Skip to content

István Szabó, regizorul maghiar premiat cu Oscar, printre invitatii editiei aniversare TIFF. Szabo a mai fost in Romania in 2013 la Festivalul de film Anonimul

Regizorul maghiar István Szabó revine in Romania ca invitat special la cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alatura zeci de invitati romani si straini, printre care celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producatorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini. 

Regizorul István Szabó vine la Cluj-Napoca sa prezinte „Raport Final” (Final Report), cea mai noua productie pe care o semneaza. Autorul premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film strain pentru „Mefisto” (1981) va fi prezent la proiectia filmului inclus in sectiunea Ziua Maghiara pe 28 iulie la Cinema Victoria si va sustine un masterclass la Facultatea de Teatru si Film a Universitatii Babes-Bolyai, pe 30 iulie, de la ora 16:00. La Gala de inchidere, cineastului ii va fi inmanat oficial Premiul pentru intreaga cariera, anuntat la TIFF in 2018. In cei 60 de ani de cariera cinematografica, Szabo a semnat zeci de titluri importante, cele mai cunoscute fiind „Colonelul Redl”, „Hanussen, „Meeting Venus”, „Sunshine”, „Taking Sides”, „Being Julia”.

Regizorul a mai fost in Romania, in 2013, la Festivalul de Film Independent Anonimul, unde a primit premiul pentru intreaga cariera si a tinut un masterclass. In cadrul intalnirii cu publicul, acesta a povestit despre modul de lucru atipic cu actorii din filmele sale: nu le da indicatii actorilor din distributiile filmelor lui, tot ceea ce e important pentru el este sa faca un casting cu actorii care sa se potriveasca in chip si energie cu ceea ce a proiectat pe personaje. Singura pregatire sunt discutiile pe text in care, cel mai adesea, el intreaba si actorii raspund ce au inteles dincolo de cuvintele scrise.

Pe 28 iulie, in cadrul Zilei Maghiare, vor rula alte opt filme premiate, printre care Spirala (Spiral), al regizoarei clujene Cecília Felméri, recompensat cu o Mentiune speciala la Varsovia, cu Alexandra Borbély (On Body and Soul) si Bogdan Dumitrache (Pozitia copilului) in rolurile principale. In aceeasi sectiune, cineastul Szabolcs Hajdu se intoarce la Cluj cu „Treasure City”.

In afara Zilei Maghiare, cinefilii care vin la TIFF ii pot intalni si pe regizorii Christos Nikou, prezent in Competitia oficiala cu „Mere” (Apples), si Vadim Perelman, invitat la proiectia „Lectii de persana” (Persian Lessons) din Piata Unirii Open Air.

Regizoarea italiana Susanna Nicchiarelli vine la TIFF cu „Domnisoara Marx” (Miss Marx), noua productie pe care o semneaza, premiata recent la Venetia si „Un loc ca oricare altul” (Nowhere Special), in regia lui Uberto Pasolini, cunoscutul producator al comediei „The Full Monty

In sectiunea Focus Spania vor face parte Roberto Cueto, selectioner al Festivalului de la San Sebastian, cineastul Agustí Villaronga – regizorul filmului „In pantecul marii” (The Belly of the Sea), regizorul si producatorul Manuel Arija de la Cuerda – autorul filmului „Ultrainocenta” (Ultrainnocence), Javier Polo Gandía – regizorul „Misterul flamingoului roz” (The Mistery of the Pink Flamingo) sau cineastul Guillermo Benet, care semneaza regia si scenariul lungmetrajului „Nevinovatii” (The Blameless).

De asemenea, si celebrul scenarist si scriitor mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru scenariile unor filme precum „Babel (nominalizat la Oscar in 2006) sau „The Three Burials of Melquiades Estrada, premiat pentru scenariu la Cannes, va fi prezent la Cluj alaturi de Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, Katriel Schory, producator, fondatorul Belfilms si fost director executiv al Israel Film Fund, actorul, regizorul si producatorul american Scott Coffey (Ellie Parker, Mullholland Drive) si actrita Maria Popistasu, protagonista in „Intregalde, selectionat in Quinzaine des Réalisateurs la Cannes. 

Din juriul care va acorda premiile sectiunii Zilele Filmului Romanesc va face parte Bernd Buder, directorul artistic al Film Festival Cottbus si consultant pentru selectia sectiunii Forum a Festivalului de la Berlin, alaturi de consultantul si selectionerul Freddy Olsson, fost presedinte al Festivalului de la Göteborg, si coordonatorea echipei de marketing a New Europe Film Sales,  Ewa Bojanowska.

Scurtmetrajele din sectiunea ZFR vor fi jurizate de Doris Bauer, co-directoarea Vienna Shorts, criticul de film Jay Weissberg, directorul Festivalului de Film Mut din Pordenone, si Xavier Henry-Rashid – fondatorul companiei Film Republic. Profesor de cinema si critic de film, Jean-Max Méjean va face parte din Juriul FIPRESCI, alaturi de jurnalista Jenni Zylka, membră a echipei de selectie a sectiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, si Marina Kostova, unul dintre cei mai apreciati critici de film din Macedonia de Nord, redactor-sef adjunct al publicatiei SDK.

Citește în continuare