Skip to content

Japonia a redeschis o parte din cinematografe. Pe marile ecrane ruleaza „Ben-Hur”, „Vrajitorul din Oz” si „Blade Runner”

Cel de-al treilea box office din lume a suferit cea mai substantiala pierdere in luna aprilie, cand veniturile din incasari au scazut cu 96%. Salile de cinema din Japonia au inceput sa se redeschida si cinefilii se pot bucura de o serie de filme clasice de la Hollywood printre care „E.T.”, „East of Eden” si „Bonnie and Clyde”.

In timpul pregatirilor de redeschidere de saptamana trecuta, operatorii s-au confruntat cu o dilema, nestiind ce productii sa ruleze in salile de cinema.

Studiourile si distribuitorii de la Hollywood pana la Tokyo si-au amanat majoritatea noilor productii pentru mai multe luni ca raspuns la noua situatie mondiala, fiind constienti ca veniturile vor fi foarte reduse daca le vor lansa in aceasta perioada. Aceasta situatie i-a impulsionat pe distribuitorii internationali care isi reiau activitatea sa devina creativi.

Toho, cel mai mare lant de cinematografe din Japonia, care a redeschis saptamana trecuta zece sali de cinema, a hotarat sa puna accent pe filmele clasice, tinand cont de preferintele publicului.

Printre titlurile pe care compania le-a readus pe marele ecran se numara pelicula „Ben-Hur” (1959) pentru care regizorul William Wyler a obtinut un premiu Oscar, „The Wizard of Oz” (1939), „East of Eden” (1955), care ii are in rolurile principale pe James Dean si Julie Harris, celebrul film „Bonnie and Clyde” (1969) si „Blade Runner” regizat de Ridley Scott in 1982.

Muzicalul „West Side Story” (1961) si western-ul „Rio Bravo” (1959) cu John Wayne, Dean Martin si Ricky Nelson au rulat, de asemenea, in cateva cinematografe, alaturi de alte filme populare din anii ’80 si ’90, precum „E.T. the Extra-Terrestrial” (1982) si „The Shawshank Redemption” (1994).

Aceleasi cinematografe ruleaza si cateva filme japoneze si asiatice. Recentele blockbustere anime ale lui Makoto Shinkai „Your Name” (2016) si „Weathering With You” (2019) revin si ele pe ecrane in unele zone ale tarii. La fel si filmul japonez de succes „Shin Godzilla” din 2016, regizat de Hideaki Anno si Shinji Higuchi.

„Parasite”, celebrul film al regizorului Bong Joon-ho, care a castigat patru premii Oscar la gala din acest an si care avea incasari uriase inainte de inchiderea salilor de cinema din luna martie, este distribuit din nou pentru public.

Industria cinematografica din Japonia va avea nevoie de tot sprijinul pe care-l poate obtine pentru a-si reveni dupa pandemie. Redeschiderea salilor de cinema este un pas important catre repunerea in functiune a sectorului cinematografic japonez, unul dintre cele mai importante din lume.

Incasarile totale ale celor 12 distribuitori de filme din Japonia au insumat in luna aprilie doar 6,4 milioane de dolari, o scadere drastica de 96,3% fata de sumele incasate anul trecut din aceeasi perioada, conform Motion Picture Producers Association of Japan (MPPAJ). Aceasta este cea mai mica cifra lunara pe care MPPAJ a inregistrat-o vreodata.

Compania Toho urmeaza sa redeschida inca 23 de cinematografe in diferite regiuni ale tarii si a utilizat o serie de proceduri de siguranta, inclusiv limitarea numarului de persoane care participa la vizionare, scaunele au fost aranjate astfel incat sa respecte distantarea sociala, iar publicul si personalul sunt obligati sa poarte masti de protectie.

Festivalul International de Film de la Shanghai (SIFF), cel mai vechi si mai prestigios eveniment cinematografic din China, care era programat initial sa se desfasoare in perioada 13-23 iunie 2020, a fost amanat din motive de siguranta.

Fondat in 1993, festivalul de la Shanghai a devenit o atractie faimoasa a Chinei pentru talentele de la Hollywood. Printre actorii care au participat la editiile anterioare se numara Bradley Cooper, Brad Pitt, Danny Boyle, Angelina Jolie, Luc Besson, Tom Hooper si Ang Lee.

In cadrul editiei de anul trecut au fost proiectate peste 500 de filme de fictiune si non-fictiune de pe tot mapamondul, iar juriul a fost format din artisti celebri si experti din industria filmului chinez si international, printre care regizorul si scenaristul turc Nuri Bilge Ceylan, regizorul italian Paolo Genovese, actrita Zhao Tao si regizorul Zhou Hao.

Citește în continuare