Skip to content

Japonezii au inventat un mod inedit de a nu-si lasa bunicii sa imbatraneasca singuri: ii poti „angaja” sa-ti dea sfaturi intelepte, sa te asculte sau sa iti gateasca o masa delicioasa.

In Japonia, numarul persoanelor in varsta care raman in campul muncii este intr-o continua crestere. In 2023 erau 9,1 milioane de persoane cu varsta de 65 de ani sau peste care inca munceau, ceea ce inseamna ca unul din patru varstnici alege sa lucreze si dupa pensionare pentru a-si suplimenta veniturile modeste. 

Situatia este cu atat mai dificila pentru femeile in varsta care nu au avut oportunitati de educatie superioara sau experienta profesionala stabila.

Pentru a veni in sprijinul acestui segment, o companie japoneza a lansat un serviciu inedit: OK Obaachan, adica „Bunica OK”, un concept prin care oricine poate „inchiria” o bunica pentru o taxa orara. 

Ideea apartine firmei Client Partners, care se defineste ca fiind o companie de tip „women-only handyman”, adica o retea care gaseste oportunitati de lucru pentru femei de toate varstele si abilitatile.

Divizia OK Obaachan numara aproximativ o suta de bunici cu varste intre 60 si 94 de ani. Singura cerinta pentru a intra in acest program este ca femeile sa puna la dispozitie intelepciunea si experienta de viata acumulate de-a lungul anilor. 

„Sunt multe persoane care doresc sa contribuie societatii chiar si la varste inaintate”, spun reprezentantii companiei. „Iar experienta si abilitatile lor pot fi de mare folos comunitatii.”

Serviciile oferite de aceste bunici sunt surprinzator de diverse. Cele mai frecvente solicitari sunt pentru ajutor la treburi casnice, lectii de gatit sau baby-sitting, dar si pentru sfaturi emotionale sau sprijin moral. 

Multi clienti apeleaza la bunici pentru a fi ascultati, pentru a cere indrumare in relatii de familie complicate sau chiar pentru a primi incurajare dupa o despartire.

O bunica inchiriata poate ajuta chiar si la impacarea familiei.

Pe site-ul OK Obaachan sunt mentionate situatii neobisnuite in care aceste bunici au fost chemate: de la medierea conflictelor in familie, asistenta la organizarea unei despartiri de un partener, pana la prezenta la nunti in locul rudelor care lipsesc sau incurajarea copiilor la competitii sportive. 

Unele bunici sunt rugate sa scrie mesaje de mana cu o caligrafie eleganta, sa tricoteze, sa coasa sau sa gateasca mese ca acasa.

Pretul pentru un astfel de serviciu este de 3.300 yeni pe ora (aproximativ 22 de dolari), plus o taxa de transport tot de 3.300 yeni. Client Partners mentioneaza ca aceste tarife sunt ferme si nu se negociaza, din respect pentru experienta si priceperea bunicilor.

Desi oricine poate aplica, nu toate doamnele sunt acceptate. Firma isi doreste bunici amabile, harnice si implicate, care inteleg si respecta sentimentele celorlalti. In plus, trebuie sa aiba o minte deschisa, pentru ca pot aparea solicitari care sfideaza normele traditionale japoneze, cum ar fi sprijinul acordat mamelor singure sau persoanelor LGBTQ+. 

Multi clienti descriu bunicile OK Obaachan drept persoane de incredere si calde, iar pentru aceste femei, fiecare misiune devine un mod de a-si regasi scopul.

Inchirierea unei bunici devine un simbol al solidaritatii intre generatii.

In contextul cresterii costului vietii in Japonia, tot mai multi varstnici se vad nevoiti sa caute surse suplimentare de venit. OK Obaachan transforma aceasta nevoie intr-un beneficiu reciproc: cei mai tineri primesc ajutor si sfaturi de la cineva cu experienta de viata, iar bunicile isi pastreaza sentimentul ca sunt utile si active.

In paralel, conceptul face parte dintr-o tendinta mai larga in Japonia, unde exista si servicii de inchiriat prieteni, rude sau chiar bunici de sex masculin prin platforme ca Ossan Rental. Desi suna neobisnuit, aceste servicii reflecta schimbarea relatiilor sociale si nevoia oamenilor de conexiune si sprijin emotional, mai ales intr-o societate care valorizeaza discretia si evita confruntarile directe.

Mai multe detalii pe site-ul Client Partners.

Citește în continuare