Skip to content

Regizorul francez Jean-Jacques Annaud ( 7 ani in Tibet, Amantul) a fost condamnat pentru frauda fiscala la 9 luni inchisoare cu suspendare

La inceputul acestei saptamani, unul dintre cei mai importanti regizori francezi din toate timpurile, Jean Jacques Annaud, a fost condamnat la 9 ani inchisoare cu suspendare si o amenda de 150.000 de euro pentru ca nu a declarat autoritatilor fiscale mai mult de 1 milion de euro pe care i-a incasat in 1997.

Regizorul, in varsta de 77 ani, isi recunoscuse in prealabil vina, banii nedeclarati in 1997 erau o parte din remuneratia sa pentru filmul „7 ani in Tibet”, film care a generat 110 milioane de euro incasari globale.

Procurorii au demonstrat intentia regizorului de frauda, aratand ca suma s-a aflat initial intr-un fond numit Los Condores in Insulele Cayman, pentru a fi transferata apoi in Hong Kong. Prima data informatiile referitoare la aceasta frauda au fost facuta publice in 2017 intr-o ancheta numita „Paradise Papers” realizata de Radio France si Le Monde.

La acea vreme, avocatul regizorului si-a descris clientul drept un „cineast bun, dar nu un mare expert in impozite”, spunând ca metoda de plata a fost decisa de producatorul american al filmului, Sony Studios. Instanta de la Paris a aprobat sentinta propusa de parchetul financiar national, subliniind ca inculpatul a recunoscut faptele si si-a „regularizat situatia” fiscala.

De la dezvaluirile presei, regizorul a initiat proceduri pentru a-si plati taxtele restante (aproape un milion de euro) din impozite evitate in decurs de douazeci de ani, precum si penalitati

Jean-Jacques Annaud este unul dintre cei mai important regizori francezi din toate timpurile, este autorul filmelor  In numele trandafrului (1986), L’ours (1988), Amantul (1992), Deux Frères (2004), 7 ani in Tibet (1997). Este castigator al unui premiu Oscar pentru cel mai bun film strain cu filmul Black and White in color.

Citește în continuare