„Jeunes Mères”, regizat de Jean-Pierre si Luc Dardenne, Premiul pentru scenariu la Cannes, in deschiderea ANONIMUL 2025. Cel mai nou film semnat de Radu Jude, „Dracula”, prima proiectie in Romania la Sfantu Gheorghe

Cel mai nou film semnat de Jean-Pierre si Luc Dardenne, „Jeunes Mères”, va putea fi vazut in premiera nationala in deschiderea celei de-a 22-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, imediat dupa selectia oficiala de la Cannes unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu si Premiul Juriului Ecumenic care nota in motivatia sa ca: „este o poveste spusa cu usurinta, in cea mai buna traditie a autorilor sai, care, inca o data, sunt capabili sa adauge elemente noi stilului lor rafinat. Filmul exploreaza prima si cea mai importanta relatie a fiecarei vieti umane, maternitatea, si atinge un adevar profund: dragostea poate dainui chiar si atunci cand familia – aceasta structura sociala de baza – esueaza, cand circumstantele sunt nedrepte, cand tineretea este impovarata de responsabilitatile de adult. Lungmetrajul dovedeste ca pana si acte mici, dar persistente, de dragoste si grija ale oamenilor si institutiilor pot vindeca cele mai profunde rani.”
Jessica, Perla, Julie, Ariane si Naïma locuiesc intr-o casa maternala care le sprijina in viata lor de tinere mame. Sunt cinci adolescente care spera la un viitor mai bun – pentru ele si pentru copiii lor.
Filmul este distribuit in Romania de Independenta Film si va putea fi vazut in premiera nationala la Sfantu Gheorghe, urmand sa fie lansat in cinematografe pe 10 octombrie 2025.

Tot in premiera nationala va fi aratat si „Dracula”, cel mai nou film semnat de Radu Jude, la doar cateva zile dupa prima sa proiectie din competitia oficiala de la Locarno. Plecand de la legenda celebrului vampir si de la figura lui Vlad Tepes, filmul propune o suita de povesti radical diferite ca stil si forma, de la pulp la avangarda, de la literar la grotesc, de la fantastic la hiperrealist. „Am incercat sa ofer in Dracula de toate pentru toti: film comercial, meditatie asupra miturilor nationale si a istoriei filmului, eseu, film cu vampiri, comedie populara, film politic, satira, film erotic, film de actiune, cinema literar. Era momentul sa dam si noi lumii un Dracula, am facut ce am putut mai bine, sper ca spectatorii sa se bucure macar de unele aspecte ale filmului.”, a spus Radu Jude.
Semnat de acelasi autor si premiat anul acesta la Berlinale cu Ursul de Argint pentru scenariu „Kontinental ’25”, va fi aratat la Sfantu Gheorghe tot in afara competitiei. Ambele filme sunt distribuite de Independenta Film.
„Jaful secolului”, al doilea lungmetraj al regizoarei Teodora Ana Mihai, este inspirat de un caz real – spargerea comisa de un grup de romani la muzeul Kunsthal din Rotterdam, in octombrie 2012. Actiunea filmului are loc in Tarile de Jos, unde Ginel si Natalia au venit la munca. Aici se reintalnesc cu Ita si Adrian, consatenii lor, baieti de baieti, care traiesc din ce castiga iubitele lor si din mici smenuri. Cand Natalia e agresata intr-un club, Ita il convinge pe Ginel ca sunt in dreptul lor sa se razbune. Satui sa fie tratati drept cetateni de mana a doua, cei trei pun la cale o lovitura. In mai putin de doua minute, sustrag tablouri in valoare de peste 20 de milioane de euro. Mai departe, insa, lucrurile se complica.
„Jaful secolului” o are in rolul principal pe Anamaria Vartolomei si este distribuit in Romania de Forum Film, premiera in cinematografe fiind estimata pentru 26 septembrie.
In afara competitiei anul acesta la ANONIMUL vor putea fi vazute si filmele documentare „Tata” si „Dupa cioate”.
Dupa ani de instrainare, Lina, o jurnalista din Moldova, primeste un mesaj video tulburator de la tatal sau, muncitor in Italia, care ii arata vanataile de pe brate provocate de angajatorul sau. Calatoria Linei pentru a dezvalui adevarul despre abuzurile la care a fost supus tatal sau la locul de munca deschide ranile trecutului si o conduce la descoperirea unui tipar de violenta domestica si suferinta ce i-a marcat familia timp de generatii.
Filmat in Italia, Moldova si Romania, „Tata”, scris si regizat de Lina Vdovii si Radu Ciorniciuc, este „un portret intim, real, foarte dens, cu multiple straturi, al traumei transgenerationale.” (Cineuropa).
In „Dupa cioate” doi regizori urmaresc un antreprenor devenit eco-activist in timp ce expune mafia lemnului din Romania. Calatoria lor ia o turnura dramatica atunci cand, in mijlocul unei paduri, cei trei sunt atacati de un grup de 12 indivizi furiosi. Camerele sunt distruse, iar toate materialele filmate sunt pierdute. In fata acestei realitati dure, fiecare dintre ei incearca sa gestioneze situatia cum stie mai bine, confruntandu-se cu propriile indoieli si limite.
Filmele vor avea premiera pe marile ecrane din tara pe 12 septembrie si, respectiv, 28 noiembrie si sunt distribuite de Culoar Films.
La mai bine de un an de la selectia din competitia oficiala de la Cannes si dupa ce a avut proiectii in cinematografe si festivaluri din nenumarate tari, „Trei kilometri pana la capatul lumii” va fi aratat la Sfantu Gheorghe – locul unde a fost partial filmat – in prezenta echipei. Filmul incheie astfel un an spectaculos in care a adunat multe distinctii, a reprezentat Romania in cursa pentru Oscar si a atins inimile publicului: „ma bucur sa vad acest film si sa stiu ca nu sunt singur. Adi sunt eu, parte din prietenii mei si, cred, ca multi alti oameni din cine stie ce colt uitat de lume. E un film necesar care, pe langa calitatea artistica, reuseste ceva mult mai important: sa fie un manifest.” spunea un spectator dupa una dintre primele proiectii publice ale filmului semnat de Emanuel Parvu.
Tot in afara competitiei vor fi prezentate anul acesta si filmele „Trei” – regia Iulia Rugina, „E mai bine asa” – regia Emanuel Parvu si „Somnul” – regia Sebastian Mihailescu, in sectiunea #BackToShorts, dedicata cineastilor care se intorc la scurtmetraj avand deja in palmares si filme de lungmetraj.