Skip to content

Lucrarea „Numarul 31” de Jackson Pollock ar putea deveni una dintre cele mai scumpe picturi ale sale. Pictura abstracta de mici dimensiuni este estimata la 41,7 milioane de euro.

Recent, casa de licitatii Christie’s a anuntat punerea in vanzare a unei picturi semnate de Jackson Pollock la un pret estimat de 41,7 milioane de euro. 

Pollock este unul dintre cei mai importanti artisti americani, este reprezentant al expresionismului abstract cu un portofoliu de 363 de picturi in decursul a 44 de ani de viata. S-a remarcat drept unul dintre cei mai creativi artisti ai generatiei sale, fiind initiatorul tehnicii ”dripping” prin care panzele sunt picurate cu vopsea folosind miscari spontane.

In ultimii ani, lucrarile lui Pollock au devenit cele mai cautate atat in muzee cat si in licitatii. In 2021, lucrarea ”Number 17” din 1951 a fost vanduta la Sotheby’s pentru 61 de milioane de dolari, un pret aproape dublu fata de cei 35 de milioane de dolari estimati initial de specialisti. 

Licitatia de la Christie’s va avea loc la New York pe 12 mai iar pictura lui Pollock va fi insotita de o serie de lucrari semnate de artisti ai secolului al XX-lea precum Andy Warhol, Pablo Picasso si Georgia O’Keeffe.

Lucrarea scoasa la licitatie se numeste ”Number 31” si a fost realizata in 1949 pe un carton de 78,7 x 55,8 cm. Este o pictura la care a folosit culori in ulei, email si vopsea, iar cartonul a fost lipit pe o placa de masonit, un amestec dur de fibre lemnoase. Se presupune ca lucrarea a fost pictata spre finalul anului respectiv si a fost promovata intens in 1950 de catre Betty Persons, managerul lui Pollock.

Christie’s spune despre ea ca ar fi ”una dintre cele mai bogat executate exemple ale picturilor lui Pollock la care a folosit tehnica dripping”. A fost inclusa in 1967, cat si in 1998 in retrospectivele Jackson Pollock organizate de MoMA si a fost apreciata de critici drept una din cele proeminente picturi ale artistului. 

Lucrarea va fi expusa la Christie’s Los Angeles intre 19 si 22 aprilie dupa care va fi trimisa inapoi la New York unde va putea fi vazuta inaintea licitatiei.

Alex Rotter, specialist in arta secolelor al XX-lea si XXI-lea la Christie’s a declarat: ”Prin maniera sa revolutionara, Pollock a reusit sa largeasca orizontul de tehnici traditionale de pictura si a facut acest lucru intr-un mod eficient. Picturile la care s-a folosit tehnica ”dripping” au fost si inca sunt cele care reprezinta avangarda americana a secolului al XX-lea si sunt greu de obtinut prin intermediul pietei de arta.“

Pictura a ramas in aceeasi colectie privata in ultimele doua decenii, iar ultima data a fost vanduta tot la Christie’s in mai 1988 la un pret de 3,5 milioane de dolari.

Potrivit specialistilor de la Christie’s pictura este estimata la un pret de 45 de milioane de dolari. Ar putea deveni cea mai scumpa lucrare a lui Pollock vanduta vreodata intr-o licitatie publica deoarece se presupune ca pretul licitatiei va depasi actualul record de 61 de milioane de dolari, dupa cum se intampla adesea. 

In momentul de fata cea mai scumpa lucrare de Pollock costa 140 de milioane de dolari si a fost vanduta de magnatul american David Geffen catre omul de afaceri mexican David Martinez in 2006. Lucrarea se numeste ”No.5” si a fost realizata de Pollock in 1948.

Jackson Pollock a trasat o linie importanta intre arta si Teoria Haosului.

Jackson Pollock a pus bazele expresionismului abstract, fiind extrem de controversat de critici, care se imparteau in doua categorii: extaziati la ideea vederii uneia din lucrarile sale, nescapand nicio ocazie pentru a le lauda si interpreta simbolismul sau considerand ca lucrarile lui, create prin tehnica stropirii panzei, nu este arta. Insa exista cativa fizicieni, alaturi de matematicianul Richard Taylor, care au avansat ipoteza ca operele lui Pollock arata proprietatile fractalilor din matematica. Expertii isi imaginau ca artistul avea intuitia naturii miscarii haotice si asta cu mai bine de zece ani inainte de aparitia Teoriei Haosului. Alti teoreticieni au sugerat ca Pollock a reprodus in lucrarile sale cele mai populare teorii cu privire la timp, pentru a da operelor sale o profunzime nemaivazuta pana atunci.

Jackson Pollock stia exact cum trebuie sa arate lucrarea sa, desi tehnica de lucru folosita nu impunea nicio rigurozitate

Orfan de mic, artistul va lucra tot timpul frenetic, avand pusee de rebeliune in adolescenta si o serie de incercari nereusite cu alte tehnici de pictura. Adevaratul stil si-l descopera la contactul cu vopseaua lichida, renuntand inclusiv la instrumentele conventionale, preferand sa arunce direct culoarea pe podea sau pe un perete. Jackson Pollock declara intr-un interviu ca in timpul actului creator nu mai era constient de realitatea din jurul sau, fiind absorbit complet de tabloul pe care il crea. Desi multi au criticat aceasta tehnica de lucru, in care prefera aruncatul culorii pe panza si folosirea nisipului si a sticlei pisate in locul altor materiale, pe motivul ca oricine ar fi putut sa faca la fel, artistul avea un raspuns pentru ei: Jackson Pollock stia cum anume avea sa arata pictura la sfarsit, lucrand cu imaginea finala in minte si pozitionand fiecare fractal ca in imaginatia sa.

Alaturi de Andy Warhol, Keith Haring si Michel Basquiat, Pollock este deseori numit in randul celor mai influenti artisti americani din istorie prin schimbarile revolutionare pe care le-a adus in arta. Mai jos puteti citi mai multe despre ceilalti artisti din lista.

Citește în continuare