Skip to content

Joel Schumacher, regizorul „The Phantom of the Opera”, „Batman Forever” a murit la 80 de ani.

Joel Schumacher a fost regizorul care a influentat o generatie de americani si chiar europeni, cei care au acum 40-50 de ani.

Este cel care a regizat fimul „Falling Down” cu Michael Douglas, care a avut premiera in competitia de la Cannes in 1993, si spunea povestea unui barbat atat de stresat incat face o cadere nervoasa pe autostrada si genereaza o problema pentru intregul oras.

Tot Schumacher a regizat si thrillerul „The Client”, bazat pe romanul lui John Grisham, cu Susan Sarandon si Tommy Lee Jones, un super succes de public la vremea lui.

Cu un background care venea din moda, si cu o viziune militantista asupra drepturilor omului, Schumacher – care a marturisit ca e gay – a transformat seria Batman intr-una mai cu stil.

A regizat doua dintre filmele „Batman”, dupa ce Tim Burton a plecat de la Warner Bros. Primul a fost „Batman Forever” (1995), cu Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey si Nicole Kidman in distributie. Filmul a avut incasari de peste 300 de milioane de dolari la nivel mondial. Pentru cel de-al doilea, „Batman and Robin” (1997), cu George Clooney si Arnold Schwarzenegger, a realizat costume cu sfarcuri, ceea ce l-a facut pe Clooney sa declare un deceniu mai tarziu ca a jucat un Batman homosexual.

Schumacher a regizat videoclipuri pentru artisti ca INXS, Lenny Kravitz si Seal si a adus background-ul din moda in stilul de regie, in anii 1980 – 1990, ceea ce nu a fost neaparat apreciat de critici, initial, dar a fost pe placul publicului. Schumacher a fost mai intai designer de costume, apoi s-a dedicat regiei.

Tot el a adaptat musicalul lui Andrew Lloyd Webber „The Phantom of the Opera” (2004) care n-a fost foarte indragit de critici, dar a primit trei nominalizari la Oscar.

Joel Schumacher a mai semnat regia pentru filmele „Bad Company”, cu Anthony Hopkins si Chris Rock, „Veronica Guerin”, cu Cate Blanchett, „The Number 23”, cu Jim Carey, si „Trespass”, cu Nicolas Cage si Nicole Kidman. A regizat si cateva episoade din „House of Cards”, in 2013.

Citește în continuare