Skip to content

La multi ani Harmony Korine

Harmony Korine implineste astazi 38 de ani. Ma risc putin si profit de aceasta aniversare pentru a va spune 2-3 cuvinte despre acest regizor/ scenarist/ fotograf mai necunoscut, pe care il admir foarte tare.

Harmony Korine este considerat unul dintre cei mai provocatori autori ai zilelelor noastre. El este in primul rand un scenarist foarte talentat. In afara de faptul ca si-a scris singur scenariile celor 4 lungmetraje, a mai colaborat cu celebrul regizor fotograf Larry Clark pentru Ken Park si Kids.

Probabil ca e genul de regizor despre care multi vor zice ca face filme pentru el si prietenii sai, care sunt vreo 2 la numar :)), dar mie mi se pare un personaj special.

Lumea din filmele lui Harmony Korine este destul de greu de descris. Este populata de personaje ciudate antisociale si disfunctionale, copii retardati si multa saracie. Umor negru si absurd, povesti neliniare, dialoguri inteligibile si subiecte provocatoare.

V-am pierdut deja, nu?:))

Am sa va povestesc despre 2 filme (Gummo si Mister lonely) ale sale care mi-au placut in mod deosebit, poate va vor face curiosi si le veti cauta.

Gummo:

Actiunea din Gummo are loc intr-un sat din Ohio care a fost devastat de o tornada. Doar 5 din cei care apar in film sunt actori adevarati, in rest apar doar figurati. Filmul nu are o structura narativa logica si nu urmareste ceva anume, dar soarta personajelor, starneste curiozitatea. Acest film i-a trezit interesul lui Werner Herzog care la scurt timp dupa aceea s-a imprietenit cu Harmony si au colaborat la cateva filme impreuna.

Mister Lonely:

Este probabil cel mai accesibil film al sau, in care a folosit un buget mai mare si in care apar si actori mai cunoscuti precum Diego Luna, Samantha Morton, Denis Lavant, Anita Pallenberg, David Blaine, Werner Herzog. Filmul a avut premiera la festivaul de la Cannes si a fost primit destul de bine de catre critici. Mie mi-a placut foarte mult.

Este povestea unui barbat care isi castiga existenta dand tot felul de showuri de strada ca “sosia” lui Michael Jackson. Intr-o zi face cunostinta cu sosia lui Marilyn Monroe, care il ia cu ea intr-un sat unde locuiesc multi asemenea lor, mai exact sosiile lui Charlie Chaplin, Papa, Regina Angliei, James Dean si altii. Impreuna reusesc sa gaseasca o portita prin care sa evadeze din realitate si sa traiasca asa cum isi doresc. Dar cand pun la cale un spectacol pentru public, aceasta le va distruge visul.

Un film despre oameni mai speciali care nu-si gasesc locul in societate, un film care se poate sintetiza intr-un singur gand: nu exista loc pentru visatori.

Trash Humpers, ultimul sau film, a fost prezentat la Toronto International Film Festival din 2009 si a castigat un premiu pentru film documentar la un festival din Danemarca.

Daca pe primele doua filme vi le recomand cu caldura, pe acesta va previn ca nu are sens sa-l vedeti.
Este un film extrem de haotic si grotesc si care sfideaza orice regula a bunului simt. Un fel de idiotii lui Lars von Trier combinat cu Jackass dus la extrem. 🙂 Filmul urmareste un grup de sociopati care se manifesta in cele mai socante moduri. Este filmat tip documentar si imita stilul casetelor VHS.

Intrebat cum explica violenta personajelor din acest film, Harmony a declarat ca „este un fel de oda adusa vandalismului. Exista o frumusete creativa si in haos si distrugere, iar personajele sale sunt un fel de poeti mistici ai dezastrului si violentei”. Huh?

Harmony Korine a regizat si videoclipurile unor trupe underground precum Sonic Youth si Cat Power .

Asadar, daca vreti sa vedeti si „altceva” decat filmele comerciale care au invadat piata, incercati si un film de Harmony Korine. 🙂

Citește în continuare