Skip to content

Designerul si artistul grafic Irina Marinescu si fotograful Andrei Runcanu, intr-o expozitie dialog la Mezanin intre 28 ianuarie si 5 februarie.

Cunoscuti in lumea artistica bucuresteana drept un cuplu care functioneaza atat impreuna dar si independent, Irina Marinescu si Andrei Runcanu au deschis incepand o expozitie gandita sub forma unui dialog inspirat de iubire.

Titlul expozitiei este „Dialoves” si include desenele semnate de Irina Marinescu, cunoscuta si ca designer vestimentar, si fotografiile lui Andrei Runcanu, cunoscut anterior si ca actor in „Kira Kiralina”, „Loverboy” sau „Lungul drum spre casa”.

Expozitia va avea loc in spatiul de la Mezanin (Str. Actor Ion Brezoianu nr. 23-25, la Palatul Universul), in perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2022.

Temele lucrarilor lor se intrepatrund atat in proiectele comune, cat si in proiecte personale separate. Alaturarea lucrarilor lor evidentiaza o sincronicitate si o legatura telepatica involuntara intre cei doi artisti, influente, viziuni estetice si cromatice comune, dar mai ales lucrari care in mod “accidental” corespund perfect, printr-un dialog cursiv al acestora.

DIALOVES este o incursiune in intimitatea unui spatiu personal, in mijlocul unei cautari. Desenele Irinei Marinescu si fotografiile lui Andrei Runcanu isi cauta zonele comune de emotie, tema si culoare. 

Toate lucrarile expuse pot fi achizitionate dupa terminarea expozitiei si pot fi rezervate prin contactarea artistilor.

Irina Marinescu si-a inceput cariera de designer in primii ani de studiu la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti cand si-a creat propriul brand. 

A avut de la inceput un simt estetic diferit fata de alti creatori de moda de pe piata romaneasca si a ales sa se concentreze pe produse realizate manual, sa lucreze cu artizani si sa ofere creatiilor sale un aspect organic. Intre timp a mai lansat un brand – „Cap Aurora” – si un magazin vintage – BabaLuna – si a devenit preferata de actritele din Romania care sunt mereu incantate sa ii poarte creatiile pe covorul rosu la evenimente.

Irinei Marinescu a lucrat in cinematografie ca designer de costume, cele mai cunoscute creatii fiind pentru „Pozitia copilului” in regia lui Calin Peter Netzer care a castigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin in 2013. In ultimii ani au inceput sa fie apreciate si lucrarile ei de design grafic pe care le posteaza pe retelele de socializare iar prin expozitia de la Mezanin, publicul va cunoaste mai de aproape filozofia ei de viata: „sa aduc iubire si atentie in tot ceea ce fac, sa spun poveste cu fiecare dintre ele”.

Nascut in 1982, Andrei Runcanu s-a remarcat mai intai ca actor in productii precum Kira Kiralina, 6 Gloante, Loverboy, Portretul luptatorului la tinerete, Lungul drum spre casa sau Afterparty. 

Runcanu a realizat numeroase portrete ale actorilor romani, cu expozitii dedicate acestora la Teatrul de Comedie si Bulandra. A devenit cunoscut pentru fotografiile alb-negru care surprind stari naturale dar si pentru o serie de imagini in care este explorata senzualitatea feminina.

In 2015, a realizat un proiect experimental intitulat „My Trade Trip” in care a plecat prin Europa cu portofelul gol, si-a pus la dispozitie cunostintele de actorie si fotografie pentru a supravietui. A vorbit despre aceasta experienta intr-un interviu acordat televiziunii Digi24: „„Conceptul meu a fost simplu, fac fotografii sau predau actorie si nu cer niciun fel de bani in schimb, nu am nevoie de bani, am nevoie doar de ceva de mancare, de ceva de baut, un loc unde sa dorm si, in acelasi timp, ca asta e probabil catch-ul acestui proiect, ca n-am avut niciodata bani la mine. Am plecat fara bani. Aveam un card pe care aveam bani cat sa ma duc sa iau primul autobuz, taxi, tren spre aeroport, de acolo sa imi iau un bilet de avion spre casa si sa ma intorc. Am plecat din Amsterdam si am luat-o prin Bruxelles, Paris, apoi in sud, Lyon, Montpellier, Barcelona, din Barcelona am zburat in Milano, din Milano am fost in Rimini, din Rimini am fost in Bologna si dupa aia m-am intors acasa. N-am avut niciodata bani in buzunar, in portofel, n-am atins niciodata bani.”

A fondat „Story of Magazine”, revista de fotografie, literatura si moda iar lucrarile lui au fost publicate, de-a lungul timpului in publicatii precum Elle, Marie Claire, Esquire, Forbes, Folkr, Beware!, Men’s Health, Onfilm, All Hollow, 35mm Magazine.

Citește în continuare