Skip to content

Mama barbatului surd ucis de Jeffrey Dahmer critica dur serialul Netflix: „Nu s-a intamplat asa. Nu vad cum pot sa scoata astfel de lucruri.” Alti doi membri ai familiilor victimelor s-au declarat impotriva episoadelor create de Ryan Murphy.

Serialul „Dahmer” de pe Netflix a devenit una dintre cele mai populare productii cinematografice lansate pana acum pe platforma de streaming, depasind chiar si „Bridgerton” in audienta. 

 „DAHMER – Monstru: Povestea lui Jeffrey Dahmer” spune in 10 episoade povestea aproape incredibila a criminalului in serie Jeffrey Dahmer. Supranumit „Canibalul din Milwaukee”, Dahmer a ucis intre 1978 si 1991 cel putin 17 baieti si barbati cu varste cuprinse intre 14 si 32 de ani. Serialul analizeaza aceste crime de neinchipuit si se concentreaza asupra victimelor lipsite de aparare si asupra comunitatii lor profund afectate de rasismul sistemic si de incompetenta politiei, care a permis celui mai cunoscut ucigas in serie din America sa-si continue la vedere seria de crime, timp de peste un deceniu.

O parte din succesul seriei se datoreaza si controverselor in care este implicat in continuare, fiind criticat de catre public si presa pentru ca au inceput sa romanteze anumite crime sau ca au promovat episoadele drept „continut LGBT+” desi motivul crimelor lui Dahmer nu aveau legatura cu orientarea lui sexuala.

In acelasi timp, prestatia lui Evan Peters in rolul lui Dahmer a fost laudata de critici, dar serialul a fost criticat online pentru portretizarea ucigasului.

Criticile aduse serialului creat de Ryan Murphy au inceput sa vina inclusiv din partea familiilor victimelor lui Jeffrey Dahmer.  

Mai multi urmasi ai victimelor s-au pronuntat impotriva serialul, inclusiv Shirley Hughes, mama lui Tony Hughes, pe care Dahmer l-a ucis in 1991. Unul dintre episoade, „Silenced”, se concentreaza pe povestea lui si pe modul in care l-a cunoscut pe Dahmer intr-un bar.

Intr-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian, Hughes, in varsta de 85 de ani, spune ca serialul nu ii prezinta cu acuratete nici pe fiul si nici pe ea: „Nu s-a intamplat asa.”

Shirley Hughes, al carei rol este interpretat de Karen Malina White in serial, a adaugat: „Nu vad cum pot face asta. Nu vad cum pot sa ne foloseasca numele si sa scoata astfel de lucruri acolo.”

Potrivit Associated Press, Hughes a fost deseori prezenta la procesele lui Dahmer, inclusiv dupa arestarea sa in 1991 si condamnarea ulterioara. Fiul ei, in varsta de 31 de ani, era surd si isi dorea sa devina model cand l-a intalnit pe Dahmer si a fost ucis de acesta.

Desi Hughes a declarat pentru The Guardian ca nu a vizionat toate episoadele, faptele prezentate in serial sunt departe de realitate. Ulterior, a adaugat ca ii este in continuare foarte greu sa vorbeasca despre perioada respectiva si le-a inchis telefonul jurnalistilor.

Shirley Hughes, care preda un curs de religie in Milwaukee cand fiul ei a fost ucis, nu a vorbit prea multe in public despre Tony. 

Stanga: Rodney Burford in rolul lui Tony Hughes; Dreapta: Tony Hughes

Ea a aflat de uciderea lui dupa ce anchetatorii i-au descoperit craniul in apartamentul lui Dahmer si l-au identificat prin inregistrarile dentare.

Dar, in momentul in care Dahmer a fost acuzat de uciderea sa, ea a declarat pentru United Press International ca s-a simtit usurata stiind de ce fiul ei a disparut, fiind totodata zdrobita emotional de soarta pe care a intalnit-o.

„Doare. Am varsat lacrimi. Ele nu sunt lacrimi de intristare si nu sunt neincrederea in Dumnezeu. Sunt lacrimi de durere, pentru ca doare. Doare foarte tare. Dar trebuie sa ai incredere si sa te rogi si sa continui zi de zi.” a declarat mama lui Hughes la vremea respectiva.

Episodul care spune povestea lui Tony este si cel in care producatorii serialului s-au straduit cel mai mult sa se concentreze asupra unei victime. 

In episodul respectiv, Hughes – interpretat de actorul Rodney Burford, la randul lui surd – isi pierde auzul in copilarie, dupa ce un medic i-a prescris gresit medicamente, pe fondul a ceea ce mama lui a descris anterior drept o lupta cu pneumonia.

El creste comunicand prin limbajul semnelor, citind buzele si scriind note de mana. Este apropiat de sora lui care vrea sa-si numeasca primul fiu dupa el, de mama lui care viseaza sa-l vada model si de prietenii lui gay care sunt la randul lor surzi si alaturi de care a mers in clubul in care l-a intalnit pe Dahmer.

Serialul implica faptul ca, in timp ce Hughes incearca sa plece dupa o noapte petrecuta impreuna, Dahmer il ucide, posibil cu un ciocan. Episodul se termina cu Dahmer gatind si mancand ficatul lui Hughes dupa ce a donat bani mamei si familiei lui Tony, care il cautau cu disperare.

Atat Ryan Murphy cat si actorul Evan Peters au insistat ca serialul s-a straduit sa puna in prim plan povestile victimelor si traumele familiilor acestora. Insa au aparut si alti urmasi ai victimelor care s-au aratat afectati de ecranizare.

Rita Isbell

Eric Perry, varul lui Errol Lindsey, una dintre victimele lui Dahmer, a scris pe Twitter ca rudele sale au aflat despre serial pe 21 septembrie cand Netflix a facut publice episoadele: „Netflix nu a fost obligat sa consulte familiile victimelor, deoarece evenimentele pe care le infatiseaza sunt date publice, dar felul in care s-au intamplat i-a traumatizat din nou pe cei dragi celor ucisi de Dahmer. De cate seriale si documentare mai este nevoie?”. 

Rita Isbell, sora lui Lindsey si verisoara lui Perry, care este infatisata in serial intr-o scena in care il numeste „Satana” pe Dahmer, a declarat la randul ei ca serialul „s-a simtit dur si neglijent.”

Isbell a adaugat ca serviciul de streaming nu a contactat-o ​​in legatura cu scenariul serialului, chiar daca declaratia si reactia ei fata de ucigasul fratelui ei sunt recreate si interpretate de actrita DaShawn Barnes: „Simt ca Netflix ar fi trebuit sa intrebe daca ne deranjeaza sau cum ne-am simtit cand am facut-o. Nu m-au intrebat nimic. Pur si simplu au facut-o”.

Una dintre victimele lui Dahmer a scapat cu viata si astfel a fost prins si arestat, fiind condamnat pentru 16 crime.

Procurorii au stabilit ca Dahmer isi atragea victimele in apartamentul sau sub pretextul unui interes sexual, le droga, le sugruma sau le ucidea in alt mod si, uneori, comitea acte sexuale cu cadavrele lor inainte de a le dezmembra.

In 1992 a fost gasit responsabil pentru cel putin 17 crime iar sentinta primita la finalul proceselor echivala peste 600 de ani in inchisoare – 16 sentinte pe viata. A murit doi ani mai tarziu, fiind ucis de un coleg detinut.

Cazul lui Dahmer a devenit memorabil in special din cauza autoritatilor care au ignorat complet toate dovezile, mai multi politisti au fost concediati dupa ce s-a descoperit ca lui Dahmer i s-a permis sa tina un adolescent captiv in casa lui sustinand ca erau intr-o relatie amoroasa. Desi fusese diagnosticat cu tulburare de personalitate schizopitala si probleme psihotice, instantele din Milwaukee au decis ca era sanatos din punct de vedere legal.

Parintii lui au declarat in timpul procesului ca ar fi avut o copilarie normala dar la un moment dat a inceput sa arate ca ar avea probleme cand a devenit obsedat de animale moarte. 

Mai multe despre povestea reala din spatele serialului mai jos.

Citește în continuare