Skip to content

Joseph Fiennes (Povestea slujitoarei) va juca rolul antrenorului nationalei de fotbal a Angliei, Gareth Southgate, pe scena Teatrului National din Londra

Joseph Fiennes (Povestea slujitoarei) il va juca pe Gareth Southgate, selectionerul Angliei, intr-o adaptare pentru teatru la Londra, pe scena Teatrului National.

Dramaturgul James Graham (Sherwood) a scris piesa, intitulata „Dear England”, si a declarat pentru BBC ca productia va relata „revolutia blanda” din echipa de fotbal a Angliei de cand Southgate a preluat conducerea. „Cred ca ceea ce s-a intamplat cu echipa de fotbal a Angliei in ultimii sase ani a fost extraordinar”, a spus Graham pentru BBC News.

Regizorul de teatru britanic Rupert Goold face parte din echipa, iar despre spectacol, directorul artistic al Teatrului National, Rufus Norris, l-a descris drept „o examinare captivanta a psihologiei complexe din spatele unui joc frumos, mult iubit”.

Numele spectacolului, „Dear England”, este dintr-o scrisoare deschisa semnata de Southgate fanilor Angliei in 2021, iar textul va aborda intamplari din istoria recenta a fotbalului din Anglia, inclusiv abuzurile rasiste suferite de jucatorii Angliei care au ratat penalty-urile la Euro 2020, dupa cum a raportat BBC. 

Piesa se monteaza la Teatrul National din Londra in iunie 2023 si apare la sase luni dupa ce Anglia a fost eliminata in sferturile de finala ale Cupei Mondiale de Franta, atacantul Harry Kane ratand un penalty cu intarziere. Dupa eveniment, Southgate a spus ca va continua ca antrenor al Angliei pana dupa Euro 2024.

„Este grozav sa scrii o poveste care nu s-a terminat”, a spus Graham, citat de publicatia Deadline. „Experienta mea de a vedea Anglia iesind de la aceasta ultima Cupa Mondiala, a insemnat o multitudine de sentimente conflictuale, atunci cand stateam in pub si ma uitam la meci.” Totodata, James Graham a mentionat ca nimeni dintre apropiatii sai nu stia ca el scrie o piesa cu acest subiect, povestind cum „ cred ca se intrebau toti prietenii mei de ce stateam in tacere si ma uitam in halba mea, incercand sa inteleg totul.”

Gareth Southgate, un fost international al Angliei, a fost numit antrenor al echipei nationale in 2016, o perioada despre care Graham a spus ca a fost incadrata de o „criza existentiala”, dar si de Brexit-ul care a polarizat tara.

Povestea incepe de la penalty-ul ratat de Southgate la loviturile de departajare pierdute impotriva Germaniei in semifinalele Euro 1996.

„Douazeci si doi de ani mai tarziu, el a fost cel care a spart blestemul la loviturile de departajare din Anglia, permitandu-i sa castige pentru prima data o lovitura de departajare la Cupa Mondiala (in optimile de finala impotriva Columbiei, in 2018)”, a declarat James Graham pentru BBC. 

Dupa venirea sa la echipa nationala in 2016, noul antrenor, cu ajutorul psihologului Pippa Grange, a inceput sa „puna mari intrebari despre identitate” si despre modul in care jucatorii s-ar putea elibera de poverile trecutului, in special în ceea ce priveste recordul negativ al Angliei la loviturile de departajare. Lucrand si psihologic cu echipa, Southgate a schimbat perspectiva asupra jocului de fotbal.

Citește în continuare