Skip to content

(Video) Pregatiri de Craciun. In judetul Neamt exista Satul lui Mos Craciun

In judetul Neamt, la Negresti, in apropiere de orasul Piatra Neamt, exista Satul lui Mos Craciun, un parc tematic unde copiii si insotitorii sunt ghidati de catre spiridusi in tururi ghidate de cate 30 de minute. Tot aici, copiii pot lasa scrisorile pentru Mos intr-un oficiu postal personalizat.

In Satul lui Mos Craciun, veti vizita Casuta Spiridusilor, Posta, Atelierul de Jucarii, Casa lui Mos Craciun, Atelierul de impachetat cadouri, si magazinul de suveniruri.

Parcul este o investitie privata deschisa in 2021, unde programul este tot timpul anului. Programul Satului lui Mos Craciun este in fiecare zi, de la 9.00 la 21.00, iar preturile pentru o vizita ghidata incep de la 50 lei de persoana. Detalii aici.

Mos Craciun are mai multe adrese, insa cea mai cunoscuta este casa lui din Laponia – mai exact, din localitatea Rovaniemi, situata in nordul Finlandei.

Exista multe povesti si legende in legatura cu locul de unde vine Mos Craciun. Fiecare tara nordica sustine ca are o casa a lui Mos Craciun: norvegienii spun ca el locuieste in Drobak, Danemarca mentioneaza ca Mosu traieste langa insula Uman, in timp ce posta din Canada pretinde ca adresa Mosului este pe teritoriul tarii, la o adresa al carui cod postal este H0H 0H0.

In Laponia, adica in nordul Finlandei, in apropierea orasului Rovaniemi, capitala provinciei, este cel mai cunoscut Sat al lui Mos Craciun, situat pe marginea cercului arctic.

Datorita pozitiei sale geografice in apropiere de Polul Nord, timp de 200 de zile pe an, Aurora Boreala creeaza o atmosfera de basm, completata de padurile dese, de raul inghetat si de muntele Korvatunturi, care are aspectul unui cap cu doua urechi uriase, prin care, Mos Craciun poate auzi dorintele copiilor din intreaga lume, conform legendelor.

In pesterile din Laponia, aflate in subteran, aceiasi legenda spune ca se afla atelierele de lucru in care ajutoarele lui Mos Craciun, spiridusii, fac jucarii pe tot parcursul anului, pentru a fi daruite copiilor in Ajun.

La casa lui Mos Craciun puteti ajunge cu saniile trase de reni sau de caini husky, iar calatoria in sine este spectaculoasa, satul pastrand stilul etnic specific provinciei Laponia, compus doar din case din lemn si decorat cu mii de lumini, ghirlande si clopotei.

In sat exista si un oficiu postal care primeste milioane de scrisori de la copiii din intreaga lume.

Mos Craciun si a sa casa din Finlanda au fost atestati prima data in 1927, cand jurnalistul de radio Marcus Rautio a anuntat ca atelierul lui Mos Craciun a fost descoperit langa muntele Korvatunturi.

Zona a trecut prin numeroase dificultati, inclusiv distrugerea aproape completa in timpul razboielor mondiale, insa incet, au readus la viata comunitatea de aici, fosta prima doamna Eleonor Roosevelt fiind implicata direct in reconstructia satului. In 1984, guvernatorul Laponiei a declarat oficial provincia drept „Tara lui Mos Craciun”, iar un an mai tarziu, Satul lui Mos Craciun a fost deschis ca un intreg complex de vacanta unde vizitatorii puteau sa-l intalneasca pe Mos Craciun, sa calatoreasca intr-o sanie cu reni si sa trimita o scrisoare de la oficiul postal cu stampila Cercului Arctic. Numeroase agentii de turism ofera vacante in Laponia cu chartere care pleaca din Romania, cu preturi incepand de la 2300 euro/persoana.

Citește în continuare