doar ne prefacem ca facem acele lucruri, ne prefacem ca suntem medici, mai degraba decât sa ne asumam vreunul dintre riscurile foarte reale la care ei se expun.

  Inainte de The Good Doctor ai lucrat multi ani la Bates Hotel. Cum a fost sa treci de la un thriller la o drama medicala, ce schimbari a implicat?

Freddie Highmore:  In anumite privinte, exista multe similaritati Intre cele doua – echipa de la Bates Motel este In mare aceeasi si la The Good Doctor, pentru ca ambele s-au filmat In Vancouver. Intr-un mod amuzant, nu au existat atât de multe tulburari sau schimbari pe cât ar fi putut sa fie daca as fi facut un serial Intr-un loc complet diferit sau daca nu as fi facut un serial, care Iti ofera acel sentiment de rutina si structura. Dar, desigur, personajele sunt complet diferite. Dar asta este interesant. Nu vreau sa ajung sa joc aceeasi tipologie mereu. Probabil ca ar fi putin plictisitor si pentru publicul care urmareste. Entuziasmul a fost sa spun o poveste complet diferita Intr-o lume complet diferita, cu un la fel de nuantat si complex personaj, pe care Il exporezi si descoperi de-a lungul mai multor episoade si sezoane. Simt ca un personaj merita sa fie la televizor, doar daca Iti doresti sa interactionezi cu el pe parcursul mai multor ani. Spre deosebire de un personaj de cinema, care este construit pentru a fi privit In detaliu Intr-o ora si jumatate, doua ore.

Ai jucat o multime de personaje diferite. Care personaj pe care l-ai interpretat crezi ca seamana cel mai mult cu adevaratul Freddie Highmore?

Freddie Highmore: Hmm, chiar nu stiu. Simt ca toate au, cu siguranta, toate au o parte din mine acolo undeva. Evident ca personajele de care ma simt cel mai aproape sunt cele pe care le-am jucat o perioada mai mare de timp si cu care am petrecut mai mult timp. Dar, daca spun ca ma simt foarte apropiat de Norman Bates Inseamna as recunoaste, Intr-un fel, ca sunt un criminal In serie, asa ca nu pot folosi asta ca raspuns 😊. Cred ca personajele cu care ma identific cel mai mult sunt cele pe care le-am purtat mai mult timp, pe o perioada mai lunga de timp si de-a lungul mai multor ani, si In care acestea au reusit sa evolueze si sa se schimbe. S-au schimbat In acelasi timp In care m-am schimbat si am crescut si eu In viata reala. Exista atât de multe experiente care se leaga Intr-un singur personaj atunci când Il joci pentru o perioada lunga de timp.

 Daca deschizi televizorul si este vreunul din filmele In care ai aparut când erai mic, ce faci? Te uiti?

Freddie Highmore: Banuiesc ca nu ma dau peste cap sa ma uit. Daca se Intâmpla, nu-mi inventez scuze sa ies din camera si nici sa-mi acopar ochii. Cred ca m-am obisnuit acum, de când sunt si producator la The Good Doctor, sa ma uit la filmari, la scene, montaj si sa ma vad pe ecran. Ma simt relativ detasat de asta. Intr-un fel, sunt amintiri minunate. Daca stau si ma gândesc, nu am stat sa ma uit recent la proiectele din copilarie, nici macar la Bates Motel. Dar sunt sigur ca o sa fac asta Intr-o zi. 

Citește în continuare