Skip to content

Interviu: Laura Coroianu, CEO Emagic – B\’ESTFEST 2011

La finalul acestei saptamani va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale anului – B\’ESTFEST Summer Camp 2011. Am facut un interviu cu Laura Coroianu, CEO Emagic, compania care organizeaza festivalul.

A fost un interviu pe care mi l-am dorit de mult deoarece aveam curiozitati legate de artistii care au venit si cum e in spatele unui festival de asemenea anvergura. Laura ne-a vorbit despre ce aduce nou B\’ESTFEST-ul de anul asta, care au fost concertele preferate. Ne-a zis despre bugete, alte festivaluri, cum a inceput totul si avem si o intamplare amuzanta.

Va las sa vedeti poza cu Laura si Sting (mai jos aveti si cateva detalii legate de intalnirea celor doi) si interviul.

1. Aveti o legatura stransa cu muzica. Cum a inceput pasiunea asta?

Copilaria mea s-a petrecut intre LP-urile cu Frank Sinatra si Dean Martin ale tatalui meu si cele cu Led Zeppelin, Deep Purple si Queen ale unchiului meu – stiam albume intregi pe dinafara de la o varsta foarte frageda.

2. Cum ati trecut de la un solist vocal si un om care asculta muzica la persoana responsabila pentru cele mai tari concerte din ultimii ani?

Nu as spune chiar ca am fost solist vocal – am cantat doar in trupa liceului, dar mi-am dat repede seama ca locul meu nu e pe scena. Dupa ce am terminat facultatea, m-am angajat imediat in TVR (chiar dupa Revolutie), unde am avut sansa sa fiu cooptata in grupul care a reinventat Cerbul de Aur. Am invatat din mers cum se face un festival international, am improvizat si am inventat pentru ca nimeni nu stia, in Romania anului 1992, cum sa faca asa ceva. Dupa 5 editii de Cerb am plecat din televiziune si din tara, de altfel. M-am casatorit si m-am stabilit un timp in Olanda unde am pus bazele companiei Emagic alaturi de sotul meu, Guido Janssens. Din 2003 am inceput sa facem bookinguri de artisti pentru diverse evenimente din Romania (Cerbul de Aur, MTV Music Awards) si atunci am realizat ca Romania devenise, intre timp, o piata potrivita pentru concerte sustinute, nu doar ocazionale. Asa ca, in 2005, am deschis Emagic in Romania si am pornit cu dreptul in 2006 organizand concertul Depeche Mode, deja intrat in istorie si in sufletele a 45.000 de oameni. Era pentru prima oara cand un concert era sold out pe Stadionul Lia Manoliu (cu bilete, nu invitatii!). Dupa aceea au urmat concerte mici si mari, de la Madonna la Metallica si proiectul meu de suflet, B\’ESTFEST.

3.  Cum a inceput aventura B\’ESTFEST?

Aventura a inceput in culisele concertului Depeche Mode, cand un bun prieten m-a intrebat, chiar dupa show Auzi, dar cand faceti si voi un festival in Romania, ca sa nu mai plec in fiecare vara pe-afara?. Tin minte ca Guido si cu mine ne-am uitat unul la altul si ideea s-a nascut pe loc.

4. Ce aduce nou fata de editiile trecute?

B\’ESTFEST este cel mai frumos proiect la care am lucrat vreodata, pentru ca nu este doar o serie de concerte (multe si memorabile, de altfel) ci o intreaga experienta culturala si, evident, de divertisment. Anul acesta am reusit sa ajungem la coordonatele ideale ale acestui proiect: sa gasim locatia pitoreasca unde sa tinem scenele si distractia pana dimineata, sa ii adaugam un camping, sa extindem aria de activitati la B\’ESTFEST cu un parc de distractii, o arena de sport, o expozitie de arta, un pavilion de responsabilitate eco, un bazar cu vanzare pentru tineri designeri si multe terase, cafenele, ceainarii etc. Evident, cele 4 scene cu un line-up foarte cool sunt la fel de importante. B\’ESTFEST devine astfel un loc perfect pentru o mini-vacanta de 3 zile, unde cu o suma relativ mica de bani, ai un pachet complet de distractie.

5. Care este diferenta intre conceptul B\’ESTFEST si celelalte festivaluri care au loc in Romania, anual?

B’ESTFEST de la bun inceput s-a axat pe un line-up cool si in ton cu marile festivaluri din Europa. Am adus artisti care nu mai fusesera in Romania (sau cel putin in Bucuresti) si care erau pe val in momentul respectiv. Am inceput cu 3 scene iar acum am ajuns la 4, la care se adauga 2 terase unde vor fi atat DJ cat si show-uri live – asa ca am putea spune ca avem 6 scene. Dar ceea ce diferentiaza B\’ESTFEST de restul evenimentelor este conceptul sau, de a nu fi doar o serie de concerte ci o experienta complexa de 72 de ore de muzica buna si fel de fel de distractii, toate la iarba verde si nu prea departe de casa. E vacanta de langa casa unde poti merge cu toata gasca. De asta am si instituit promotia Vino cu gasca si ai 50% reducere.

6. Cate luni se lucreaza la organizarea unui festival de asemenea anvergura?

Avand in vedere ca deja lucram la editia de anul urmator, as spune in jur de 14-16 luni.

7. Cat de importante sunt parerile celor care comenteaza pe bloguri, pe siteuri, in organizarea editiilor viitoare?

Sunt si nu sunt importante, depinde de blog.

8. Ati adus o multime de artisti in ultimii ani. I-ati cunoscut personal pe toti? Care v-a impresionat cel mai tare?

Cel mai tare m-a impresionat Sting care mi-a cerut o carte de istorie a Romaniei pe care a studiat-o vreo ora in cabina. Sting are o personalitate magnetica si luminoasa in acelasi timp, e un artist fascinant.

9. Aveti vreo amintire amuzanta cu vreunul dintre artistii pe care i-ati cunoscut?

Sunt multe. Poate ca cel mai tare m-am amuzat cand cei de la Manowar i-au acordat sotului meu (care este asociatul meu in Emagic) premiul Balls of Steel, pentru ca a avut curajul sa aduca Manowar in Romania. I-au dat o placheta pe care se afla doua bile de otel cu numele lui inscriptionat.

10. Care este concertul care v-a placut cel mai mult dintre cele organizate pana acum?

Aaaa, e tare greu de zis, sa ma gandesc. As face un top 5 daca nu te superi: Depeche Mode in 2006, Sting in 2011, Kaiser Chiefs la B\’ESTFEST 2008, Metallica in 2008 si Chris Rea in 2010.

11. Sunt destul de multi oameni care nu inteleg si nu sunt de acord cu masurile de securitate impuse la spectacole si festivaluri. Cum le-ati raspunde celor care, spre exemplu, nu au voie cu umbrele intr-o zi ploioasa?

Le-as spune ca, daca ar vedea cum lor sau cuiva drag le-ar scoate un ochi, din greseala, cu varful unei umbrele, nu ar mai avea nimic de comentat. Au fost cazuri petrecute in alte tari, cu ani in urma, de acolo s-a nascut aceasta regula. Ca sa nu mai discutam ca cei din spatele unei persoane cu umbrela nu mai vad absolut nimic. Asa ca tine si de bunul simt. Pelerinele de ploaie sunt perfecte pentru un concert.

12. Care sunt cantaretii pe care va doriti sa ii auziti cel mai mult la B\’ESTFEST Summer Camp?

Sunt foarte multi, nici nu as sti de unde sa incep. Totul, insa, depinde de bugetul festivalului, iar in Romania bugetele de festival sunt mici prin comparatie chiar cu tarile din jur. Opener in Polonia, care anul acesta are Coldplay si Prince in line-up, primeste 2 milioane de euro sprijin de la autoritatile poloneze, care se bucura foarte tare de cei 30-40.000 de turisti straini atrasi de un asemenea festival. Anul acesta am fost la Pinkpop, unde i-am regasit pe Kings of Leon, Coldplay si Foo Fighters in line-up. Pe langa milioanele atrase in sponsorizari, Pinkpop a vandut un total de 200.000 de bilete anul acesta. Din pacate, Romania nu a ajuns la o asemenea putere de cumparare, inca.

13. Exista artisti pe care ati vrut sa ii aduceti in concert si nu s-a putut?

Da, am negociat cu U2 pentru un concert pe stradion anul acesta dar, din pacate, turneul lor nu a mai putut fi prelungit.

Ce parere aveti de raspunsuri? Sunteti gata pentru showuri? AICI gasiti mai multe detalii despre trupele si activitatile de la B\’ESTFEST 2011. Tocmai ieri a fost adaugata o noua scena, pentru artisti romani – Future Heroes.

Citește în continuare