Skip to content

Primele imagini cu Johnny Depp in primul rol din ultimii 3 ani. Il joaca pe Regele Ludovic al XV-lea in „Jeanne du Barry”, un film despre ultima amanta oficiala a regelui. Este povestea spectaculoasa a unei femei extrem de sarace care l-a cucerit pe cel mai influent rege al vremurilor.

Compania franceza Why Not Production a dezvaluit prima fotografie cu personajul lui Johnny Depp, care este inapoi pe platourile de filmare.

Dupa cativa ani in care cariera actorului american a fost pusa pe pauza din cauza problemelor legale, Depp revine intr-un rol foarte important, cel al Regelui Frantei, Ludovic al XV-lea.

Noul film in care joaca Depp se numeste „Jeanne du Barry”, iar filmarile au inceput pe 26 iulie la Palatul Versailles de langa Paris, resedinta Regelui Ludovic al XV-lea. Titlul lungmetrajului vine de la Jeanne du Barry, ultima amanta oficiala a Regelui iar povestea va fi centrata pe relatia de iubire dintre ei. 

Desi in imaginea aparuta in mediul online Depp este pozat din profil si are ochii acoperiti, se observa o transformare spectaculoasa a actorului prin machiaj, par si costume.

Filmul este regizat de Maïwenn Le Besco care joaca si rolul principal si a scris scenariul alaturi de Teddy Lussi-Modeste.

Fiind apreciata deopotriva ca actrita si regizoare, cel mai cunoscut rol al lui Maïwenn a fost „Diva Plavalaguna” in „Al Cincilea Element” al lui Luc Besson.

Povestea noului film este bazata pe fapte reale si o are in centru pe Jeanne du Barry care s-a nascut in saracie lucie si a fost nevoita sa-si falsifice actele, sa se casatoreasca de fatada si sa minta pentru a deveni amanta Regelui Frantei. Cei doi s-au indragostit, Jeanne s-a mutat la Versailles si a devenit una dintre cele mai scandaloase prezente feminine de la curtea franceza. Este o poveste despre o femeie care urca toate treptele sociale ale unei natiuni puternic segregate care incerca sa puna piedici oricarui individ care voia sa-si depaseasca statutul.

Este primul rol al lui Depp din ultimii ani si marcheaza un nou pas din campania lui de repozitionare dupa acuzatiile de agresiune fizica si sexuala care i-au fost aduse de fosta sotie, Amber Heard. 

Alaturi de Depp si Maïwenn mai joaca Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud, Noémie Lvovsky, Pascal Greggory si India Hair. Toti actorii vor vorbi in limba franceza.

Mai jos puteti urmari o filmare realizata de vizitatorii gradinilor Versailles cu Depp in timpul filmarilor.

Filmarile vor dura 11 saptamani si se vor desfasura atat la Versailles cat si in alte castele si palate din regiunea pariziana. Proiectul a gasit finantare in luna mai, la piata de filme de la Cannes.

„Jeanne du Barry” este al saselea film regizat de Maïwenn, cele mai recente fiind „Polisse” care a castigat Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes in 2011, „My King” care i-a adus un trofeu pentru actorie lui Emmanuelle Bercot tot la Cannes in 2015 si „DNA”, un lungmetraj auto-biografic lansat in 2020 in cadrul selectiei digitale a Festivalului de la Cannes.

Compania Why Not Productions este specializata in filmele de autor si se ocupa deopotriva de productie si distributie, avand in palmares mai multe lungmetraje care au castigat trofeul Palme d’Or la Cannes, precum „Dheepan” al lui Jacques Audiard si „I, Daniel Blake” al lui Ken Loach. A lucrat si colaboreaza in continuare si cu regizorul roman Cristian Mungiu, atat pentru cea mai recenta lansare, „R.M.N.” dar si pentru „Dupa Dealuri”, „Amintiri din epoca de aur” (2009), „Bacalaureat”.

Cunoscuta in istorie drept Madame du Barry, Jeanne Bécu a fost fiica ilegitima a unei croitorese si s-a nascut in saracie lucie, tatal ei fiind neidentificat.

La varsta de 3 ani, unul dintre amantii mamei ei, le-a plasat pe Jeanne, in varsta de 3 ani si pe mama ei in gospodaria amantei lui oficiale. Ulterior, Jeanne a fost trimisa la manastirea Aurea unde si-a inceput educatia si de unde a fost nevoita sa plece la varsta de 15 ani deoarece era considerata majora.

Pentru ca nu avea unde sa traiasca, Jeanne a avut diferite ocupatii: a vandut bibelouri dintr-o cutie pe care o plimba pe strazile Parisului, a fost asistenta unui frizer, a fost „dame de compagnie” (insotitoare) pentru o vaduva in varsta si a lucrat ca modista pana in momentul in care a fost remarcata de Contele du Barry intr-o seara la cazino.

Jeanne era descrisa deseori – asa cum se poate vedea si in portretul realizat de celebra pictorita regala Elisabeth Vigeé Le Brun – deosebit de atragatoare. Era blonda, cu parul buclat si ochii albastri iar frumusetea ei l-a atras pe Contele du Barry care a instalat-o in gospodaria lui si a numit-o amanta oficiala, oferindu-i titlul de „Mademoiselle Lange”. Astfel a contribuit la stabilirea carierei de curtezana a lui Jeanne in cele mai inalte cercuri ale societatii pariziene. Iar acest nou statut i-a permis sa fie amanta mai multor barbati, construind o clientela aristocratica numeroasa. 

Printre amantii lui Jeanne s-au numarat ministrii regelui Ludovic al XV-lea al Frantei dar si curtenii acestuia, cel mai proeminent fiind Maréchal de Richelieu. In 1768, cand vizita Versailles, l-a cunoscut pe Regele Ludovic al XV-lea.

Treptat, regele s-a indragostit de Jeanne si a invitat-o tot mai des in budoarele regale, dorind sa o inlocuiasca pe Madame de Pompadour, a doua amanta oficiala regala care murise in 1764. Insa nu o putea califica pe Jeanne cu rolul de amanta oficiala – Maitresse-en-Titre – pentru ca nu avea un titlu nobiliar asa ca i-a ordonat sa se casatoreasca cu un aristocrat. Astfel, Jeanne Becu a devenit Contesa du Barry, dupa casatoria cu fostul ei sponsor, Contele Guillaume du Barry. Si pentru a-i multumi pe curtenii regelui care nu ar fi acceptat-o fara acreditarile necesare, a falsificat actele pentru a parea cu trei ani mai tanara si de descendenta nobila.

Venirea ei la curtea regala franceza a fost considerata scandaloasa de unii, fiind considerata o  prostituata si o plebee. Din aceste motive, ea fost antipatica multora, inclusiv Mariei Antoaneta pe care Regele a fost nevoit sa o convinga – cu ajutorul ambasadorului Austriei – sa recunoasca prezenta lui Jeanne in public, pentru a fi acceptata de restul curtii regale. 

Sosita la Versailles pentru a se casatori cu viitorul Rege al Frantei, Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta a descris-o pe Madame du Barry intr-o scrisoare drept „cea mai stupida si impertinenta creatura imaginabila.”

La 3 ani dupa ce s-au cunoscut, Regele ii oferea lui Madame du Barry Pavilionul de Louveciennes unde a ramas pana la moartea regelui, in 1774. De altfel, in momentul in care a inceput sa se simta rau si si-a dat seama ca are variola, Ludovic i-a sugerat sa paraseasca Versailles pentru a o proteja de infectie. 

Dupa moartea regelui, Maria Antoaneta l-a pus pe sotul ei sa o exileze pe Jeanne la o manastire, departe de Versailles, avand interdictie sa se apropie la mai putin de 16 kilometri de palat. 

Ulterior, s-a mutat intr-un conac si a avut mai multi amanti printre care si Ducele de Brissac care a luat-o cu el la Paris intr-o vizita. Au nimerit in timpul Revolutiei Franceze cand Brissac a fost asasinat iar sclavii lui Jeanne au denuntat-o in fata comitetului de revolutionari pentru ca ar fi ajutat financiar emigrantii care fugisera de pedepsea capitala.

Jeanne a fost acuzata de tradare in 1792 si condamnata la moarte, fiind ghilotinata in decembrie 1793 in Place de la Révolution.

Citește în continuare